Η λίστα ιστολογίων μου

8/9/21

Τι συμβαίνει με τις Τιμές του Ρεύματος; Προσπαθούμε να Εξηγήσουμε και να Συμβουλεύσουμε

Στο παρόν σημείωμα προσπαθούμε να συνοψίσουμε τις πληροφορίες σχετικά με την ξαφνική και απότομη άνοδο των τιμών του ρεύματος προς όφελος των χρηστών και φίλων του allazorevma.gr (αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου), απαντώντας στις προφανείς ερωτήσεις.
  • Γιατί αυξήθηκε η τιμή του ρεύματος; Κύριος υπεύθυνος (κατά το 70%) η εκρηκτική και πρωτοφανής στην ταχύτητά της άνοδος των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου - με το οποίο παράγεται περίπου το 40% του ρεύματος στην Ελλάδα. Δευτερευόντως (κατά 30%) η άνοδος της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 στο Ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων (Για το ελληνικό μίγμα παραγωγής προσεγγιστική εκτίμηση από το allazorevma.gr).
  • Είναι οι αυξήσεις παροδικές; Δυστυχώς όχι βραχυπρόθεσμα. Η πρόβλεψη είναι ότι οι τιμές του αερίου δεν θα επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Οι τιμές των δικαιωμάτων είναι ο μεγάλος άγνωστος γιατί η τιμή τους είναι πολιτική απόφαση - σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ίσως όμως τα σημερινά 60 ευρώ τον τόνο είναι το ανώτερο επίπεδο που μπορούν οι πολιτικοί (και οι ψηφοφόροι τους) να ανεχθούν.
  • Μπορεί το (Ελληνικό) κράτος να κάνει κάτι; Πολύ λίγα - και καλύτερα να μην κάνει τίποτα γιατί συνήθως τα μπλέκει χειρότερα. Προσπαθώντας να λύσει το βραχυπρόθεσμο πρόβλημα δημιουργεί μια νέα μόνιμη αγκύλωση στην αγορά. Ας ελπίσουμε ότι η μόνη κίνηση θα είναι η προστασία των καταναλωτών με κοινωνικό τιμολόγιο.
  • Τι πρέπει λοιπόν να περιμένουμε; Οι αυξήσεις στο ρεύμα που αναφέραμε μέχρι τώρα αφορούν την χονδρική τιμή του ρεύματος. Που δεν έχουν περάσει ακόμα στην λιανική. Συνεπώς θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε σημεία και τέρατα στους λογαριασμούς των επόμενων μηνών, ιδιαίτερα σε τιμολόγια με ρήτρες. Θα δούμε ίσως χρέωση ρήτρας που είναι μεγαλύτερη από την βασική χρέωση για το ρεύμα και συνολική τιμή ρεύματος πάνω από 15 λεπτά την κιλοβατώρα (ανταγωνιστικό μέρος).
Με ποιο τρόπο ο καταναλωτής μπορεί να αντιμετωπίσει την καταιγίδα;
  • Να ελέγχει με προσοχή τον λογαριασμό του. Να υπολογίζει σωστά την συνολική χρέωση ανά κιλοβατώρα (περιλαμβάνοντας πάγια και ρήτρες)
  • Σε περίπτωση που ο υπολογισμός δείξει χρέωση μικρότερη των 10 λεπτών δεν κάνει τίποτα γιατί είναι από τους λίγους τυχερούς - προς το παρόν τουλάχιστον. 
  • Αν η συνολική τιμή είναι πάνω από 10 μέχρι 15 λεπτά είναι καλό να το κοιτάξει χωρίς όμως να πανικοβληθεί.
  • Αν η τιμή ξεπερνά τα 15 λεπτά πρέπει να ενεργοποιηθεί και να το ψάξει γιατί είναι πιθανό να υπάρχει καλύτερη λύση - ο πάροχός του φαίνεται να είναι αυτός που έχει πανικοβληθεί. 
Η γενική συμβουλή του allazorevma.gr πάντως, που δεν αλλάζει ανάλογα με τα σκαμπανεβάσματα της αγοράς, είναι: Για οικιακούς πελάτες η καλύτερη επιλογή είναι σταθερά τιμολόγια (χωρίς ρήτρες) με διάρκεια ενός έτους. Με οτιδήποτε άλλο βάζετε στοίχημα με τον πάροχό σας - οι πιθανότητες είναι ότι θα το χάσετε. 

Γρήγορα λοιπόν στο allazorevma.gr!Για ανεξάρτητη, αντικειμενική και αξιόπιστη πληροφόρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου