Η λίστα ιστολογίων μου

24/9/21

Είχε η ΔΕΗ Κέρδη ή Ζημιές το Α' Εξάμηνο του 2021;

Διαβάζουμε τις Εκθέσεις και τις οικονομικές καταστάσεις της ΔΕΗ προσπαθώντας να εκλαϊκεύσουμε ορισμένα σημεία που κρίνουμε ως πιο ενδιαφέροντα προς όφελος του κοινού αλλά και των διαμορφωτών γνώμης που δεν έχουν τον χρόνο ή τις ειδικές γνώσεις να τα κατανοήσουν. Ακολουθούν οι παρατηρήσεις για τα Αποτελέσματα του Α' εξαμήνου του 2021.

Τα κέρδη μετά από φόρους (που ήταν μεγαλύτερα από τα κέρδη προ φόρων - κάποτε πρέπει να μας πούνε το μυστικό) ήταν 27 εκατομμύρια ευρώ - δηλαδή περίπου  τα μισά από την περσινή ίδια περίοδο. Το πρόβλημα όμως είναι ότι, αν η Διοίκηση της ΔΕΗ δεν άλλαζε το τρόπο που αποτιμά τις προβλέψεις της για μη εισπράξιμες οφειλές από θετικές (42 εκατ. ευρώ το 2020 - που μειώνουν τα κέρδη)  σε αρνητικές (-155 εκατ. το 2021 - που αυξάνουν τα κέρδη), τα κέρδη στο Α εξάμηνο του 2021 θα γίνονταν ζημίες ύψους 128 εκατομμυρίων ευρώ. Είμαστε σίγουροι ότι η αλλαγή αυτή είναι επιτρεπτή με βάση τα λογιστικά πρότυπα -η Έκθεση όμως δεν περιέχει πληροφορίες αρκετές για να εκτιμηθεί το ύψος - και το πρόσημο. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν μπορεί να επαναλαμβάνεται πολύ συχνά. Συνεπώς τα κέρδη της περιόδου κάτω από "κανονικές συνθήκες" θα ήταν ζημιές.  Αν αγνοήσουμε τις προβλέψεις, τα κέρδη του Α' εξαμήνου του 2020 θα ήταν περίπου 90 εκατομμύρια και οι ζημιές του Α' εξαμήνου του 2021 128 εκατομμύρια! Μια αρνητική εξέλιξη της τάξης των 200 εκατομμυρίων ευρώ ανάμεσα στις δυο περιόδους.

Τα κέρδη είναι αποτέλεσμα λογιστικών χειρισμών θα ισχυρισθεί κανείς - το σημαντικό είναι τι γίνεται με τις χρηματορροές. Οι λειτουργικές χρηματορροές έχουν καλύτερη εικόνα κυρίως οφειλόμενη στις μεταβολές των κεφαλαίων κίνησης. Είναι πιθανό ότι ένας αριθμός είναι που κάνει την διαφορά - τα 200 εκατομμύρια που το Δημόσιο έχει προκαταβάλει (στις 26/2/21) για να πάρει μια μικρή έκπτωση στους λογαριασμούς του. Αντίθετα οι απαιτήσεις από πελάτες αυξήθηκαν - σε μια περίοδο που η επιχείρηση είχε μείωση του κύκλου εργασιών της. Αυτό σημαίνει  χαλαρότητα στις εισπράξεις - αυτή που ήταν η αιτία για την παρ' ολίγο χρεωκοπία της επιχείρησης με την προηγούμενη διοίκηση. 

Έχει καταντήσει διασκεδαστικό να διαβάζει κανείς την δικαιολογία της ΔΕΗ για το ότι παρανομεί διατηρώντας το 65% της αγοράς. Τα ρίχνει όλα στους ... πελάτες της που δεν έχουν καλές συνήθειες στην πληρωμή των λογαριασμών τους (αφού δεν θέλουν να φύγουν κύριε Πρόεδρε!)  Φαίνεται ότι η στρατηγική των τιτλοποιήσεων και του outsourcing της διαδικασίας βοήθησε στο να εισπραχθούν ορισμένες οφειλές αλλά δεν έχει βελτιώσει τις συνήθειες των απρόθυμων πελατών*. Να θυμίσουμε ότι και για το 2020, ο κύκλος εργασιών της ΔΕΗ μειώθηκε κατά 100 εκατομμύρια και οι μη εισπράξιμες απαιτήσεις της (πάνω από12 μήνες καθυστέρηση) αυξήθηκαν κατά 200 εκατομμύρια ευρώ. Η αρνητική τάση συνεχίζεται και στο 2021.

Στο εξάμηνο που διανύουμε υπάρχουν λόγοι να πιστεύει κανείς ότι τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ. Ήδη η ΔΕΗ πουλώντας κάτω του κόστους σε 400.000 πελάτες της με σταθερά τιμολόγια κάνει ζημιές από αυτά που εκτιμούμε ότι τρέχουν με 10-15 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα. Θα πρέπει να γίνουν ακόμα πιο γενναίοι λογιστικοί χειρισμοί για να μην παρουσιαστούν ζημίες για το 2021. Εκτός αν η Διοίκηση δεν συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις της κυβέρνησης και αποφασίσει να σταματήσει να πουλά κάτω του κόστους (ίσως να επέμβει και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ή ακόμα και η Επιτροπή Ανταγωνισμού - η ελπίδα πεθαίνει τελευταία!)

Κατά τα άλλα οι αμοιβές του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ανώτατων Στελεχών διπλασιάστηκαν μεταξύ του Α' Εξαμήνου του '20 και της ίδιας περιόδου του '21. Από 1,35 σε 3,68 εκατομμύρια ευρώ (από αυτά 1,79 εκατομμύρια ευρώ σε "έκτακτες αμοιβές/αποζημιώσεις"). Αυτό όμως είναι το μόνο κονδύλι που δεν πρόκειται ποτέ να θέσει σε κίνδυνο την Επιχείρηση. Άλλωστε δόθηκε γιατί επιτεύχθηκαν οι Επιχειρηματικοί Στόχοι.

* Μια ¨έξυπνη" κίνηση της Διοίκησης είναι να στέλνει τους απρόθυμους στον Πάροχο Καθολικής Υπηρεσίας ώστε να εισπράττει τα οφειλόμενα μέσω των ΥΚΩ από τους πελάτες που πληρώνουν - μέχρι να το καταλάβουν κι αυτοί...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου