Η λίστα ιστολογίων μου

19/6/25

ΔΕΗ Fiber: Μια Ευκαιρία για τον Ανασχεδιασμό της Αγοράς Ηλεκτρισμού

Η υπο κρατικό έλεγχο δεσπόζουσα επιχείριση στην αγορά ρεύματος, η ΔΕΗ, αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη της και στις τηλεπικοινωνίες. Η νέα περιπέτεια είναι μικρού μεγέθους. Εκτιμούμε ότι η συγκεκριμένη επένδυση συγκρίνεται σε τάξη μεγέθους με τα ποσά που η ΔΕΗ επενδύει στις δικές της μετοχές ή στην στήριξη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Λειτουργών του Τύπου και κάθε είδους αναξιοπαθούντων (από ποδηλάτες, ποδοσφαιρικές ομάδες μέχρι και την Euroleague). Δεν είμαστε προφανώς σε θέση να κατανοήσουμε στο βάθος της την επιχειρηματική λογική, μπορούμε όμως να κάνουμε υποθέσεις*.  Μια απο αυτές είναι ότι γίνεται προσπάθεια (πέραν της έμμεσης διανομής μερίσματος μέσω της επαναγοράς μετοχών) να "στηριχθεί" η μετοχή η οποία απο την αύξηση κεφαλαίου του 2021 μέχρι σήμερα υπολείπεται σε συνολική απόδοση του Γενικού Δείκτη του ΧΑΑ κατά 60 περίπου μονάδες (99-32%)

Το θέμα στο οποίο θα θέλαμε να εστιάσουμε είναι ότι, με αυτή την σχετικά μικρού μεγέθους προσπάθειά της η ΔΕΗ ανοίγει (ή θα έπρεπε να ανοίξει) του ασκούς του Αιόλου στο γενικότερο θέμα της ρύθμισης των αγορών ηλεκτρισμού και τηλεπικοινωνιών. Όχι μόνο η ΔΕΗ έχει δεσπόζουσα θέση στον ηλεκτρισμό, αλλά εκμεταλλεύεται το εναέριο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ αποκτώντας πλεονέκτημα στην παράπλευρη αγορά των τηλεπικοινωνιών. Αυτό - θεωρητικά τουλάχιστον- επηρεάζει λιγότερο τους τηλεπικοινωνιακούς ανταγωνιστές και περισσότερο  τους ανταγωνιστές της στο ρεύμα. Οι οποίοι έχουν δικαιώματα "διέλευσης" απο το δίκτυο διανομής στο ρεύμα - έναντι ρυθμιζόμενου αντιτίμου. Γιατί όχι και στις τηλεπικοινωνίες; Κατανοεί κανείς ότι αυτό είναι ένα "ερώτημα πολυτελείας" στην Ελλάδα. Πρέπει όμως να τεθεί. Το πιο απογοητευτικό είναι ότι δεν έχει τεθεί. Απο κανένα - ούτε από αυτούς που υποτίθεται ότι θίγονται. 

Σε ένα ονειρικό (δεν έχουμε αυταπάτες) σενάριο η επέκταση της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες  θα αποτελέσει την αφορμή για τον επανασχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρισμού. Στον διαχωρισμό του ιδιοκτήτη μιας "βασικής υποδομής"(essential facility) απο τον χρήστη της υποδομής αυτής. Με ριζική "θεραπεία" την αναγκαστική αποεπένδυση** της ΔΕΗ απο τον ΔΕΔΔΗΕ - η οποία ήδη έχει αργήσει γιατί είναι πρόβλημα και στο ρεύμα. Σε επόμενο βήμα ο ΔΕΔΔΗΕ θα μπορεί να διαθέσει το εναέριο δίκτυό του για εκμετάλλευση σε περισσότερους απο έναν χρήστες  - μεταξύ αυτών και στην ΔΕΗ!

Και μια και ανοίξαμε τους ασκούς του Αιόλου να μια ακόμα πιό ριζοσπαστική μεταρρύθμιση - απο αυτές που αρέσουν  σε ορισμένους πολιτικούς μας. Η ΔΕΗ μας δείχνει τον δρόμο. Το ρεύμα και οι τηλεπικοινωνίες έχουν συνέργειες που στο μέλλον θα γίνουν μεγαλύτερες. Δεν υπάρχει λόγος να έχουμε δυο διαφορετικούς ρυθμιστές, την ΕΕΤΤ και την ΡΑΑΕΥ, να κοιτάνε αμήχανοι ο ένας τον άλλο όταν ένα "παίκτης" πηδάει απο την μια αγορά στην άλλη. Να τις συγχωνεύσουμε σε μια - όπως οι Γερμανοί έχουν την Bundesnetzagentur (Ομοσπονδιακή Αρχή Δικτύων). Η οποία ελέγχει ως ρυθμιστής όλα τα δίκτυα - ακόμα και το σιδηροδρομικό (να μην το παρακάνουμε στην αντιγραφή βέβαια). Ελληνική Αρχή Δικτύων - ΕΑΔ - λοιπόν! Γιατί όχι;

* Χρησιμοποιώντας το εναέριο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ για όδευση οπτικών ινών, η ΔΕΗ εξασκεί ένα οιονεί "δικαίωμα διέλευσης" σε μια "βασική υποδομή" (essential facility - στην οποία ισχυριζόμαστε ότι έχει υποχρέωση να δίνει πρόσβαση σε τρίτους είτε αυτοί πωλούν ρεύμα είτε ευρυζωνικές υπηρεσίες) μετατρέποντας μια αδυναμία (το ότι το 80% του δικτύου διανομής είναι εναέριο σε αντίθεση με όλες τις πολιτισμένες χώρες) σε πλεονέκτημα. Ενα (το μικρότερο) πρόβλημα είναι ότι αυτό είναι αντικίνητρο για την υπογειοποίηση. Ένα μεγαλύτερο είναι ότι το δίκτυο φτάνει βέβαια παντού αλλά όχι κατ' ανάγκη σε πολλούς που χρειάζονται πρόσβαση σε ευρυζωνικές υπηρεσίες (μερικές στάνες υπερσύγχρονης τεχνολογίας ίσως; αλλά υπάρχει και το Starlink) 

** Προφανώς στα πλαίσια της αποεπένδυσης η ΔΕΗ θα αποζημιωθεί για τα ποσά,που θα έχει μέχρι τότε επενδύσει στο δίκτυο οπτικών ινών.

18/6/25

Σας Ταιριάζει το Picasso; Ας Ρωτήσουμε την ΡΑΑΕΥ

Ένα νέο προιόν προσφέρει στην λιανική αγορά ρεύματος η Protergia, με την πρωτότυπη αλλά και ταιριαστή ονομασία Picasso. Ταιριαστή γιατί είναι τόσο δύσκολο να ερμηνευθεί απο τον απλό καταναλωτή όσο και ένας αφηρημένος πίνακας του ομώνυμου διάσημου ζωγράφου. Ακόμα και η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων κλπ (ΡΑΑΕΥ) φαίνεται να έχει μείνει άναυδη. Το Picasso δεν έχει εμφανιστεί μέχρι την στιγμή που γράφεται το παρόν στην κρατική ιστοσελίδα σύγκρισης τιμών, το energycost.gr, ενώ ήδη είναι γνωστό ότι διατίθεται κανονικά στην αγορά. Με βάση δημοσιογραφικές πληροφορίες, η ΡΑΑΕΥ δεν έχει αποφασίσει ακόμα ούτε τι χρώμα είναι το Picasso - πόσο μάλλον ποια είναι η τιμή του σε σύγκριση με αυτή των "συμβατικών" τιμολογίων.

Ευτυχώς υπάρχει - ήδη απο το 2015 - το allazorevma.gr που υποστηρίζει με Ανεξαρτησία, Αντικειμενικότητα και Αξιοπιστία τους Έλληνες καταναλωτές ρεύματος στην επιλογή τους Παρόχου και τιμολογίου. Η ετυμηγορία μας με βάση τις μέχρι τώρα δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες:

Το Picasso δεν αποτελεί καινοτομία με την πλήρη έννοια τoυ όρου. Παρόμοια προιόντα έχουν προσφερθεί στην ελληνική αγορά και στο παρελθόν - χωρίς μεγάλη εμπορική επιτυχία. Η σημαντικότερη διαφορά του Picasso με τα προηγούμενα τιμολόγια είναι ότι περιλαμβάνει και τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις - τον κίνδυνο των οποίων φαίνεται ότι αναλαμβάνει η Protergia. Ο κίνδυνος αυτός δεν είναι αμελητέος (με τις πρόσφατες αυξήσεις που αποφάσισε το κράτος η ετήσια δαπάνη για ρεύμα ενός μέσου καταναλωτή αυξήθηκε κατα 8% περίπου) και είναι πιθανό να είναι ακόμα πιο σημαντικός στο μέλλον. Το κράτος είναι πηγή απρόβλεπτων εξελίξεων όσο και η αγορά αλλά φαίνεται ότι η Protergia αποφάσισε ότι μπορεί να αντέξει τους τυχόν κραδασμούς τουλάχιστον για το επόμενο 12μηνο κάθε φορά.

Το καινοτομικό προιόν έθεσε λοιπόν ορισμένα ερωτήματα: Το πρώτο είναι το χρώμα του. Είναι το Picasso σταθερό (μπλε) - όπως ισχυρίζεται η Protergia - ή όχι; Η απόφαση - την οποία πρέπει να πάρει η ΡΑΑΕΥ - είναι σημαντική γιατί απο αυτή εξαρτάται το δικαίωμα του Παρόχου να επιβάλει ποινή αποχώρησης. Η απάντηση κατά την άποψή μας είναι: Με βάση την προσεκτική και τυπική ανάγνωση των σχετικών οδηγιών της ΡΑΑΕΥ περί χρωματιστών τιμολογίων, το Picasso δεν μπορεί να θεωρηθεί σταθερό τιμολόγιο. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την άποψη του allazorevma.gr και την πραγματικότητα. To Picasso είναι ίσως το σταθερότερο τιμολόγιο που έχει προσφερθεί μέχρι τώρα στην ελληνική αγορά. Αυτό γιατί:

  • Περιλαμβάνει όπως προαναφέρθηκε και τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Η Protergia αναλαμβάνει όχι μόνο τον κίνδυνο των κρατικών αποφάσεων (για 12 μήνες) αλλά και της καταναλωτικής συμπεριφοράς του καταναλωτή που επηρεάζει ρυθμιζόμενες χρεώσεις που τιμολογούνται με βάση κλίμακα κατανάλωσης - όπως οι χρεώσεις ΥΚΩ.
  • Η τυχόν αλλαγή της δαπάνης (και έμμεσα της τιμής) με την εκκαθάριση λόγω υπερ- ή υπο- κατανάλωσης δεν οφείλεται σε παράγοντα εκτός ελέγχου του καταναλωτή (π.χ τιμή χονδρικής - δεν υπάρχει σχετική ρήτρα) αλλά στη δική του εκτίμηση και διαχείριση της κατανάλωσής του.
  • Ακόμα και στην περίπτωση της υπερ- η υπο- κατανάλωσης το προιόν είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε η επίδρασή τους στη "ex post" τιμή να είναι σχεδόν αμελητέα (σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα ευνοϊκή για τον καταναλωτή).
Η διαφορά ανάμεσα στη τυπική και την πραγματική "σταθερότητα" του Picasso είναι το αποτέλεσμα της υπερρύθμισης απο την ΡΑΑΕΥ. Η οποία ΡΑΑΕΥ αγνοεί συστηματικά την σύσταση του γράφοντος αλλά και της αγοράς να προσέχει όταν επεμβαίνει να μην κάνει τα πράγματα χειρότερα. Αναμένουμε όλοι λοιπόν με κομμένη ανάσα την απόφασή της για το χρώμα του Picasso. Με κομμένη την ανάσα γιατί, αν "κάτσει στον φράχτη" και δεν αποφασίσει - και μάλιστα ταχύτατα γιατί έχει ήδη αργήσει - δίνει κατά την γνώμη μας το σύνθημα της παραίτησής της απο την ευθύνη του Ρυθμιστή. Η απόφαση (ή η έλλειψη απόφασης) της ΡΑΑΕΥ στο θέμα της σταθερότητας του τιμολογίου θα καθορίσει και την τιμή του προιόντος. Δεδομένου ότι, αν θεωρηθεί κυμαινόμενο, δεν μπορεί να προβλέπει ποινή αποχώρησης και η κοστολόγησή του απο τον Πάροχο πιθανότατα θα αναθεωρηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, με την επιφύλαξη ότι θεωρεί το Picasso ως σταθερό τιμολόγιο όπως το διαθέτει η Protergia,το allazorevma.gr έχει ήδη εγκαταστήσει διαδικασία στην ιστοσελίδα για την υποστήριξη σε προσωπικό επίπεδο των χρηστών του σχετικά με το αν ταιριάζει στο προφίλ κατανάλωσής τους. Τα πρώτα αποτελέσματα των αναλύσεων δείχνουν ότι, όπως είναι αναμενόμενο (δεδομένου ότι ο Πάροχος αναλαμβάνει μεγαλύτερο κίνδυνο), το Picasso είναι ακριβότερο στην πλειοψηφία (αλλά όχι σε όλες) των περιπτώσεων απο τα υπόλοιπα σταθερά τιμολόγια - τόσο των άλλων παρόχων όσο και της ίδιας της Protergia. Αξίζει την κάπως υψηλότερη τιμή η σιγουριά της σταθερής μηνιαίας δαπάνης; Η απάντηση θα έπρεπε κανονικά να δοθεί απο τους καταναλωτές. Αλλά πρέπει να ερωτηθεί και η ΡΑΑΕΥ!

10/6/25

Picasso:Το Ταξίδι των Χιλίων Μιλίων Ξεκινάει με Ένα Πρώτο Βήμα*

Το προιόν που προωθεί την εποχή αυτή η Protergia στην λιανική ρεύματος, το τιμoλόγιο Picasso,  είναι καινοτομικό αλλά ... όχι τόσο πολύ. Υποσχόμενο σταθερή δαπάνη για ρεύμα (και όχι μόνο τιμή) για 12 μήνες και περιλαμβάνοντας τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, μοιάζει με προιόντα που στο παρελθόν πρότειναν άλλοι Πάροχοι - στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα. Χωρίς ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία στην χώρα μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ευχόμαστε κάθε επιτυχία τόσο στο Picasso όσο και στους επόμενους που αναμένουμε ότι θα σπεύσουν να το αντιγράψουν. Είμεθα υπέρ κάθε καινοτομίας - ανεξάρτητα απο το γιατί, το πως και απο ποιόν προωθείται. Και έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση του κυρίαρχου της αγοράς - του καταναλωτή. Τουλάχιστον μακροπρόθεσμα.

Το allazorevma.gr, πιστό στις αρχές της ανεξαρτησίας της αντικειμενικότητας και της αξιοπιστίας με τις οποίες υπηρετεί το καταναλωτικό κοινό απο το μακρινό 2015, έχει ήδη φροντίσει να υπερπηδήσει (με την βοήθεια και της Τεχνητής Νοημοσύνης!) τις δυσκολίες που δημιουργεί ο σχεδιασμός του Picasso στην σύγκρισή του με τα "συμβατικά" τιμολόγια, παρέχοντας δωρεάν την εκτίμησή του για το εάν ταιριάζει στους χρήστες του - σε προσωποποιημένη βάση.

Θα θέλαμε όμως να χαιρετίσουμε το Picasso ως ένα πρώτο βήμα προς ένα μέλλον στο οποίο θα κυριαρχούν τα .... δυναμικά τιμολόγια! Δεν είναι παράδοξο, ούτε αστείο - τουλάχιστον όχι τόσο όσο το πορτοκαλί τους χρώμα. Εξηγούμε : Τα δυναμικά τιμολόγια είναι το Ιερό Δισκοπότηρο (ή wet dream) του νεοφιλελεύθερου εραστή της ασύδοτης αγοράς (και πρόσφατα της ΡΑΑΕΥ!). Γιατί μόνο έτσι επιτυχάνεται η βελτιστοποίηση του κοινωνικού οφέλους μέσω της αγοράς. Όταν η οριακή τιμή του προιόντος είναι ίση με το οριακό του κόστος. Ο απλός καταναλωτής βέβαια δεν κατανοεί την οικονομολογική - "επιστημονική" - αυτή διάλεκτο. Και όταν καταλάβει ότι αυτό σημαίνει ότι η τιμή του ρεύματος θα αλλάζει καθε μερικά δευτερόλεπτα δεν ενθουσιάζεται. Ακόμα χειρότερα, θεωρεί αυτούς που του το προτείνουν περίεργους (ίσως επικίνδυνους) ονειροπόλους.

Πως θα αντιμετωπίσει αυτή την αδιαφορία - έως εχθρότητα- των "Πολλών" ο ονειροπόλος εραστής της ελεύθερης αγοράς; Εδώ έρχεται το μελλοντικό Picasso. Που θα υπόσχεται σταθερή δαπάνη για 12 μήνες (με κάποια εκκαθάριση στο 12μηνο βέβαια) όπως το Picasso της Protergia σήμερα - με μια προυπόθεση, που το Picasso της Protergia δεν μπορεί να εφαρμόσει προς το παρόν. Ότι ο καταναλωτής θα συμφωνήσει να θέσει μέρος της κατανάλωσής του υπο τον έλεγχο του Παρόχου. Για παράδειγμα την λειτουργία του ψυγείου/καταψύκτη του, τον έλεγχο του θερμοστάτη του κλιματιστικού του, της αντλίας θερμότητας ή του θερμοσίφωνά του, την φόρτιση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου του.

Γιατί δεν μπορεί να το εφαρμόσει αυτό η Protergia σήμερα; Γιατί α) χρειάζεται "έξυπνος" μετρητής β) χρειάζεται αναβάθμιση η εσωτερική ηλεκτρική εγκατάσταση γ) προαπαιτούνται "έξυπνες" ηλεκτρικές συσκευές και δ) ο διαχειριστής του ηλεκτρικού συστήματος θα πρέπει να βρεί τρόπο να αμείψει τον Πάροχο  για τις υπηρεσίες (ευελιξίας) που του προσφέρει (αμοιβή που ο Παροχος θα έχει την - θεωρητική - δυνατότητα να μοιραστεί με τον πελάτη του). Τέλος, ε) Θα πρέπει η ΡΑΑΕΥ να διαλέξει με ποιό χρώμα θα πωλείται το τιμολόγιο!

Πόσο μακριά είμαστε απο την υλοποίηση αυτού του ονείρου; "Σε λίγο θα έχουμε όλοι έξυπνους μετρητές" μας λένε οι ονειροπόλοι εραστές της αγοράς. Το πρόβλημα είναι ότι οι καταναλωτές στις ΗΠΑ και την υπόλοιπη Ευρώπη έχουν έξυπνους μετρητές - σχεδόν όλοι - εδώ και χρόνια. Ελάχιστοι έχουν δυναμικά τιμολόγια - ούτε καν ζωνικά. Φαίνεται ότι η μη εκπλήρωση των υπόλοιπων προυποθέσεων και η αδράνεια των καταναλωτών είναι ακόμα εμπόδια. Μόνο 1.000 μίλια λοιπόν μένουν ακόμα μέχρι το Ιερό Δισκοπότηρο. Μείον ένα μικρό πρώτο βήμα με το όνομα Picasso.

* Φράση του Μεγάλου Τιμονιέρη (κατά κόσμο Μάο Τσε Τούνγκ) που αποδίδεται στον αρχαίο Κινέζο φιλόσοφο Λάο Τσού ή ακόμα και στον Κομφούκιο.

5/6/25

Σπρώχνοντας Κάτω Από το Χαλί Αυξήσεις στο Ρεύμα

Η συμπεριφορά του κράτους και των κρατικών επιχειρήσεων ηλεκτρισμού μοιάζει με αυτή του πονηρού εμπόρου που ένα μήνα πριν την εβδομάδα των εκπτώσεων - επιδοτήσεων στην περίπτωση του κράτους - αυξάνει σιωπηρά τις τιμές του με σκοπό να πετύχει με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια: Να έχει την ευκαιρία να εντυπωσιάσει την περίοδο των εκπτώσεων τους πελάτες με προσφορές - εκπτώσεις - επιδοτήσεις διατηρώντας ταυτόχρονα ανέπαφη την κερδοφορία του*.

Μέσα στους πρώτους μήνες του 2025 το κράτος, μέσω της ΡΑΑΕΥ και του δεσπόζοντα υπο τον έλεγχό του Παρόχου, πήρε αποφάσεις που αυξάνουν τις τιμές του ρεύματος με τον τρόπo του πονηρού εμπόρου: Σε μικρές δόσεις και στα "μουλωχτά":

  • Η χρέωση του συστήματος μεταφοράς αυξήθηκε κατα 18%. Απο 0,00844 ευρώ την κιλοβατώρα σε 0,00999. Αποτέλεσμα επιβάρυνση 1,55 ευρώ την μεγαβατώρα για τους καταναλωτές στην Χαμηλή Τάση ή περίπου 6 ευρώ τον χρόνο για τον μέσο καταναλωτή - ήτοι αύξηση σε ποσοστό 0,7% στην συνολική του δαπάνη για ρεύμα.
  • Η χρέωση του δικτύου διανομής αυξήθηκε στο σκέλος της ισχύος απο 0,5955/KVA σε 6,12/KVA και μειώθηκε στο σκέλος της ενέργειας απο 0,348 σε 0,339/KWh. Συνολικό αποτέλεσμα αύξηση περίπου 1 ευρώ την μεγαβατώρα και περίπου 4 ευρώ τον χρόνο για τον μέσο καταναλωτή ήτοι ποσοστό 0,4% στην ετήσια δαπάνη του για ρεύμα.
  • Οι απώλειες του δικτύου διανομής, με την οποία χρεώνονται οι Πάροχοι όταν αγοράζουν  απο την χονδρική και μετακυλίουν στους καταναλωτές, αυξήθηκαν μέσω του συντελεστή τους που απο 13% ανέβηκε στο 16%. Αυτό υπολογίζουμε ότι στοιχίζει περίπου 3,5 ευρώ την μεγαβατώρα ήτοι 13 ευρώ τον χρόνο για τον μέσο καταναλωτή ή 1,5% της ετήσιας δαπάνης του για ρεύμα. 

Συνολικά, όπως φαίνεται στον παρακάτω Πίνακα, με τις πρόσφατες αυξήσεις στις χρεώσεις δικτύων επιβάλεται αύξηση στην δαπάνη για ρεύμα κατά 2,6% ήτοι 23 περίπου ευρώ τον χρόνο για τον μέσο καταναλωτή. Η αύξηση αυτή που είναι εκ πρώτης όψεως αμελητέα (ειδικά για τους εξ' ημών χουβαρντάδες) έχει ορισμένα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά:  α) αποφασίζεται απο το κράτος με νομότυπες αλλά αδιαφανείς διαδικασίες β) Είναι μόνιμη και δεν υφίσταται την πίεση του ανταγωνισμού και γ) αντιστοιχεί σε μια αύξηση των εσόδων των δικτύων κατά περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο από τους λογαριασμούς της Χαμηλής Τάσης και μόνο.

Αλλά το μεγάλο "κόλπο" το έκανε η υπο κρατικό έλεγχο δεσπόζουσα επιχείριση. Η οποία με επιστολή που στέλνει στους πελάτες της του "ειδικού" τιμολογίου, υποτίθεται** ότι τους ενημερώνει ότι απο 1/8/25 θα κατεβάσει το όριο της μηνιαίας κατανάλωσης πάνω απο το οποίο χρεώνει με ψηλότερη τιμή την κιλοβατώρα (σε 0,172 απο 0,160 ευρώ την κιλοβατώρα). Απο 500 κιλοβατώρες στις 200 κιλοβατώρες. Αυτό σημαίνει ότι οι 201 κιλοβατώρες θα χρεώνονται με 0,172 ευρώ - απο την πρώτη κιλοβατώρα!

Πόσο σημαντική είναι αυτή η αλλαγή; Είναι ίσως η σημαντικότερη δομική αλλαγή που έχει κάνει η ΔΕΗ στα τιμολόγια της τα τελευταία χρόνια (μετά τον περίφημο "μηχανισμό αναπροσαρμογής"). Γιατί ενώ ένα μικρό ποσοστό των πελατών της στο ειδικό τιμολόγιο καταναλώνει περισσότερες απο 500 κιλοβατώρες τον μήνα, η μεγάλη τους πλειοψηφία καταναλώνει πάνω απο 200. Η ΔΕΗ συνεπώς την πράξη αυξάνει την βασική της τιμή κατα 8% εφάπαξ και μόνιμα για το σύνολο σχεδόν των πελατών της στα πράσινα τιμολόγια. Που με πρόχειρους υπολογισμούς σημαίνει 45 ευρώ τον χρόνο περισσότερα για τον μέσο καταναλωτή και μια αύξηση στη συνολική δαπάνη για ρεύμα της τάξεως του 5%. Εκτιμούμε ότι η αλλαγή αυτή θα οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων τη ΔΕΗ κατά περίπου  200 εκατομμύρια τον χρόνο (με τη υπόθεση ότι το 70% των πελατών της είναι στο πράσινο τιμολόγιο και καταναλώνει πάνω απο 200 κιλοβατώρες τον μήνα***)

Ας κάνουμε την "σούμα". Με τις παραπάνω πρόσφατες αποφάσεις, ο μέσος καταναλωτής θα επιβαρυνθεί κατά την εκτίμησή μας με 67 ευρώ τον χρόνο, που ισοδυναμεί με ένα συνολικό ποσοστό αύξησης στην ετήσια δαπάνη του για ρεύμα κατά 7,8%. Ο "Όμιλος ΔΕΗ" θα ωφεληθεί απο τις αυξήσεις αυτές κατά ένα ποσό που εκτιμούμε ότι θα φθάσει τα 350 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο****. Αυτό θα είναι μειωμένο στον βαθμό που οι πελάτες της που είναι στο πράσινο ("ειδικό") τιμολόγιο ενημερωθούν και ενεργοποιηθούν. Το κράτος και οι Λειτουργοί του Τύπου μπορούν να βοηθήσουν. Ιδού η Ρόδος. 


*Υπάρχει βέβαια διαφορά. Ο πελάτης του πονηρού εμπόρου έχει κι άλλες επιλογές. Αυτό ισχύει μόνο μερικώς για το ρεύμα.
** Υποτίθεται  - γιατί διαβάζοντας την επιστολή εμείς δεν το καταλάβαμε.Είδαμε μόνο την μείωση της τιμής σε 0,140 για κατανάλωση μέχρι 200 κιλοβατώρες. 
*** Με  βάση τα στοιχεία του allazorevma.gr απο λογαριασμούς που μας έχουν εμπιστευθεί οι χρήστες μας το ποσοστό αυτών που καταναλώνουν περισσότερες απο 200 κιλοβατώρες τον μήνα είναι 84%.
**** Οι υποθέσεις που έγιναν για τους υπολογισμούς στο παρόν είναι διαθέσιμες σε καλόπιστους ενδιαφερόμενους. Απαντούμε δημόσια και γραπτά σε γραπτές ερωτήσεις απο επώνυμους.

4/6/25

Δείκτης Τιμών Μαίου: Ακόμα Ένας Μήνας που Τρέφει τους Έντεκα!

To allazorevma.gr, η πρώτη ιστοσελίδα σύγκρισης τιμών ρεύματος στην χώρα, δημοσιεύει τον μηνιαίο Δείκτη Τιμών Ρεύματος που καταρτίζει, για τον Μάιο του 2025. Ο Δείκτης Τιμών Ρεύματος τον Μάιο έμεινε πρακτικά σταθερός σε σχέση με τον δείκτη Απριλίου 2025Από 218,52 πήγε στα 218,15 ευρώ την μεγαβατώρα.

Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις του Μαίου '25 ΔΕΝ περιλαμβάνουν όπως και τον Απρίλιο κρατική επιδότηση και διατηρήθηκαν στα 79,63 ευρώ την μεγαβατώρα  Υπενθυμίζεται ότι ο Δείκτης καταρτίζεται με αφαίρεση της επιδότησης από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις.

Ο Δείκτης Ανταγωνιστικών Τιμών για οικιακούς καταναλωτές, ήταν στα 126,37 ευρώ την μεγαβατώρα έναντι 126,72 τον Απρίλιο. Οι τιμές των εναλλακτικών Παρόχων τον Μάιο σε μέσο όρο έπεσαν στα 131,45 ευρώ την μεγαβατώρα, μειωμένες ελαφρά σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (132,39 ευρώ την μεγαβατώρα). 

Στο Πίνακα που ακολουθεί φαίνεται η εξέλιξη του κόστους της αγοράς και των τιμών των εναλλακτικών και της ΔΕΗ τους τελευταίους 12 μήνες. 

Τον Μάιο η χονδρική τιμή είχε για τρίτο συνεχή μήνα σημαντική πτώση (-7,44%) σε σχέση με τον Απρίλιο. Οι Πάροχοι δεν πέρασαν την πτώση στις λιανικές τιμές (-0,28%). Είναι ο δεύτερος μήνας που οι Πάροχοι ακολουθούν αυτή την τακτική με συνέπεια να αυξάνονται τα μικτά περιθώριά τους σε δυσθεώρητα ύψη - σε επίπεδο πάνω απο το 25% τον Μάιο. Το πρόβλημα το χειρίζονται επικοινωνιακά διαρρέοντας ότι περιμένουν ισχνές αγελάδες (αυξημένες τιμές χονδρικής) τους μήνες του καλοκαιριού ότι δηλαδή τα κέρδη τους θα "θρέψουν τους επόμενους 11 μήνες". Η τακτική τους αυτή γελοιοποιεί την προώθηση απο το κράτος των μεταβλητών τιμολογίων ως μέτρων σύγκρισης για τους καταναλωτές. Όχι ότι έχουν λόγο να νοιάζονται βέβαια.

Το Τυπικό Κυμαινόμενο Τιμολόγιο για τον Μάιο του 2025 είναι στα 258,56 ευρώ την μεγαβατώρα, ελαφρά αυξημένο σε σχέση με αυτό του Απριλίου (257,80). Το ΤΚΤ αποτελεί μια εκτίμηση της τιμής που πληρώνουν στην μεγάλη πλειοψηφία τους οι Έλληνες καταναλωτές που είναι ακόμα σε πράσινο τιμολόγιο και είναι υψηλότερο κατα 40,41 ευρώ την μεγαβατώρα (+18%) απο τον Δείκτη Τιμών του allazorevma.gr  ο οποίος καταρτίζεται με βάση τον σταθμισμένο μέσο όρο των φθηνότερων τιμολογίων που προσφέρονται στην αγορά. Η ετήσια δαπάνη για ρεύμα ενός μέσου καταναλωτή που θα παραμείνει το επόμενο 12μηνο σε πράσινο τιμολόγιο εκτιμάται ότι θα είναι 970 ευρώ - δηλαδή περίπου 262 ευρώ υψηλότερη απο ότι θα ήταν (708 ευρώ) αν επέλεγε το φθηνότερο τιμολόγιο.

2/6/25

Έλληνες: Η ΔΕΗ Δεν Σας Θέλει Πια για Πελάτες;

Είναι αλήθεια; Η ΔΕΗ διώχνει τους πελάτες της; Μήπως είναι υπερβολή; Και γιατί να το κάνει; Αποφάσισε να απωλέσει μερίδιο αγοράς προς συμφέρον των ανταγωνιστών της; Γιατί και γιατί τώρα; Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την απάντηση στις απορίες αυτές. Που γεννήθηκαν όμως παρατηρώντας τις πρόσφατες κινήσεις στην τιμολογιακή πολιτική του δεσπόζοντα Παρόχου (δεσποζοντα δεδομένου ότι εξυπηρετεί περισσότερους απο 5.500.000 μετρητές ή το 72% του συνόλου - ποσοστό που έχει παραμείνει σταθερό εδώ και 3 τουλάχιστον χρόνια).

Για δεύτερο συνεχή μήνα μέσα στο 2025 και ενώ η χονδρική τιμή κατακρημνίζεται ταχύτατα (με την βοήθεια των εαρινών πλουσιοπάροχων ΑΠΕ), η ΔΕΗ αυξάνει την τιμή του πράσινου τιμολογίου της, στο οποίο εδώ και 1,5 χρόνο το κράτος μετέφερε - χωρίς να τους ρωτήσει - όλους τους πελάτες της. Ορισμένοι από αυτούς έχουν βέβαια ήδη φύγει επιλέγοντας τιμολόγια σταθερής τιμής -μπλέ - είτε δικά της είτε εναλλακτικών Παρόχων. Η μεγάλη πλειοψηφία τους όμως παραμένει στο πράσινο (ειδικό) τιμολόγιο πληρώνοντας κατά μέσο όρο 200 ευρώ τον χρόνο περισσότερα απο ότι χρειάζεται.

Δεν έμεινε όμως μόνο σε αυτό. Προχώρησε σε ένα μόνιμο μέτρο που εκτιμούμε ότι θα επηρεάσει προς το χειρότερο το μεγαλύτερο μέρος των πελατών της. Ενημερώνει ήδη τους πελάτες της με προσωπικές επιστολές - λυπητερές ότι απο 1η Αυγούστου του 2025 η κλίμακα κατανάλωσης πάνω απο την οποία θα εφαρμόζει την υψηλή "βασική" τιμή της θα είναι οι 200 κιλοβατώρες - και όχι οι 500 που είναι σήμερα το όριο. Αυτό σημαίνει ότι ένας καταναλωτής που θα κάψει 201 κιλοβατώρες τον μήνα θα χρεωθεί - για κάθε μια απο τις 201 κιλοβατώρες - με βασική τιμή 17,2 λεπτά αντί για τα 16 που πληρώνει σήμερα. 

Η αλήθεια είναι ότι για καταναλώσεις μικρότερες απο 200 κιλοβατώρες τον μήνα μειώνει την χρέωση απο 16 σε 14,5 λεπτά. Πόσες όμως είναι οι οικογένειες που "καίνε" λιγότερες απο 200 κιλοβατώρες τον μήνα; Ο αριθμός είναι εμπορικό μυστικό αλλά εμείς μαντεύουμε - με βάση την διεγματοληψία των χιλιάδων λογαριασμών που μας έχουν εμπιστευτεί οι χρήστες μας - ότι είναι μικρή μειοψηφία. (Καλό θα ήταν- με την προτροπή της ΡΑΑΕΥ αν χρειαστεί - το σύνολο του κλάδου ή η ΔΕΗ να δημοσιοποιήσουν τα σχετικά ποσοστά).

Την λογική των πρόσφατων αυτών αποφάσεων της ΔΕΗ δεν την γνωρίζουμε ώστε να την κρίνουμε (ούτε έχουμε την περιέργεια να την μάθουμε). Την χαιρετίζουμε όμως ως μια ευκαιρία να υπάρξει μεγαλύτερος ανταγωνισμός στην αγορά προς όφελος των καταναλωτών. Το μόνο που μας προβληματίζει είναι αυτό που είναι ήδη γνωστό απο την διεθνή εμπειρία. Ακόμα και σε προηγμένες αγορές ρεύματος, ένα μεγάλο ποσοστό καταναλωτών εξακολουθεί να παραμένει μακροχρόνια αδρανές. Αυτό ανησυχεί τα πολιτισμένα κράτη και προσπαθούν να το διορθώσουν. Με το καλό κάποτε και η δική μας ΡΑΑΕΥ.