Η λίστα ιστολογίων μου

16/10/11

Πόσο κοστίζει η παραγωγή ηλεκτρισμού απο φωτοβολταικά?

Επειδή όλοι δικαιούνται να έχουν την άποψή τους αλλά κανείς δεν δικαιούται να έχει τα δικά του δεδομένα, προσπαθήσαμε να βρούμε ένα τρόπο να διευκολυνθεί  η συζήτηση σχετικά με θέματα δημόσιας πολιτκής (αλλά και ιδιωτικών επενδυτικών αποφάσεων) που αφορούν τον κλάδο των φωτοβολταικών. Βρήκαμε λοιπόν δημόσια διαθέσιμο στο Διαδίκτυο ένα απλούστατο φύλλο υπολογισμού του κόστους παραγωγής μιας τυπικής φωτοβολταικής εγκατάστασης που δημιούργησε ο κύριος Severin Borenstein, οικονομολόγος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (Berkeley) και μπορεί κανείς να το κατεβάσει απο εδώ.
Οι απλές οδηγίες χρήσης υπάρχουν στο ίδιο το φύλλο. Το αποτέλεσμα είναι ένα οικονομικό ("levelized"  σε αντίθεση με ένα "λογιστικό") κόστος ανα kwh  παραγόμενης ενέργειας για όλα τα χρόνια λειτουργίας της εγκατάστασης. Χαρακτηριστικό ότι προβλέπει αλλαγή του μετατροπέα δύο φορές στη διάρκεια των 25 χρόνων ζωής της εγκατάστασης  και ότι οι προβλέψεις για το ύψος της παραγωγής είναι εξαιρετικά αισιόδοξες (αφορούν την Καλιφόρνια προφανώς). Γενικά ο δημιουργός του φύλλου γράφει ότι έχει αγνοήσει την πιθανή μείωση της απόδοσης απο λανθασμένο προσανατολισμό ή ελλειπή συντήρηση/καθαρισμό. Είναι εμφανές ότι ο υπολογισμός του κόστους είναι εξαιρετικά ευαίσθητος στον συντελεστή προεξόφλησης (επιτόκιο) δεδομένου ότι η επένδυση είναι πολύ μακράς διάρκειας (με την χρηματοοικονομική έννοια - duration).  
Το φύλλο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για την παραγωγή κοινά αποδεκτών δεδομένων για μια επόμενη φάση συζήτησης. Για παράδειγμα: Τι σχέση έχει το κόστος αυτό με τα ισχύοντα ή τα μελλούμενα επιδοτούμενα τιμολόγια (στην Ελλάδα ή την Γερμανία), την σημερινή ή μελλοντική οριακή τιμή του συστήματος, την βέλτιστη δομή των τιμολογίων (αν στο μέλλον υιοθετηθεί μέθοδος net metering),  κλπ.   
Οσοι λοιπόν πιστοί προσέλθετε! Βάλτε στο φύλλο τις δικές σας παραμέτρους (στο ένα worksheet  έχουμε βάλει εμείς τα στοιχεία για μια εγκατάσταση 10 KWp στην Ελλάδα) και σχολιάστε με βάση αυτές την πραγματικότητα γύρω σας (ακόμα και το σχέδιο Helios!)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου