Η λίστα ιστολογίων μου

16/4/18

Ιστοσελίδες Σύγκρισης Τιμών Ηλεκτρισμού - Εργαλείο για τους Καταναλωτές

Η αγορά ηλεκτρισμού στην Ελλάδα αναπτύσσεται και πάλι τα τελευταία τρία χρόνια - μετά μια ατυχή εκκίνηση στο παρελθόν. Ήδη, περίπου 15 επιχειρήσεις έχουν εισέλθει στην αγορά, έχοντας συνολικά αποσπάσει ένα μερίδιο περίπου 17% από την ΔΕΗ. Η επίπτωση του ανταγωνισμού στις τιμές είναι αισθητή  - παρ΄όλο που μόνο 350,000 καταναλωτές το έχουν εκμεταλλευτεί μέχρι σήμερα.

Η ύπαρξη, για πρώτη φορά στην χώρα μας, ανταγωνισμού στο ρεύμα, έχει δημιουργήσει ένα "ευχάριστο πονοκέφαλο" στους καταναλωτές.  Πόσο μπορεί κανείς να ωφεληθεί αλλάζοντας πάροχο; Ποιος είναι ο φθηνότερος; Ποιος προσφέρει την καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών; Υπάρχει συνεπώς ανάγκη για πληροφορία  - κατάλληλα επεξεργασμένη. 

Δύο τρόποι υπάρχουν για να μεταφερθεί αυτή η πληροφορία. Η επικοινωνία του παρόχου με τον καταναλωτή (κυρίως μέσω διαφήμισης ή τηλεφώνου) ή εναλλακτικά η χρήση από τον καταναλωτή, με δική του πρωτοβουλία, μιας ειδικευμένης ιστοσελίδας σύγκρισης τιμών. Η δεύτερη επιλογή έχει πολλά πλεονεκτήματα: Η έρευνα παίρνει πολύ λιγότερο χρόνο και κατά τεκμήριο η πληροφόρηση είναι πληρέστερη, πιο ακριβής και αντικειμενική. Αλλά και στο επόμενο βήμα η επιλογή και η διεκπεραίωση της αλλαγής παρόχου είναι εύκολη και απλή.

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι ιστοσελίδες σύγκρισης τιμών έχουν αναγνωρισθεί από τους πολιτικούς και ρυθμιστικούς παράγοντες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε πρόσφατο ψήφισμά του προέτρεψε την Επιτροπή και τα Κράτη Μέλη να προωθήσουν την χρήση των ιστοσελίδων σύγκρισης τιμών για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στον κλάδο της ενέργειας. 

Η αγορά όμως δεν περίμενε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έχει ήδη ενεργοποιηθεί εδώ και χρόνια στις περισσότερες από τις χώρες μέλη. Στην Μ Βρετανία το 15% των καταναλωτών ηλεκτρισμού αλλάζει πάροχο κάθε χρόνο (περίπου 4 εκατομμύρια) ενώ την Γερμανία το ποσοστό είναι περίπου 8% (επίσης 4 εκατομμύρια σε απόλυτο νούμερο -  στους αριθμούς αυτούς πρέπει να προστεθούν άλλοι τόσοι καταναλωτές φυσικού αερίου). Οι στατιστικές λένε, ότι περίπου το 70% των καταναλωτών που αλλάζουν πάροχο στις χώρες αυτές συμβουλεύονται μια ιστοσελίδα σύγκρισης τιμών και το 30% αλλάζει πάροχο μέσα από αυτές.

Στις ώριμες αγορές  (Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία) οι ιστοσελίδες σύγκρισης τιμών είναι σημαντικού μεγέθους επιχειρήσεις που απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους η κάθε μία - ειδικούς στα τιμολόγια της ενέργειας (και όχι μόνο). Οι κύκλοι εργασιών των μεγαλύτερων από αυτές είναι της τάξεως εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. 

Τα ευχάριστα νέα είναι ότι το άνοιγμα της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού ακολούθησε ταχύτατα η ανάπτυξη και λειτουργία ιστοσελίδων σύγκρισης τιμών και στην ελληνική αγορά. Από τα στοιχεία που είναι δημόσια διαθέσιμα και αυτά πού δημοσιοποιούν οι ίδιες οι ιστοσελίδες, τα ευρωπαϊκό στάνταρ του 70% των καταναλωτών που αλλάζουν πάροχο (περίπου 15-20,000 τον μήνα στην Ελλάδα) συμβουλευόμενοι ιστοσελίδες σύγκρισης τιμών δεν είναι μακριά από αυτό της ελληνικής αγοράς - αν και ο ρυθμός διεκπεραίωσης μέσω αυτών είναι μικρότερος - προς το παρόν - από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Συνήθως στην χώρα μας κείμενα όπως το παρόν τελειώνουν με μια προτροπή στην Πολιτεία να κάνει κάτι για να βοηθήσει. Θα παραβούμε τον κανόνα αυτό και θα προτείνουμε η Πολιτεία να μην κάνει απολύτως τίποτα σχετικά με τις ιστοσελίδες σύγκρισης τιμών. Η τεχνογνωσία από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης είναι αρκετή και έχει αφομοιωθεί σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να δώσει - ήδη δίνει - στον  Έλληνα καταναλωτή υπηρεσίες διεθνούς επιπέδου. 

Προτείνουμε να επικεντρωθεί όμως στην βασική αγορά - αυτή της λιανικής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Αυτό γιατί στην Γερμανία οι τέσσερις και στην Μ Βρετανία οι έξη μεγαλύτεροι προμηθευτές έχουν συνολικό μερίδιο αγοράς μικρότερο από το 40% και 70% αντίστοιχα. Στην Ελλάδα ο ένας και μεγαλύτερος έχει το 83%. Πεδίον δόξης λαμπρό. 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου