Η λίστα ιστολογίων μου

30/6/16

Η 'Εκπτωση 15% της ΔΕΗ - Το allazorevma.gr Ενημερώνει τους Καταναλωτές

Από χθές 29/6, τρεις ημέρες πριν την έναρξη εφαρμογής, η ΔΕΗ με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ενημέρωσε τους καταναλωτές για τις λεπτομέρειες της πολιτικής έκπτωσης στους καλοπληρωτές. Τι να περιμένουν οι καταναλωτές; 

Κατ' αρχήν θα πρέπει να περιμένουν τον πρώτο εκκαθαριστικό λογαριασμό που θα τους έρθει (με ημερομηνία έκδοσης 1η Ιουλίου και μετά). Εκκαθαριστικοί λογαριασμοί εκδίδονται για τους οικιακούς πελάτες κάθε τέσσερεις μήνες σε κυλιόμενη βάση. Συνεπώς ο επόμενος εκκαθαριστικός θα έρθει σε διάστημα που κυμαίνεται από λίγες ημέρες έως τέσσερεις μήνες - μέσος όρος δύο μήνες από την 1η Ιουλίου. Αυτόν τον εκκαθαριστικό πρέπει να τον πληρώσουν μέσα στο περιθώριο που δίνει η ΔΕΗ. Αν το κάνουν, το 15% του ανταγωνιστικού μέρους της ενέργειας που κατανάλωσαν (στον πληρωμένο εκκαθαριστικό αυτό λογαριασμό) θα τους πιστωθεί στον επόμενο λογαριασμό που θα πάρουν - έναντι ή εκκαθαριστικό.  Η διαδικασία επαναλαμβάνεται σε κάθε επόμενο εκκαθαριστικό λογαριασμό. Πληρώθηκε έγκαιρα; Εκπτωση 15% που θα πιστώνεται στον επόμενο.

Για πόσο χρόνο θα συνεχισθεί η πολιτική αυτή; Αυτό είναι ένα σημαντικό ερώτημα στο οποίο η Διοίκηση της ΔΕΗ απαντά: "επ΄αόριστο". Η ΔΕΗ όμως φαίνεται ότι έχει στόχο με την πολιτική αυτή να δώσει κίνητρα στους καθυστερημένους πελάτες της να ρυθμίσουν ώστε να αυξήσει τις χρηματικές εισροές της - θυσιάζοντας γι'αυτό τα κέρδη της αφού επιδοτεί και τους καλοπληρωτές με τεράστιο κόστος. Πόσο καιρό θα αντέξει; Δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί αλλά υπάρχουν ισχυρά αντικίνητρα στο να διατηρηθεί η πολιτική αυτή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η ειρωνεία είναι ότι όσο πιο γρήγορα επιτευχθεί η αναμενόμενη εισροή λόγω ρυθμίσεων τόσο πιο γρήγορα θα πρέπει να αρθεί το μέτρο για μην τινάξει τα κέρδη της επιχείρισης στον αέρα χωρίς λόγο. 

Δεν γνωρίζουμε τι θα πράξει η Διοίκηση της ΔΕΗ, είμαστε όμως υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε τους καταναλωτές ότι κατά την εκτίμησή μας, η πολιτική αυτή δεν είναι διατηρήσιμη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι μόνιμη. Το allazorevma.gr για να βοηθήσει τους καταναλωτές να συγκρίνουν, έχει δημιουργήσει ένα "Ενδεικτικό" τιμολόγιο με την έκπτωση της ΔΕΗ, το οποίο υπολογίζει την ετήσια ωφέλεια για τον "ενδιάμεσο" καταναλωτή που θα πάρει τον πρώτο του εκκαθαριστικό σε δύο μήνες από την 1 Ιουλίου. Είναι λίγο αστείο, αλλά αν υποθέσει κανείς ότι η πολιτική καταργηθεί σε ένα χρόνο από τώρα (που δεν είναι απίθανο με βάση την πρόσφατη συμπεριφορά της ΔΕΗ) , οι μισοί καταναλωτές (αυτοί που θα πάρουν εκκαθαριστικό μέχρι 1/9/16) θα έχουν κατά 33% μεγαλύτερη ωφέλεια από τους υπόλοιπους μέσα σε ένα χρόνο. 

Υπάρχει βέβαια και ακόμα ένα ερώτημα που το allazorevma.gr  δεν μπορεί να απαντήσει. Τι θα γίνει εάν ένας καταναλωτής τύχει να είναι από αυτούς που η ΔΕΗ θα πουλήσει (όπως ανακοίνωσε η Διοίκηση) το φθινόπωρο σε άλλη επιχείριση; Θα πάρουν μαζί τους την έκπτωση; Θα συμφωνήσει ο νέος τους Πάροχος; Η θα τους αγοράσει με την σειρά του με έκπτωση;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου