Η λίστα ιστολογίων μου

6/6/23

Η ΚΕΗ "κάθεται" σε Βουνό Ρευστού - Είναι Καλό Αυτό;

Με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων της Κρατικής Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (γνωστής ως ΔΕΗ) για το Α' Τρίμηνο του 2023 δεν είναι δυνατόν να μην σχολιάσει κανείς κάτι που "Βγάζει Μάτι". Η ΚΕΗ έχει ταμειακά διαθέσιμα περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ στις 31/3/23. Το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι τα διαθέσιμα διατηρούνται στο επίπεδο αυτό εδώ και σχεδόν 1,5 χρόνο. Τα ερωτήματα που τίθενται αναπόφευκτα είναι πολλά*.

Είναι πράγματι πολλά τα διαθέσιμα; Από που προέρχονται; Είναι καλό για την επιχείρηση να διατηρεί τέτοιο επίπεδο διαθεσίμων και τέλος και πιο σημαντικό: Τι θα τα κάνει τα χρήματα αυτά και ποιοι θα ωφεληθούν από τους εναλλακτικούς σκοπούς για τους οποίους θα μπορούσαν να δαπανηθούν;

Τα διαθέσιμα είναι πολλά. Αντιστοιχούν σε περισσότερους από 6 μήνες κύκλου εργασιών της επιχείρησης. Δεδομένου ότι τιμολογεί παραδοσιακά περίπου στους 2 μήνες (πρόσφατα μειώθηκε στον ένα) δεν υπάρχει λόγος να τηρεί διαθέσιμα περισσότερα από 2 μηνών εισπράξεις - περίπου (συντηρητικά) 700 εκατομμύρια ευρώ. Να σημειωθεί ότι τα διαθέσιμα είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο με την αποτίμηση της μετοχής της ΚΕΗ κατά την διάρκεια της χρονιάς. Επίσης ότι το ρευστό της ΚΕΗ είναι μεγαλύτερο από τον συνολικό κύκλο εργασιών των ανταγωνιστών της στην αγορά ηλεκτρισμού.

Τα διαθέσιμα της ΚΕΗ δεν προέρχονται από την λειτουργία της. Μέσα στο Α' τρίμηνο του 2023 η ΚΕΗ εισέπραξε λιγότερα χρήματα από όσα ξόδεψε για την λειτουργία της - κατά 370 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι καλύτερο από το Α' εξάμηνο του 2022 όταν το λειτουργικό της έλλειμα σε ρευστό ήταν 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Εξακολουθεί όμως να είναι ανησυχητικό. Τα διαθέσιμα της ΚΕΗ ουσιαστικά προέρχονται από την πώληση των ασημικών (το 49% του ΔΕΔΔΗΕ) και την αύξηση κεφαλαίου του Νοεμβρίου του 2021.

Αναμφισβήτητα η εισροή ενός ποσού που πλησιάζει τα 3 δισεκατομμύρια από ξένους κυρίως επενδυτές είναι επιτυχία. Δεν φαίνεται όμως να αξιοποιούνται τα χρήματα αυτά. Η ΚΕΗ από το τέλος του 2021 μέχρι τώρα κάθεται πάνω σέ ένα βουνό χρημάτων που ελπίζει κανείς ότι τα τοποθετεί με κάπως πιο αποδοτικό τρόπο σε βραχυπρόθεσμες επενδύσεις χαρτοφυλακίου. Η κρίση δεν είναι η εξήγηση για την αδράνεια αυτή, δεδομένου ότι τα αποτελέσματα της ΚΕΗ περιλαμβάνουν, όπως η ίδια η επιχείρηση ισχυρίζεται (με το δίκιο της), την επίπτωση της "υποστήριξης της κοινωνίας" στην διάρκειά της.

Όμως ότι έγινε, έγινε. Δεν υπάρχει λόγος τα διαθέσιμα αυτά να μείνουν για πολύ στο σημερινό ύψος. Τι θα τα κάνει η ΚΕΗ; Έχει προγραμματίσει να τα επενδύσει στην Ρουμανία και όπου αλλού βρει ευκαιρίες στα Βαλκάνια (μόνο;). Αυτό είναι το σχέδιο που έχει υποσχεθεί στους επενδυτές της Έχει υποσχεθεί επίσης διανομή μερισμάτων στην επόμενη  χρήση. Μέχρι τώρα όμως επενδύει στο Δίκτυο και στον στραγγαλισμό του εγχώριου ανταγωνισμού.

Οι επενδύσεις στο Δίκτυο υποφέρουν από μια ασυμμετρία κινήτρων. Αυξάνουν τη ρυθμιζόμενη βάση παγίων και συνεπώς την απόδοση που θα απολαύσουν οι μέτοχοι του ΔΕΔΔΗΕ. Χωρίς όμως κατ' ανάγκη να αντανακλούν σε βελτίωση της παραγωγικότητας ή της ποιότητας του δικτύου. Η έλλειψη επαρκών κινήτρων για την επίτευξη των στόχων αυτών έχει επισημανθεί από συλλογικούς φορείς της αγοράς. 

Όσο για τον στραγγαλισμό του ανταγωνισμού, η ΚΕΗ έχει καταφέρει εδώ και 1,5 χρόνο περίπου να κρατήσει σταθερό το γιγαντιαίο (και θεωρητικά παράνομο) μερίδιό της στην αγορά ηλεκτρισμού. Δαπανώντας εξωφρενικά ποσά στη διαφήμιση (ακόμα και ο μονοπωλητής ΔΕΔΔΗΕ διαφημίζεται), πράγμα που - εκτός των άλλων - δημιουργεί θέματα δημόσιας πολιτικής. Γιατί η δαπάνη αυτή γίνεται από μια κρατική επιχείρηση. 

Η εικόνα που παρουσιάζεται λοιπόν είναι αυτή μιας επιχείρησης που λειτουργεί ως "ταύρος σε υαλοπωλείο" στην Ελληνική αγορά και δουλεύει για λογαριασμό των ξένων μετόχων της με την σιωπηρή ανοχή του βασικού της μετόχου - του ελληνικού κράτους. Δεδομένου ότι η επένδυση στην Ρουμανία δεν ωφελεί την ελληνική οικονομία αλλά μόνο τους ιδιώτες μετόχους της ΚΕΗ. Που την χρησιμοποιούν στην πράξη ως όχημα για να μεταφέρουν μέρος της επένδυσής τους σε πιο "πράσινα χωράφια".

Τα πολλά λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία πιστεύει ο λαός. Εξαρτάται όμως και από το ποιος τα έχει, που τα βρήκε και τι τα κάνει θα έλεγε ο γνωστός για τον κυνισμό της τακτικής του Λένιν.

*τα ερωτήματα τίθενται γιατί η ΚΕΗ είναι Κρατική και συνεπώς αφορούν όλους τους Έλληνες πολίτες. Αν η επιχείρηση ήταν ιδιωτική η απάντηση στα ερωτήματα θα αφορούσε μόνο τους μετόχους της και το παρόν σημείωμα δεν θα υπήρχε λόγος να γραφεί (και αν γραφόταν να δημοσιοποιηθεί)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου