Εχουμε ήδη κάνει εμφανή την συμπάθεια και τον θαυμασμό μας για τον Vernon Smith. Αισθανόμαστε την ανάγκη να μοιραστούμε με τους πολυπληθείς αναγνώστες μας ένα απόσπασμα απο την ομιλία του κατά την απονομή του Nobel το 2002. Μόνο έμμεση σχέση με την ενέργεια και τον ηλεκτρισμό πράγματι, αλλά εξαιρετικά "ισορροπημένο" και περιεκτικό. Χρειάζεται λίγη διανοητική ισορροπία αυτό τον καιρό δεν συμφωνείτε?.
"Cultures that have evolved markets have enormously expanded resource specialization, created commensurate gains from exchange, and are wealthier than those that have not. This proposition says nothing about the necessity of human selfishness - the increased wealth of particular individuals can be used for consumption, investment, to pay taxes, for Macarthur Fellows, gifted to the symphony, the Smithsonian, or the poor. Markets economize on the need for virtue, but do not eliminate it."
Η δική μας πρόχειρη κατα κυριολεξία μετάφραση:
Πολιτισμοί που έχουν αναπτύξει αγορές έχουν επεκτείνει σε τεράστιο βαθμό την εξειδίκευση των πόρων, έχουν δημιουργήσει αντίστοιχα κέρδη απο τις συναλλαγές και είναι πλουσιότερες απο αυτές που δεν το έχουν καταφέρει. Αυτή η πρόταση δεν λέει τίποτα για την αναγκαιότητα του ανθρώπινου εγωισμού - ο αυξημένος πλούτος των συγκεκριμένων ατόμων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κατανάλωση, επένδυση, πληρωμή φόρων, για υποτροφίες Macarthur, για δωρεές στην συμφωνική, στο Smithsonian ή τους φτωχούς. Οι αγορές εξοικονομούν την ανάγκη για αρετή, αλλά δεν την καταργούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου