Η λίστα ιστολογίων μου

4/10/11

"ISO 9001 vs EN 62446 στην πιστοποίηση Φ/Β εγκαταστάσεων" ή πώς επιλέγετε το ξενοδοχείο σας?

Ρωτήσαμε τους αρμόδιους του Εργαστηρίου Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων του Πανεπιστημίου Πατρών να μας διευκρινίσουν με απλό και κατανοητό τρόπο τη  διαφορά μεταξύ των δύο ειδών πιστοποιήσεων που αναφέρονται στην αγορά ως εγγυούμενες την υψηλή ποιότητα των εγκαταστάσεων Φωτοβολταϊκών.  Περιγράφουμε παρακάτω με δικά μας λόγια την σύνοψη αυτών που μας είπαν.

Μας είπαν λοιπόν ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην πιστοποίηση ενός προϊόντος ή μίας υπηρεσίας (όπως το EN 62446) και την πιστοποίηση του διαχειριστικού συστήματος (π.χ. ISO 9001), που χρησιμοποιεί μία επιχείρηση για να τα παράγει. Και ένα καλό παράδειγμα είναι η επιλογή .... ξενοδοχείου.

Κανείς δεν ενδιαφέρεται να πάει διακοπές σε ένα ξενοδοχείο πιστοποιημένο κατά ISO 9001. Ενδιαφέρεται όμως να ξέρει τα «αστέρια». Είναι προφανές ότι ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων ενδέχεται να έχει πιστοποίηση κατά ISO 9001, όμως σε καμία περίπτωση ένα ξενοδοχείο πιστοποιημένο κατά ISO 9001 δεν σημαίνει ότι είναι 5 αστέρων. Τα αστέρια, αναφέρονται στις ελάχιστες τεχνικές απαιτήσεις των υπηρεσιών καταλύματος και παρέχονται με τρόπο διαφορετικό από αυτόν που παρέχεται η πιστοποίηση κατά ISO 9001. Τα αστέρια βεβαίως είναι αυτά που ενδιαφέρουν τον υποψήφιο πελάτη.

Εξειδικεύοντας το παράδειγμα στην περίπτωση των Φ/Β εγκαταστάσεων, πολλές φορές γίνεται λόγος εάν η πιστοποίηση μίας κατασκευαστικής εταιρείας (EPC) κατά ISO 9001 είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για την ορθή κατασκευή Φ/Β εγκαταστάσεων.

Πρέπει να καταστεί σαφές ότι η πιστοποίηση κατά ISO 9001 αναφέρεται στην επιχείρηση και όχι στις ελάχιστες τεχνικές παραμέτρους του παραγωγικού αποτελέσματος της επιχείρησης, ήτοι εν προκειμένω την Φ/Β εγκατάσταση. Αυτό καθορίζει και τον τρόπο πιστοποίησης από τον αντίστοιχο ανεξάρτητο φορέα, ο οποίος πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της επιχείρισης, χωρίς μετρητικό εξοπλισμό.

Αντιθέτως, η πιστοποίηση κατά ΕΝ 62446 αναφέρεται στην ίδια την Φ/Β εγκατάσταση. Επομένως σε αυτή την περίπτωση, κάποιος ανεξάρτητος φορέας αναλαμβάνει να εξετάσει κατά πόσο μία συγκεκριμένη, και μόνον, Φ/Β εγκατάσταση είναι σύμφωνη με το κανονιστικό κείμενο που ορίζει, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ελάχιστες απαιτούμενες τεχνικές απαιτήσεις σε επίπεδο τεκμηρίωσης, επιθεώρησης, σήμανσης και ηλεκτρικών δοκιμών. Για αυτόν τον λόγο ο ανεξάρτητος φορέας μεταβαίνει στην τοποθεσία της Φ/Β εγκατάστασης, με σκοπό να διενεργήσει επιθεώρηση και ηλεκτρικές δοκιμές, με συγκεκριμένο και προκαθορισμένο εξοπλισμό.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι  η πιστοποίηση ενός EPC κατά ISO 9001 δεν συνεπάγεται την πιστοποιημένη Φ/Β εγκατάσταση, ούτε εγγυάται μονοσήμαντα την επιβεβαίωση ότι τηρούνται οι ελάχιστες απαιτούμενες τεχνικές προδιαγραφές.

2 σχόλια:

  1. ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΦΟΣΟΝ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΕΣ, ΘΑ ΕΔΙΝΑΝ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΕΜΠΕΙΡΙΑ, ΕΣΟΔΑ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ, ΕΝΩ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι πιστοποιήεις ξενοδοχείων είναι πολύ σημαντικές για όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες ειδικά στην περίοδο που διανύουμε. Προκειμένου να αποκτήσω κι εγώ την πιστοποίηση για ένα μικρό ξενοδοχείο που έχω απευθύνθηκα σε μια εταιρεία για να με βοηθήσει σχετικά https://www.revivalsa.com/pistopoiisis-xenodoxion-w-31749

    ΑπάντησηΔιαγραφή