Η λίστα ιστολογίων μου

5/1/18

Μέρισμα Άνθρακα - η Πανάκεια για την Κλιματική Αλλαγή;

Σεβαστές ηγετικές φυσιογνωμίες του ρεπουμπλικανικού κόμματος στις ΗΠΑ (James Baker III, George Shultz - όχι ο Τράμπ), οι διοικήσεις ορισμένων από τις μεγαλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις και διάσημοι οικονομολόγοι (από τις δύο πλευρές του ιδεολογικού φάσματος - Gregory Mankiw, Larry Summers) ισχυρίζονται ότι βρήκαν την λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής. Η λύση λέγεται "Μέρισμα Άνθρακα" η επί το ελληνικότερο "Κοινωνικό Μέρισμα Άνθρακα". Ίδρυσαν μάλιστα ένα οργανισμό, το Climate Leadership Council  (https://www.clcouncil.org/) για να προωθήσουν την ιδέα. Ο Greg Mankiw χρησιμοποίησε το όρο "πανάκεια": "...Αυτή η λύση είναι ότι κοντινότερο ξέρω σε κάτι που μπορεί να αποκληθεί πανάκεια...". Όταν μιλούν με τον τρόπο αυτό ο Greg Mankiw και τα "βαριά χαρτιά" του ρεπουμπλικανισμού στις ΗΠΑ αξίζει τον κόπο να ακούσουμε τις λεπτομέρειες.

Το "μέρισμα" Άνθρακα βέβαια είναι ευφημισμός γιατί αντιστοιχεί (όπως πάντα!) ταυτόχρονα και σε ένα φόρο - ένα φόρο Άνθρακα. Ξεκινώντας από τον φόρο λοιπόν,  η πρόταση είναι η εξής:
  • Επιβολή φόρου άνθρακα σε κάθε δραστηριότητα που εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα. (Μεταφορές, θέρμανση, ηλεκτρισμός, βιομηχανικές δραστηριότητες). Ο φόρος αρχίζει από τα 40 δολάρια τον τόνο και αυξάνεται με τον χρόνο. Ενδεικτικά, ο φόρος αυτός θα επιβάρυνε το λίτρο του καυσίμου στις ΗΠΑ κατά 9 λεπτά του δολαρίου (σήμερα κοστίζει λιγότερο απο 80 λεπτά στις περισσότερες πολιτείες)
  • Τα έσοδα από τον φόρο συλλέγονται από το κράτος και διανέμονται με ισόποσες επιταγές σε όλους τους πολίτες της χώρας. Υπολογίζεται ότι για μια τετραμελή οικογένεια το ποσό αυτό -το "μέρισμα" -  θα φθάνει τα 2,000 δολάρια τον χρόνο. Ο φόρος είναι αναδιενεμητικός γιατί το σταθερό ποσό είναι μικρότερο ποσοστό του εισοδήματος όσο αυτό μεγαλώνει. Να σημειωθεί ότι όσο θα αυξάνεται ο φόρος στο μέλλον τόσο θα αυξάνεται και το μέρισμα άρα (υποστηρίζουν οι σχεδιαστές του)  και η δημοφιλία τους.
  • Ταυτόχρονα με την επιβολή του φόρου καταργούνται όλες οι υπάρχουσες ρυθμίσεις σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Περιλαμβάνονται επιδοτήσεις ΑΠΕ, υποχρεώσεις ορίων εκπομπών, υποχρεώσεις πηγής προέλευσης ενέργειας κλπ.
  • Τέλος, επιβάλλεται  αντισταθμιστικός φόρος άνθρακα στις εισαγωγές, δημιουργώντας έτσι το κίνητρο σε όσους θέλουν να πουλήσουν στην Αμερική να εφαρμόσουν τον ίδιο φόρο (και το αντίστοιχο μέρισμα αν το επιλέξουν) στις χώρες τους. Οι σχεδιαστές πιστεύουν ότι η εφαρμογή του φόρου σε μια (και μόνο) μεγάλη οικονομία (απλώς εύχονται αυτή να είναι η Αμερική!) θα δημιουργήσει ένα φαινόμενο Domino - οι υπόλοιποι θα έχουν κάθε λόγο να το αντιγράψουν. 
Τα παραπάνω, από ότι λένε οι σχεδιαστές, έχουν ευσεβάστως ήδη παρουσιαστεί στον πρόεδρο Τράμπ. Δεν δίνεται όμως πληροφορία για το πώς αντέδρασε. Είναι σίγουρο όμως και γνωστό σε όλους στις ΗΠΑ ότι λύση στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής χωρίς την συναίνεση των ρεπουμπλικανών (πολιτικών και ψηφοφόρων) δεν είναι δυνατόν να υπάρξει. Η πρόταση συνεπώς του φόρου - συγγνώμη του μερίσματος άνθρακα, είναι ένα βήμα εμπρός.

Δυστυχώς (ή ευτυχώς) θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη ως θεατές γιατί, ως πολιτική οντότητα, η χώρα αυτού του είδους τις αποφάσεις (και πολλές άλλες αλλά δεν είναι του παρόντος) τις έχει αναθέσει στον υπερεθνικό οργανισμό που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία έχει πολύ μικρότερη δυνατότητα να αλλάξει κατεύθυνση από ότι οι ΗΠΑ. Πάντως, αν στην Ευρώπη τα πάντα ξεκινούν από την Γερμανία, ας έχουμε υπόψιν μας ότι οι Γερμανοί ήδη το συζητούν - δυστυχώς μόνο τον φόρο όμως και όχι το μέρισμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου