Η λίστα ιστολογίων μου

6/6/18

Μήπως Υπερβάλουμε με το "Έξυπνο" Δίκτυο;

Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές στην λειτουργία των δικτύων ηλεκτρισμού τα επόμενα χρόνια θα είναι η μετατροπή τους σε "έξυπνα". Αυτό σημαίνει ότι το ηλεκτρικό δίκτυο, χρησιμοποιώντας τις τεχνολογίες της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών θα γίνει πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό ώστε να μπορεί να υποστηρίξει την επανάσταση στον τρόπο που θα παράγουμε και θα καταναλώνουμε το ρεύμα. 

Η επανάσταση στην πλευρά της προσφοράς θα αφορά την μεγαλύτερη χρήση ΑΠΕ και γενικά μικρότερης κλίμακας παραγωγικών μονάδων. Η επανάσταση στην πλευρά της ζήτησης θα είναι η χρήση ακόμα και από τους μικρότερους καταναλωτές της δυνατότητας επιλογής του χρόνου και του τρόπου κατανάλωσης του ρεύματος - περιλαμβανόμενης της ιδιοπαραγωγής, της αποθήκευσης και της ηλεκτροκίνησης.

Η μετατροπή του δικτύου σε έξυπνο είναι μια πολύ μεγάλη επένδυση που στην περίπτωση της χώρας μας ξεπερνά το δισεκατομμύριο ευρώ αν θέλουμε να καλύψουμε όλο το δίκτυο (και συνεπώς την κατανάλωση). Πως μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι η επένδυση αυτή είναι αποτελεσματική; Προφανώς με το να ΜΗΝ καλύψουμε όλο το δίκτυο. Γιατί αυτό;

Γιατί μόνο το 15% των καταναλωτών ηλεκτρισμού καταναλώνουν περισσότερες από 6 Μεγαβατώρες τον χρόνο. Άρα με μια πρώτη εκτίμηση, επενδύοντας (πχ τοποθετώντας έξυπνους μετρητές) στο 15% των καταναλωτών εξασφαλίζουμε το μεγαλύτερο ποσοστό (80%) του οφέλους από την επένδυσή μας. 

Οι αριθμοί που προαναφέρθηκαν είναι μια χονδρική εκτίμηση για την χώρα μας αλλά βασίζονται (κατ' αναλογία) στα αποτελέσματα μελέτης που έκανε η Ernst & Young για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης.  Η σύσταση της E&Y για την Γερμανία ήταν να ΜΗΝ περιληφθούν στην εγκατάσταση έξυπνου δικτύου σε πρώτη φάση το 70% των καταναλωτών που είναι οικιακοί  και μικροί επαγγελματικοί (με κατανάλωση μικρότερη από 6 MWh τον χρόνο). Η πρόταση είναι στους μικρούς αυτούς καταναλωτές να τοποθετηθούν μεν σύγχρονοι ηλεκτρονικοί μετρητές ("intelligent" και όχι "smart") χωρίς όμως κεντρική σύνδεση και αυτό να γίνει μέσα στην κανονική περίοδο αντικατάστασης των μετρητών που στην Γερμανία είναι... τα 16 χρόνια (και βεβαίως σε όλες τις εγκαταστάσεις που θα γίνουν στο μέλλον).

Θα αντιτάξει κάποιος ίσως ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποφασίσει ότι μέχρι το 2020 πρέπει το 80% των καταναλωτών να είναι συνδεδεμένοι σε έξυπνο δίκτυο. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Η σχετική υποχρέωση ισχύει  με τον όρο ότι θα βασιστεί σε μια μελέτη κόστους / οφέλους. Οι Γερμανοί έκαναν την δική τους και αποφάσισαν. Είναι σίγουρο ότι κι εμείς στην Ελλάδα κάναμε την δική μας και αποφασίσαμε ότι θα καλύψουμε και τα 7 εκατομμύρια καταναλωτές στα επόμενα 2-3 χρόνια.  Δημιουργούνται συνεπώς τα ερωτήματα:
  • Που βρίσκεται η δική μας μελέτη κόστους οφέλους για την επένδυση στο έξυπνο δίκτυο;
  • Κάνουν οι Γερμανοί λάθος και είναι έτοιμοι να παραβούν τις Ευρωπαϊκές κατευθύνσεις;
  • Πόσο λογικό είναι να καλύψουμε στην Ελλάδα αριθμό μετρητών ίσο ή λίγο μεγαλύτερο από αυτόν που σκοπεύει να καλύψει η Γερμανία; Η αλλιώς που θα βρεθούν τα λεφτά;
Το σχόλιο γίνεται με την επιφύλαξη ότι δεν βρέθηκε πρόσβαση στην ελληνική μελέτη  κόστους οφέλους για την εγκατάσταση έξυπνου δικτύου (αν υπάρχει). Η μελέτη της E&Y για την Γερμανία (με σύνοψη στην αγγλική) υπάρχει δημόσια διαθέσιμη στο διαδίκτυο.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου