Οι τιμές στην ενέργεια και ειδικότερα στο ρεύμα ελέγχονται απο το κράτος - σε μεγαλύτερο βαθμό απο οποιοδήποτε άλλο αγαθό. Οι πολίτες συνεπώς είναι ανάγκη να κατανοήσουν ότι η αγορά ηλεκτρισμού επηρέαζεται λιγότερο από τις δικές τους ατομικές επιλογές και περισσότερο απο τις επιλογές που κάνει για λογαριασμό τους το κράτος. Η αγορά του ρεύματος δεν μας αφορά μόνο ως καταναλωτές αλλά - κυρίως - ως ψηφοφόρους. Η ανάλυση που ακολουθεί*, εκκινώντας από τον λογαριασμό που παίρνει ο καταναλωτής (Πίνακας Α) αναλύει τα ποσά ώστε να καταλήξει στον Πίνακα Δ στον οποίο δίνεται μια ευκρινέστερη εικόνα για το που πάνε τα λεφτά του λογαριασμού. Το αξιοσημείωτο εύρημα είναι ότι περισσότερο απο το 1/4 του λογαριασμού πηγαίνει στην αγορά "συγχωροχαρτιών". Ειδικότερα:
Στον Πίνακα Δ φαίνεται ότι οι συλλογικές/πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνει το κράτος ευθύνονται για το 65% του λογαριασμού μας. Οι αγορές (διεθνείς στην περίπτωση του φυσικού αερίου) και τα (μικτά) κέρδη των Προμηθευτών ευθύνονται αντίστοιχα για το 26% και το 9%, σύνολο 35%.
Το 65% του λογαριασμού που οδηγείται από πολιτικές αποφάσεις, εκτός απο τους φόρους (και τέλη!), που σε ποσοστό 7% είναι ένα απο τα δύο πράγματα που κανένας θνητός δεν έχει ελπίδα να αποφύγει, αφορά:
- Την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής (27%)
- Την ασφάλεια τροφοδοσίας - δηλαδή τα δίκτυα (28%)
- και τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (3%) - δηλαδή την εξασφάλιση της ίδιας τιμής για όλους τους πολίτες και την επιδότηση των αδύναμων.
- Στα παραπάνω θα έπρεπε να προστεθούν και οι φόροι που πληρώνουν οι Προμηθευτές στα κέρδη τους. Στην παρούσα ανάλυση τα αγνοούμε γιατί τα καθαρά κέρδη δεν είναι εύκολο να υπολογιστούν (αν υπάρχουν - το 6%+3% είναι μικτά).
Οι χρεώσεις για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής (ή "κρίσης") ισοδυναμούν πρακτικά με "συγχωροχάρτια". Δεν αποδίδουν κανένα όφελος στους πολίτες/καταναλωτές - τουλάχιστον στην διάρκεια της ζωής τους στην γη. Οι Έλληνες πληρώνουν περισότερο απο το 1/4 του λογαριασμού τους για κάτι που δεν χρωστούν και απο το οποίο δεν περιμένουν κανένα όφελος - ούτε αυτοί ούτε κανένας άλλος στον κόσμο. Αυτό είναι προφανές. Το μόνο ερώτημα είναι πότε ρωτήθηκαν και πως ενέκριναν την πολιτική αυτή απόφαση.
Οι χρεώσεις δικτύων είναι αναγκαίες. Το ερώτημα εδώ είναι το ύψος τους και ο έλεγχός τους. Ενα μέρος τους για παράδειγμα - σύμφωνα με τους ίδιους τους διαχειριστές - αφορά επενδύσεις για την ενσωμάτωση ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα. Δηλαδή την ακριβότερη μορφή "συγχωροχαρτιών", δεδομένου ότι ήδη "πετάμε στα σκουπίδια" παραγωγή τους που έχουμε ακριβοπληρώσει. Το σημαντικότερο όμως είναι οι ενδείξεις ότι το κράτος έχει χάσει τον έλεγχο των δαπανών για τα δίκτυα. Όχι μόνο αυξάνονται με υψηλούς ρυθμούς τελευταία, αλλά η διαχείρισή τους είναι τόσο προβληματική που οι αυξήσεις αυτές δεν είναι επαρκείς για να καλύψουν αναδρομικές δαπάνες. Οι οποίες προς το παρόν "κρύβονται" σε ισολογισμούς Παρόχων αλλά δεν θα αργήσουν να μεταφερθούν στους λογαριασμούς των καταναλωτών. Τέλος, απουσιάζει πλήρως η λογοδοσία από τους διαχειριστές σχετικά με την βασική αποστολή τους: Την εξασφάλιση ασφάλειας τροφοδοσίας (και όταν γίνεται αναφορά σε "μικρά γράμματα" φαίνεται ότι οι σχετικοί ποιοτικοί δείκτες της χώρας είναι χειρότεροι απο αυτούς της Ρουμανίας!)**
Υπάρχει ανάγκη να μειωθεί η τιμή τους ρεύματος. Την ευθύνη για αυτό την έχει το κράτος, δεδομένου ότι ελέγχει το 65% του κόστους. Στην προσπάθεια αυτή υπάρχει ένας "ελέφαντας στο δωμάτιο". Είναι τα "συγχωροχάρτια" για την "κλιματική αλλαγή/κρίση". Οι πολιτικοί καλό είναι να βγάλουν τον "φερετζέ' της τιμής του φυσικού αερίου (με τον οποίο αποποιούνται των ευθυνών τους) και να κάνουν το πρώτο εύκολο βήμα: Να καταργήσουν το ΕΤΜΕΑΡ (όπως έκαναν οι Γερμανοί εδώ και δύο χρόνια). Επόμενο βήμα είναι η αποδέσμευση από τους νεοσταλινικούς στόχους του Net Zero και ειδικότερα τους στόχους για την διείσδυση ΑΠΕ και αποθήκευσης που έχουν ήδη καταντήσει μαύρο ανέκδοτο - αλλά στοιχίζουν.
*Οι υπολογισμοί έγιναν με βάση τα στοιχεία Μαρτίου 2025. Η τελική λιανική τιμή αντιστοιχεί στο Τυπικό Κυμαινόμενο Τιμολόγιο όπως αυτό ορίζεται από την μέθοδο που ακολουθεί το allazorevma.gr. Τα μικτά κέρδη έχουν υπολογιστεί ως υπόλοιπα (residuals). Οι Πίνακες Β και Γ παρουσιάζονται για να υποστηρίξουν την κατανομή του Πίνακα Δ και καθιστούν διαφανείς τις υποθέσεις που έκανε ο γράφων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να ελεγχθεί το αποτέλεσμα απο τυχόν ενδιαφερόμενους. Οι παράμετροι που χρησιμοποιήθηκαν είνα διαθέσιμοι μετά από αίτημα.