Η λίστα ιστολογίων μου

6/11/20

Πως Διαβάζουμε τον Δείκτη Τιμών του allazorevma.gr

Ορισμένες παρατηρήσεις σχετικά με τον δείκτη τιμών που υπολογίζει το allazorevma.gr  ώστε να βοηθηθούν οι φίλοι μας να τον κατανοήσουν καλύτερα.

Πρώτη παρατήρηση: Κανένας καταναλωτής δεν πληρώνει τον δείκτη. Ο δείκτης είναι ένας σταθμισμένος μέσος όρος ανάμεσα στους πελάτες της ΔΕΗ και των εναλλακτικών παρόχων. Σήμερα, οι πελάτες της ΔΕΗ είναι περίπου το 70% του συνόλου και πληρώνουν ανταγωνιστική χρέωση 10,5 λεπτά και το 30% είναι πελάτες των εναλλακτικών και πληρώνουν 7,5 λεπτά την κιλοβατώρα. Ο σταθμισμένος μέσος όρος, γύρω στα 9,5  λεπτά, είναι μόνο ένας δείκτης - που δεν τον πληρώνει κανείς! Όσο μικραίνει το μερίδιο της ΔΕΗ, ο δείκτης πέφτει - και αυτό περιγράφει σωστά την πραγματικότητα γιατί σημαίνει ότι περισσότεροι καταναλωτές εκμεταλλεύονται τις χαμηλότερες τιμές των εναλλακτικών. Με άλλα λόγια, παρ΄όλο που κανείς δεν πληρώνει τον δείκτη, αυτός είναι η καλύτερη εκτίμηση του πόσο πληρώνουν ΣΥΝΟΛΙΚΑ τα νοικοκυριά για ρεύμα.

Δεύτερη παρατήρηση: Στον Πίνακα παρακάτω φαίνεται η εξέλιξη των αριθμών από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2020. Δείτε ότι μια από τις σειρές δεδομένων, η "Μέση Οριακή Τιμή" είναι πιο ευμετάβλητη από όλες τις υπόλοιπες. Δεδομένου ότι το μικτό περιθώριο κέρδους των παρόχων είναι η διαφορά ανάμεσα στο ανταγωνιστικές χρεώσεις (πράσινη γραμμή) και την μέση οριακή τιμή (γκρι γραμμή), ο πίνακας παρουσιάζει παραστατικά μια από τις υπηρεσίες που παρέχουν (ή πρέπει να παρέχουν!) οι πάροχοι. Εξομαλύνουν τις τιμές έτσι ώστε οι τελικοί καταναλωτές να μην υφίστανται τις απότομες μεταβολές της χονδρικής (Μέσης Οριακής) τιμής. Βέβαια αυτό που ενδιαφέρει μακροχρόνια είναι το πόσο μεγάλη είναι αυτή διαφορά - το μικτό κέρδος των παρόχων. Γιατί αυτό είναι ένας δείκτης της έντασης του ανταγωνισμού. Αυτό θα το σχολιάσουμε όταν έχουμε περισσότερα δεδομένα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου