Η λίστα ιστολογίων μου

8/12/12

Φωτοβολταικές Εμπειρίες-Τρία Χρόνια Μετά

Τα τελευταία 3 χρόνια, μέσα στην χωρίς προηγούμενο κρίση, εγκαταστάθηκαν σε οροφές και στέγες σπιτιών σε όλη την Ελλάδα περίπου 30,000 φωτοβολταικά συστήματα ισχύος μέχρι 10 KW. Το συνολικό κόστος τους πρέπει να πλησίασε το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, απο το οποίο περίπου τα 500 εκατομμύρια χρηματοδοτήθηκαν απο Τράπεζες και τα υπόλοιπα απο τα ίδια κεφάλαια των ιδιωτών/ιδιοκτητών των σπιτιών. Οι εγκαταστάσεις αυτές παράγουν περίπου 420 γιγαβατώρες ηλεκτρισμού τον χρόνο (περίπου το 0,8% της συνολικής ζήτησης στην χώρα) και αποδίδουν εισόδημα στους ιδιοκτήτες τους συνολικά περίπου 220 εκατομμύρια ευρώ. 
Μέχρι εδώ όλα καλά-θα έλεγε κανείς εντυπωσιακά. Αποδεικνύεται ότι με τα κατάλληλα κίνητρα, οι Ελληνες που είναι ενεργοί οικονομικά, μπορούν να κάνουν θαύματα. Ηρθε όμως τώρα ο καιρός να εξασφαλίσουμε ότι η σημαντική αυτή επένδυση θα συνεχίσει να αποδίδει τα αναμενόμενα. Αυτό δεν είναι σίγουρο, γιατί είναι απο την φύση της μακροπρόθεσμη, τόσο ως προς την χρήσιμη ζωή του εξοπλισμού όσο και την διάρκεια των συμβάσεων πώλησης της παραγωγής στο σύστημα. 

Εδω τα νέα δεν είναι τόσο καλά. Η πρόσφατη έρευνα της Clarus ESCo μέσω διαδικτύου έδειξε ότι σημαντικός αριθμός εγκατάστασεων δεν συντηρούνται ούτε καν παρακολουθούνται. Οι επιπτώσεις της έλλειψης αυτής δεν είναι ακόμα εμφανείς αλλά ας σκεφθούμε ότι οι εγκατάστασεις βρίσκονται μόλις στον 2ο - 3ο απο τα 20 χρόνια της ωφέλιμης ζωής τους. Τα στελέχη της Clarus ESCo, πέραν της έρευνας (τα ευρήματα και συμπεράσματα της οποίας μπορεί κανείς να βρεί εδώ)  έχουν συγκεντρώσει ιστορίες "φωτοβολταικής τρέλλας" απο τις επισκέψεις τους σε ήδη λειτουργούσες εγκαταστάσεις που έγιναν στα πλαίσια της έρευνας. Μερικές απο αυτές θα παρουσιάσουμε σε επόμενα σημειώματα στο ιστολόγιο αυτό, τηρώντας βέβαια την πλήρη ανωνυμία των άτυχων ιδιοκτητών, με σκοπό να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα  αλλά και να διασκεδάσουμε λιγάκι. Μια πρώτη μικρή δόση.

Ο ιδιοκτήτης απαντά στην έρευνά μας ότι δεν παρακολουθεί την εγκατάστασή του απο το Διαδίκτυο και μας καλεί να τον επισκεφθούμε. Ανακαλύπτουμε ότι η συσκευή που απαιτείται για την εκ του μακρόθεν παρακολούθηση (webox) είναι διαθέσιμη αλλά δεν έχει συνδεθεί. Ενημερώνουμε τον πελάτη σχετικά, αυτός εντυπωσιάζεται και προσπαθεί να ανακαλύψει αν ο εγκαταστάτης του τον είχε χρεώσει για τον εξοπλισμό αυτό. Μαντεύει κανείς?


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου