Η λίστα ιστολογίων μου

25/1/14

Ενα Είκοσι Αντί Τρία!

Η ταπεινή μας άποψη για την ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαικής Ένωσης. Οι τρείς στόχοι που έχουν τεθεί για το 2020, η περίφημη "τριπλέττα" 20/20/20 (που θα επεκταθεί για το 2030) είναι δύο παραπάνω απο ότι χρειάζονται. Το "έδειξε η ζωή" όπως θα έλεγε παλιός θυμόσοφος πολιτικός. Η ζωή λοιπόν έδειξε:
  • To 20% για την διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών αποδείχθηκε ότι είναι αντίθετο/αντικρουόμενο με τον στόχο τη μείωσης των εκπομπών διοξειδίου. Η μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ, αποτέλεσμα της γενναίας επιδότησής τους, οδήγησε (σε μεγάλο βαθμό) στην κατάρρευση της αγοράς δικαιωμάτων με συνέπεια το παράδοξο της υποκατάστασης του φυσικού αερίου απο .....άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρισμού. Αποτέλεσμα: Οι ΗΠΑ, που δεν έχουν στόχο για τις εκπομπές CO2, τις μείωσαν ταχύτερα απο την EΕ. Η παραγωγή ηλεκτρισμού απο ΑΠΕ εξακολουθεί να είναι ο ακριβότερος τρόπος αποφυγής (abatement) εκπομπών CO2.
  • Το 20% για την αποτελεσματική χρήση της ενέργειας δεν χρειάζεται, γιατί οι επενδύσεις σε εξοικονόμηση έχουν θετική οικονομική αξία - συμφέρει τους ιδιώτες να τις κάνουν. Το ιδιωτικό και το κοινό συμφέρον συμπίπτουν. Δεν είναι τυχαίο ότι η ενεργειακή ένταση (τόννοι ισοδυνάμου πετρελαίου ανα μονάδα του ΑΕΠ) των οικονομιών της Ευρώπης (και των ΗΠΑ) έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία 30-40 χρόνια. Η επιδότηση του στόχου αυτού αποτελεί συνεπώς κοινωνική σπατάλη και ο ίδιος ο στόχος "παραβιάζει θύρες ανοικτές". Ο λόγος που ο ρυθμός εξοικονόμησης δεν ειναι ταχύτερος? Κυρίως οι επιδοτήσεις στην κατανάλωση ενέργειας (τρανό παράδειγμα η Ελλάδα στον ηλεκτρισμό) και η ανυπαρξία μηχανισμού επαρκούς χρηματοδότησης των πολλών μικρών επενδύσεων που απαιτούνται. 
  • Ο μόνος στόχος που είναι λογικά συνεπής και αυτάρκης είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου. Μόνο ερώτημα αν πρέπει ο μηχανισμός για την επίτευξή του θα έπρεπε να είναι η αγορά δικαιωμάτων (που επέλεξε η ΕΕ) ή ενας φόρος άνθρακα. Λεπτομέρεια: ο φόρος έχει πλεονέκτημα αν το ποσό που θα εισπραχθεί θα χρησιμοποιηθεί για μείωση της γενικής φορολογίας (και όχι για παράδειγμα για την επιδότηση των ΑΠΕ).
Είμαστε σίγουροι ότι εχέφρονες, στοιχειωδώς ενημερωμένοι πολίτες συμφωνούν στα παραπάνω. Η αν δεν συμφωνούν τώρα (και με την προυπόθεση ότι δεν έχουν προσωπικά συμφέροντα που ωφελούνται απο την ακολουθούμενη πολιτική) μια καλύτερη παρουσίαση των επιχειρημάτων θα τους έπειθε. Αυτό είναι δουλειά των πολιτικών (στην δημοκρατία). Κανείς όμως δεν έχει μπεί στον κόπο- ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Γιατί? 

ΥΓ:  Στοιχεία και πηγές σχετικά με τα παραπάνω διαθέσιμες σε ενδιαφερόμενους.

1 σχόλιο:

  1. Γενικά συμφωνώ με τα παραπάνω,
    η σκέψη σας είναι πολύ μπροστά ! Το πρόβλημα που θα έχετε την Ελλάδα είναι οτι οι περισσότεροι βρίσκονται πολύ πίσω σας, με μεγάλη απόσταση. Και θα έχετε πρόβλημα συνεννόησης !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή