Η λίστα ιστολογίων μου

12/11/11

Μια καλή ιδέα απο την Μεγάλη Βρετανία-Ομαδοποίηση μικρών εγκαταστάσεων


Το Βρετανικό ΥΠΕΚΑ (Υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής) είναι στη  διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης για τη αναθεώρηση της πολιτικής τιμολογίων για τα φωτοβολταικά. Η διαβούλευση αυτή γίνεται μετά απο 18μηνη εμπειρία με τα ειδικά τιμολόγια (Feed in Tariffs) πού εισήχθησαν τον Μάρτιο του 2010.  Τα κακά νέα είναι ότι προτείνεται η μείωση των ειδικών τιμολογίων κατά 50% (απο 38,7 σε 16,8 πέννες την κιλοβατώρα ή από 44 σε 19,6 λεπτά του ευρώ για εγκαταστάσεις μέχρι 10 KW σε υπάρχοντα κτίρια).  Υπάρχουν όμως και καλά νέα, ή μάλλον μια καλή ιδέα. Προτείνεται η καθιέρωση ενός τιμολογίου ειδικά για πολλαπλές/ομαδοποιημένες (aggregated) εγκαταστάσεις. Αυτές είναι εγκαταστάσεις στίς οποίες οι δικαιούχοι του τιμολογίου (ιδιοκτήτες κτιρίων) μεταφέρουν σε τρίτους το δικαίωμα στο ειδικό τιμολόγιο ή και το δικαίωμα παραγωγής. Το σχήμα αυτό λειτουργεί ήδη στην Μεγάλη Βρεταννία και το Υπουργείο προσπαθεί να το εκμεταλλευθεί ορίζοντας χαμηλότερη τιμή για τις πολλαπές αυτές εγκαταστάσεις. Το επιχειρηματικό αυτό μοντέλο έχει πολλά πλεονεκτήματα:


  • Επιτρέπει οικονομίες κλίμακος τόσο στην κατασκευή όσο και στην λειτουργία/συντήρηση των εγκαταστάσεων. Οδηγεί σε μια αγορά λιγότερο διασπασμένη, δηλαδή σε εταιρείες/ομαδοποιητές (aggregators) που προσφέρουν καλύτερη ποιότητα σε χαμηλότερες τιμές.
  • Διευκολύνει την είσοδο επενδυτών σε ομαδοποιημένες μικρές εγκαταστάσεις δίνοντάς τους την ευκαιρία να εκμεταλλευθούν την υψηλότερη τιμή σε σχέση με μια μεγαλύτερη ισοδύναμη σε ισχύ εγκατάσταση.
  • Διευκολύνει τις Τράπεζες στην χρηματοδότηση των μικρών εγκαταστάσεων γιατί μειώνεται η έκθεσή τους σε κίνδυνο αφού παρεμβάλονται, συμμετέχοντας στη επένδυση, τόσο επενδυτές όσο και οι εταιρείες/ομαδοποιητές (aggregators).
  • Το προτεινόμενο χαμηλότερο τιμολόγιο (κατά 20%) συνεισφέρει στην μείωση του ύψους της επιδότησης της παραγωγής απο φωτοβολταικά. Στην πραγματικότητα επιστρέφεται στο κοινωνικό σύνολο ένα μεγάλο μέρος της αύξησης της παραγωγικότητος που επιτυγχάνεται λόγω των οικονομιών κλίμακος.
  • Τέλος, και κατά την άποψή μας σημαντικότερο απο την πλευρά της κοινωνικής ωφέλειας, δίνει σε δυνατότητα σε οικογένειες με μικρή οικονομική δυνατότητα, στους οποίους οι Τράπεζες δεν θα δάνειζαν απ’ ευθείας, να έχουν τη ευκαιρία να εγκαταστήσουν φωτοβολταικό στο σπίτι τους «νοικιάζοντας» την στέγη τους σε τρίτους (επενδυτές) για ένα χρονικό διάστημα.
Η άποψή μας είναι ότι η προαγωγή της ομαδοποίησης είναι μια απο τις στρατηγικές που θα εξομαλύνουν την αναπόφευκτη πορεία προς την μείωση των ειδικών τιμολογίων. Η άλλη στρατηγική είναι η σύνδεση της παραγωγής απο φωτοβολταικά με την δραστική αλλαγή στη δομή των τιμολογίων (τιμολόγια άνα ώρα χρήσης -time of use, με ισχυρά ανεστραμένες κλίμακες χρέωσης-strongly inverted block tariffs), με την οποία έχουμε ήδη ασχοληθεί και θα ασχοληθούμε πάλι στο μέλλον γιατί έχει άμεση σχέση με την εκμετάλλευση της τεχνολογίας του έξυπνου δικτύου (smart grid).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου