Η λίστα ιστολογίων μου

18/7/16

Η Αγορά Ηλεκτρισμού τον Ιούνιο -Στροφή στους Μικρούς Καταναλωτές;

Μελετήσαμε τα στοιχεία της αγοράς ηλεκτρισμού του ΛΑΓΗΕ για τον Ιούνιο. Η κατανάλωση ήταν ιδιαίτερα αυξημένη και είχαμε μια αξιοπρόσεκτη αύξηση επίσης στην αιχμή.  

Η μικρή έκπληξη ήταν τα μερίδια αγοράς σε κιλοβατώρες. Ενώ υπήρξε μια μικρή αύξηση των μεριδίων των εναλλακτικών συνολικά (από 9,21% σε 9,50%), παρατηρήθηκε μείωση στην Μέση Τάση (από 24,43% σε 24,21%) και αύξηση στην Χαμηλή Τάση (από 4,35% σε 4,67%).  

Από τους 7 εναλλακτικούς προμηθευτές οι 5 είχαν πτώση του μεριδίου τους στην Μέση Τάση ενώ δύο (και η ΔΕΗ) είχαν αύξηση. Οι διαφορές βέβαια είναι μικρές και ίσως αμελητέες. Υποδεικνύουν όμως ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα στοιχεία των επόμενων μηνών για ενδείξεις ότι ο ανταγωνισμός στην Μέση Τάση έχει κορεσθεί (πιθανότατα οι εναλλακτικοί έχουν αρχίσει να παίρνουν πελάτες άλλων εναλλακτικών) - ενώ έχει πλέον αρχίσει ο αγώνας για την πραγματική λιανική: τους οικιακούς και τους μικρούς επαγγελματίες.

Έχουμε άλλωστε προβλέψει ότι ο ρυθμός αύξησης των μεριδίων στην αγορά θα μειωθεί ακριβώς γιατί οι εναλλακτικοί εστιάζονται πλέον στους μικρότερους καταναλωτές - και χρειάζονται πολλοί τέτοιοι για να κάνουν την διαφορά.

Όσο για την επίδραση της πολιτικής εκπτώσεων της ΔΕΗ στους καλοπληρωτές, ο Ιούνιος δεν αποτελεί στοιχείο ικανό να οδηγήσει σε συμπεράσματα, Ο Ιούλιος θα έχει να μας πεί περισσότερα για το θέμα αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου