Η λίστα ιστολογίων μου

4/3/19

Προσεισμικά Φαινόμενα στην Αγορά Ρεύματος!

Η αγορά ηλεκτρικού ρεύματος βρίσκεται στα πρόθυρα σεισμού. Η ενεργοποίηση από ορισμένους εναλλακτικούς παρόχους των ρητρών οριακής τιμής φαίνεται ότι έχει φθάσει στα όρια της στην προσπάθεια προστασίας των περιθωρίων τους. Ήδη ο πρώτος εναλλακτικός πάροχος ανακοίνωσε αυξήσεις με νέους βασικούς τιμοκαταλόγους.

Η πίεση στην αγορά προέρχεται κυρίως από την αύξηση της χονδρικής τιμής - τόσο στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ όσο και στην ημερήσια αγορά. Η χονδρική τιμή με την σειρά της έχει αυξηθεί γιατί οι Ευρωπαίοι πολιτικοί (η Επιτροπή, το Ευρωκοινοβούλιο κλπ) αποφάσισαν να μειώσουν τον αριθμό των δικαιωμάτων εκπομπών CO2- οδηγώντας σε απότομη αύξηση της τιμής τους (από 7 σε 25 ευρώ τον τόνο μέσα στον χρόνο που πέρασε). Τα νούμερα είναι σημαντικά. Υπολογίζουμε ότι από 2 ευρώ την μεγαβατώρα, η επιβάρυνση λόγω τιμής δικαιωμάτων στην ελληνική χονδρική αγορά (με το σημερινό μείγμα παραγωγής) έχει ανέβει στα 11 ευρώ (ή ως ποσοστό πάνω από 10% ).

Η αγορά περιμένει εδώ και μήνες το πέρασμα της αύξησης στην λιανική από την ΔΕΗ, ώστε να μπορέσει να αυξήσει και αυτή τα τιμολόγια της χωρίς να απολέσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι του κυρίαρχου (ή δεσπόζοντα - πιο ωραία λέξη) παρόχου. Ο δεσπόζων πάροχος όμως, παρ' όλο που είναι ο περισσότερο ζημιωμένος από την αύξηση, δεν κουνιέται - για λόγους που η Διοίκησή του είναι σε θέση να εξηγήσει καλύτερα από μας. Οι εναλλακτικοί κρατούσαν την αναπνοή τους μέχρι τώρα και ορισμένοι από αυτούς άρχισαν να εφαρμόζουν (πιστεύοντας ίσως ότι η στάση της ΔΕΗ είναι προσωρινή) ρήτρα οριακής τιμής στους ανυποψίαστους πελάτες τους. Αυξήσεις νόμιμες μεν αλλά τέτοιες που εκμηδενίζουν τις προσφορές και τις εκπτώσεις που υπόσχονταν  όταν έπεισαν τους καταναλωτές να τους επιλέξουν.

Φαίνεται λοιπόν ότι η αγορά έπαυσε να πιστεύει ότι η ΔΕΗ θα κάνει το σωστό - τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο που μας έρχεται. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ανακοινώσεις αυξήσεων των τιμολογίων γιατί το παιχνίδι με την οριακή τιμή μαθεύτηκε πλέον και ενοχλεί ιδιαίτερα τους πιο "ψαγμένους" καταναλωτές. Συνεπώς θεωρούμε ότι είναι εύλογο να αναμένεται σεισμός τις επόμενες εβδομάδες - πιθανής ισχύος μεγαλύτερης από 10%. Το σημαντικό για τους καταναλωτές: Αν προτίθεστε να αλλάξετε πάροχο κάντε το τώρα γιατί έχετε πιθανότητα να κλειδώσετε μια καλή,  "αντισεισμική¨τιμή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου