Η λίστα ιστολογίων μου

17/9/22

Πίθος των Δαναΐδων η Κρατική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού;

Δεν χρειάστηκε λεπτομερής μελέτη των αποτελεσμάτων του Α' εξάμηνου του 2022 της Κρατικής Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (γνωστής ως ΔΕΗ) για να επιβεβαιώσουμε ότι αυτό που ήδη από τον Σεπτέμβριο του '21 ο γράφων είχε υποπτευθεί είναι η σκληρή πραγματικότητα. Και μάλιστα χειρότερη από όσο είχαμε προβλέψει. Η ΚΕΗ στον πρώτο εξάμηνο του 2022 "έκαψε" για την λειτουργία της ποσό 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ποσό που είναι (τι σύμπτωση!) ίσο με το έσοδο που εισέπραξε από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ - 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ ακριβώς. Η ΚΕΗ μπορεί να χαρακτηριστεί πλέον ως ένας Πίθος των Δαναΐδων. Το ρευστό που εισπράχθηκε από την πώληση του ασημικού εξαφανίστηκε μέσα σε ένα μόνο εξάμηνο για να καλύψει την τρύπα των λειτουργικών εκροών*. Η μετοχή της ΚΕΗ έχει απωλέσει το μισό της αξίας της τον τελευταίο χρόνο - από 10 σε 5 ευρώ.

Ποιες είναι οι αιτίες της καταστροφικής αυτής πορείας; Η γενεσιουργός αιτία είναι μία: ότι η ΚΕΗ είναι Κρατική. Αυτό την καθιστά εργαλείο στα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης για να επιτύχει τους πολιτικούς της στόχους, που είναι από την φύση τους βραχυπρόθεσμοι - συγκεκριμένα οι επόμενες εκλογές. Δευτερευόντως στρεβλώνει τα κίνητρα των στελεχών που η κυβέρνηση τοποθετεί στην Διοίκησή της.

Στην συγκεκριμένη περίοδο, τα αποτελέσματα της ΚΕΗ οφείλονται: στην απόφαση της κυβέρνησης να την χρησιμοποιήσει ως αγελάδα άντλησης ρευστού για να υλοποιήσει την γενναιόδωρη πολιτική επιδοτήσεων (για την οποία μάλιστα η κυβέρνηση επαίρεται, η δε ΚΕΗ πληρώνει διαφημιστικές καταχωρήσεις για να διαλαλήσει ότι γίνονται με δικά της λεφτά) και την μόνιμη αδυναμία ή αδιαφορία της Διοίκησης να εισπράξει τους λογαριασμούς**. Και αν αυτές οι αιτίες μπορούν να δικαιολογηθούν, αυτή που δεν μπορεί να εξηγηθεί με ορθολογικά κριτήρια είναι η καθυστέρηση (κατά ένα χρόνο τουλάχιστον) στην επαναφορά των λιγνιτικών μονάδων στο σύστημα***. Με πολιτική ευθύνη των τελευταίων δύο κυβερνήσεων.

Είναι απογοητευτικό ότι η παρουσίαση των εξελίξεων στην ΚΕΗ με τον τρόπο που γίνεται στο παρόν σημείωμα, απουσιάζει όχι μόνο από τον δημόσιο πολιτικό διάλογο αλλά και από τις τεχνικές αναλύσεις επώνυμων αναλυτών της αγοράς. Σιωπή του τάφου. Αρκούνται να επαναλαμβάνουν τις ιλαροτραγικές υποσχέσεις της Διοίκησης της ΚΕΗ για επενδύσεις στην.... Ρουμανία και σε ΑΠΕ. Που μετά από χρόνια και καιρούς θα ανταμείψουν τους μετόχους που έχουν δει την αξία τη μετοχής τους να έχει μειωθεί στο μισό****. Και αγνοούν το γεγονός (και όχι την πιθανότητα) ότι, τουλάχιστον για το επόμενο 12μηνο, είναι κυβερνητική απόφαση η απομάστευση της ΚΕΗ από ρευστό (όσο τουλάχιστον μπορέσει να εισπράξει).

Η κατάσταση στην ΚΕΗ (και συνολικά την αγορά ρεύματος)  έχει φθάσει σε ένα σημείο που μας κάνει να σκεφτούμε πόσο δίκιο είχε συγγενής του πρωθυπουργού που είπε ότι προτιμά πρωθυπουργό τον αντίπαλό του παρά πολιτική αστάθεια. Έχουμε φθάσει στο ανάλογο συμπέρασμα για την αγορά ηλεκτρισμού. Ας κρατικοποιηθεί πλήρως η ΚΕΗ. Ας καταλυθεί η αγορά ηλεκτρισμού (και η λιανική καθώς η χονδρική έχει ήδη καταλυθεί). Είναι προτιμότερο από την παρούσα κατάσταση που κάνει κακό μακροπρόθεσμα στους Έλληνες πολίτες κυρίως γιατί τους δημιουργεί σύγχυση (φταίει το χρηματιστήριο, ο TTF, οι κερδοσκόποι, το κακό το ριζικό μας και ο Θεός που μας μισεί). Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε; Μετά από 25 χρόνια άγονων προσπαθειών φαίνεται ότι η ελληνική κοινωνία (ή τουλάχιστον η "άρχουσα" τάξη της) δεν μπορεί ούτε θέλει να χρησιμοποιήσει τον θεσμό των αγορών για να διαχειριστεί τον κλάδο του ηλεκτρισμού. Πίσω λοιπόν στις αρχές του 20ου αιώνα. Στον Κεντρικό Σχεδιασμό. Πάντα πρωτοπόροι στην Ευρώπη*****.


*Η διοίκηση της ΚΕΗ είχε δηλώσει ότι τα μισά από τα έσοδα από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή χρέους. Στην πράξη ο καθαρός δανεισμός της ΚΕΗ στο πρώτο εξάμηνο αυξήθηκε κατά 0,355 δισ. ευρώ
**Είναι εξοργιστικό και απογοητευτικό ότι η ανικανότητα της ΚΕΗ να εισπράξει τους λογαριασμούς είναι η σημαντικότερη δικαιολογία των σχεδιαστών της πολιτικής των επιδοτήσεων - τουλάχιστον κατανοούν αυτοί οι άνθρωποι ότι αυτή είναι τριτοκοσμική λογική;
***Η RWE, γερμανική εταιρεία με λιγνιτική/ανθρακική παραγωγή, έχει αυξήσει ήδη από το 2021 κατά 20% την παραγωγή της από τα εργοστάσια αυτά (σε σχέση με το 2020) και η μετοχή της έχει εκτοξευθεί.
****Είναι απορίας άξιο τι σκέπτονται οι ιδιώτες μεγαλομέτοχοι της ΚΕΗ - αυτοί με ποσοστό 10%. Προβλέπουν ότι θα μπορέσουν να προστατεύσουν την επένδυσή τους δεδομένης της επερχόμενης πιθανής πολιτικής αστάθειας;
***** Ακούγεται σαν κακόγουστο αστείο αλλά είναι άποψη επιφανούς αποτυχημένου (και λογικά απογοητευμένου) σχεδιαστή της ελληνικής αγοράς εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου