Διαβάζοντας κανείς τις ειδήσεις - ακόμα και στον ειδικό Τύπο - σχετικά με τα αποτελέσματα 9μήνου της Κρατικής Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (γνωστής ως ΔΕΗ) - μένει με την εντύπωση ότι όλα πάνε καλά. Η εντύπωση είναι απατηλή. Η ΚΕΗ είναι ζημιογόνα, χάνει ρευστό, αυξάνει τον δανεισμό της και δημιουργεί προβλήματα ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρισμού. Η μόνη ευχάριστη νότα, ειδικά για τους καημένους τους επενδυτές που αγόρασαν πέρυσι τέτοιο καιρό μετοχές στα 9 ευρώ (που τώρα αξίζουν 6,3), είναι η υπόσχεση της Διοίκησής της ότι την επόμενη χρονιά ... θα μοιράσει μέρισμα.
Ο Τύπος μας διαβεβαιώνει ότι το EBITDA της ΚΕΗ αυξήθηκε. Σε απόλυτα νούμερα αυτό είναι αληθές. Αλλά ως ποσοστό του κύκλου εργασιών (και αυτός είναι ο σημαντικός αριθμός) μειώθηκε στο μισό σε σχέση με το 9μηνο του '21. Το επαναλαμβανόμενο EBITDA είναι στο 7,5% περίπου (από 17% πέρσι). Για επιχείρηση ενός κλάδου, που έχει σε κανονικές συνθήκες περιθώριο της τάξης του 30%, η επίδοση αυτή και μάλιστα επιδεινούμενη, μπορεί να χαρακτηριστεί απελπιστική.
Ο γράφων δεν είδε στον Τύπο την πληροφορία ότι η ΚΕΗ είχε λογιστικές ζημίες στο 9μηνο - διπλάσιες από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ακόμα χειρότερα, στην διάρκεια του 9μηνου η ΚΕΗ "έκαψε", για την λειτουργία της και μόνο, το τεράστιο ποσό των 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Όπως είχαμε παρατηρήσει και στον σχολιασμό των Αποτελεσμάτων του 6μήνου, το ποσό αυτό είναι λίγο μεγαλύτερο από το έσοδο της ΚΕΗ από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Αν η ΚΕΗ δεν είχε πωλήσει τον ΔΕΔΔΗΕ, τα ταμειακά της διαθέσιμα την 30/9/22 θα ήταν στα 700 εκατομμύρια περίπου αντί των 2 δισ. που τώρα διαθέτει Τα οποία είναι 800 εκατομμύρια λιγότερα από τη αρχή του χρόνου.
Τα 2 δισεκατομμύρια που διαθέτει λοιπόν η ΔΕΗ είναι σε μεγάλο βαθμό τα έσοδα από την αύξηση κεφαλαίου του περασμένου Νοεμβρίου. Για να τα προφυλάξει, αύξησε τον καθαρό δανεισμό της μέσα στο 9μηνο κατά 800 εκατομμύρια ευρώ.
Υπάρχουν όμως και ορισμένα καλά νέα. Η Διοίκηση έκανε αυξημένες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις. Σε αντίθεση με την περσινή περίοδο όταν είχε προβεί σε αντιστροφή προβλέψεων με σκοπό να ωραιοποιήσει τα αποτελέσματα. Επίσης, σε αντίθεση με σχολιαστές που ρέπουν στον λαϊκισμό, βλέπουμε θετικά την αύξηση των δαπανών μισθοδοσίας. Η ΚΕΗ ποτέ δεν υπέφερε από την δαπάνη για αμοιβές του προσωπικού της και δεν πρόκειται ποτέ να κινδυνεύσει από αυτές. Ας σημειωθεί με την ευκαιρία ότι ήδη στα αποτελέσματα του 6μήνου έχει ανακοινωθεί σημαντική μείωση των αμοιβών της Διοίκησης.
Καλό νέο είναι επίσης ότι υπάρχει σχετική συγκράτηση στις επενδύσεις, αν και η πρωτοκαθεδρία του δικτύου χρειάζεται να εξετασθεί με προσοχή (λόγω της ύπαρξης των ιδιωτών επενδυτών στον ΔΕΔΔΗΕ που έχουν συμφέρον στην ταχύτερη δυνατή αύξηση της "ρυθμιζόμενης βάσης"). Πάντως, διατηρώντας στην ουσία τα έσοδα από την αύξηση του κεφαλαίου ασφαλή, η Διοίκηση της ΔΕΗ θα μπορέσει να τιμήσει την υπόσχεσή της για παροχή μερίσματος του χρόνου στους μετόχους της. Ο γράφων έχει ήδη προ πολλού πλειοδοτήσει με την (ομολογουμένως ακραία) πρόταση να επιστρέψει όλα τα χρήματα στους μετόχους μέσω γενικευμένης επαναγοράς μετοχών και να ξεχάσει τις επενδύσεις που έχει προαναγγείλει. Γιατί αυτές είναι σχεδόν όλες malinvestments. Λάθος για την Επιχείρηση, το κράτος και τους πολίτες.
Τέλος, η ΚΕΗ δίνει την πληροφορία που στοιχειοθετεί, με πειστικό τρόπο κατά τον γράφοντα, την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά λιανικής. Ανακοινώνοντας αρνητικό EBITDA για την λειτουργία της Εμπορίας. Ακόμα ένα στοιχείο που ίσως βοηθήσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού (σε συνεργασία με την ΡΑΕ) να επισπεύσει την ελεγκτική διαδικασία που ξεκίνησε πέρσι - περίπου αυτή την εποχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου