Η λίστα ιστολογίων μου

9/12/12

Απάντηση σε μια Ερώτηση που Δεν Έγινε


Αν είχατε τη ευκαιρία (σας έκαναν για μια μέρα πρωθυπουργό!..) με μια μόνο νομοθετική ρύθμιση να εξασφαλίσετε την μακροημέρευση και εξορθολογισμό της αγοράς οικιακών φωτοβολταικών ποιά θα ήταν? Κανείς δεν έκανε την ερώτηση αυτή στην Clarus esco, έχουμε όμως μια καλή ιδέα (κατά την άποψή μας) και βρίσκουμε σκόπιμο να την δημοσιοποιήσουμε.

Η μια και μοναδική ρύθμιση θα προέβλεπε, για τα οικιακά φωτοβολταικά, την δυνατότητα να αποκτήσουν τρίτοι δηλαδή επιχειρήσεις και όχι όπως σήμερα αποκλειστικά οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, την ιδιοκτησία των εγκαταστάσεων και συνεπώς των σχετικών χρηματορροών απο την πώληση της ενέργειας,  Ο ιδιοκτήτης του οικήματος θα έρχεται σε συμφωνία με επιχείριση που  «ομαδοποιεί» οικιακές εγκαταστάσεις στην οποία θα νοικιάζει την στέγη του για ορισμένο χρονικό διάστημα.  Οπως πολλές καλές ιδέες, η πολιτική αυτή εφαρμόζεται με επιτυχία στις αγγλοσαξωνικές χώρες είτε αυτές εφαρμόζουν συστήματα εγγυημένης τιμής (feed in tariffs-Μ. Βρετανία) είτε την μέθοδο του net metering (ΗΠΑ-Καλιφόρνια). Η ρύθμιση αυτή έχει πολλαπλά πλεονεκτήματα:

  • Θα επιτρέψει με τη δημιουργία κατάλληλου μεγέθους την πρόσβαση σε χρηματοδότηση των ομαδοποιημένων αυτών επενδύσεων με πολύ καλύτερους όρους είτε μέσω της κεφαλαιαγοράς (π.χ όπως σε ΗΠΑ, Μ. Βρετανία) είτε μέσω ιδρυμάτων με ειδίκευση στην μακροπρόθεσμη πίστη (όπως στην Γερμανία μέσω της KfW). 
  • Θα δώσει τη ευκαιρία σε ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να δανειστούν (και αυτοί είναι πια πολλοί και κατά τεκμήριο οι πιο αδύναμοι οικονομικά) να εγκαταστήσουν το ΦΒ τους χωρίς να χρειάζεται να δανειστούν οι ίδιοι.
  • Η ποιότητα της λειτουργίας  και συντήρησης των εγκαταστάσεων θα βελτιωθεί δραματικά καθώς οι επιχειρήσεις / ιδιοκτήτες τους θα έχουν ισχυρό κίνητρο να τις κρατούν σε καλή κατάσταση.
  • Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η ρύθμιση αυτή και η ομαλοποίηση της χρηματοδότησης που θα επιτρέψει, θα προετοιμάσει με τον καλύτερο τρόπο τη  προσαρμογή στο net metering δηλαδή τον μηδενισμό της επιδότησης των τιμολογίων για τα ΦΒ.  Στην Ελλάδα είναι πια πραγματικότητα ότι το κόστος παραγωγής απο οικιακά ΦΒ είναι ανταγωνιστικό προς την λιανική τιμή της ΔΕΗ.  Ο κύριος λόγος για τον οποίο εφαρμόστηκαν οι εγγυημένες τιμές έχει ήδη εκλείψει. Αυτό θα κάνει όλο και δυσκολότερη την υπεράσπισή τους απο τους πολιτικούς. Στο μέλλον συνεπώς οι επιχειρήσεις του χώρου δεν θα πωλούν ΦΒ εγκαταστάσεις άλλα ηλεκτρικό ρεύμα (σε ανταγωνισμό και συμπληρωματικά προς τη ΔΕΗ). Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την ομαδοποίηση (aggregation) και μαζική χρηματοδότηση των εγκαταστάσεων. Η μαζική χρηματοδότηση προαπαιτεί μια μικρή αλλαγή στα σχετικά δικαιώματα ιδιοκτησίας (property rights). Απλό my dear Watson!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου