Η λίστα ιστολογίων μου

29/6/23

Είναι το allazorevma.gr "Ανεξάρτητο, Αντικειμενικό και Αξιόπιστο";

Το allazorevma.gr, η πρώτη χρονικά και σε δημοφιλία ιστοσελίδα σύγκρισης τιμών ενέργειας στην Ελλάδα, εξυπηρετεί τους καταναλωτές από το 2015. Στη πράξη και όχι στα λόγια, έχει καθιερώσει  τον θεσμό της ιστοσελίδας σύγκρισης τιμών ενέργειας στην χώρα - συνεπώς και των βασικών αρχών με τις οποίες πρέπει να λειτουργούν. Την Ανεξαρτησία, την Αντικειμενικότητα και την Αξιοπιστία. Καιρός για μια αξιολόγηση. Πως τα πάμε μέχρι τώρα; Ας απαριθμήσουμε τα στοιχεία:

Είναι το allazorevma.gr ανεξάρτητο; Ναι είναι γιατί είναι εύκολο να διαπιστωθεί ότι α) ανήκει σε φυσικά πρόσωπα τα ονόματα των οποίων είναι φανερά. Με τα βιογραφικά τους - και τις φωτογραφίες τους! β) Παρ' όλο που είναι επιχείρηση με στόχο το κέρδος και οι Πάροχοι ενέργειας είναι οι βασικοί του πελάτες, κανένας από αυτούς μέχρι τώρα δεν συνεισέφερε ποσοστό των εσόδων του μεγαλύτερο από 15% σε όλη την διάρκεια της λειτουργίας του. Οι συνεργαζόμενοι με το allazorevma.gr Πάροχοι έχουν ενημερωθεί ότι η ιστοσελίδα λειτουργεί ακολουθώντας συγκεκριμένη διεθνή μεθοδολογία σύγκρισης τιμών γ) Το allazorevma.gr είναι τελείως ανεξάρτητο - μέχρι παρεξηγήσεως* - από το ελληνικό κράτος και την Κρατική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (γνωστή ως ΔΕΗ). Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΑΕΥ πρώην ΡΑΕ) αρνείται επιμόνως από το 2015 να το πιστοποιήσει παρόλο που αυτό αποτελεί σύσταση της ΕΕ**. Μήπως γιατί οι δημόσιες παρεμβάσεις μας για τις στρεβλώσεις της αγοράς επιβεβαιώνουν ότι, λειτουργώντας τα τελευταία οκτώ χρόνια υπό δύο διαφορετικές κυβερνήσεις, το allazorevma.gr ήταν πάντα στην "αντιπολίτευση";

Είναι το allazorevma.gr αντικειμενικό; Ναι είναι - και το έχει αποδείξει μεταξύ άλλων με την στάση του στο φλέγον θέμα της αγοράς τα τελευταία χρόνια - τις ρήτρες αναπροσαρμογής. Η ιστοσελίδα ήταν η πρώτη που ανασχεδίασε τον αλγόριθμό της για να περιλάβει την χρέωση ρητρών με αποτέλεσμα (εκτός των άλλων) να μειωθεί δραματικά η ωφέλεια από την αλλαγή παρόχου από την ΚΕΗ  (όταν δεν εφάρμοζε ρήτρα) στους εναλλακτικούς παρόχους. Στην αρχή της αντικειμενικότητας το allazorevma.gr θυσίασε πιθανά έσοδα δεδομένου ότι η ΚΕΗ είναι ο μόνος Πάροχος με τον οποίο δεν έχει μέχρι τώρα συνεργαστεί. Είναι εύκολο να διαπιστωθεί ότι το allazorevma.gr είχε ασχοληθεί και προειδοποιήσει τους καταναλωτές για το θέμα των ρητρών πολύ πριν τα κρατικά όργανα αναγνωρίσουν καν το πρόβλημα***.

Είναι το allazorevma.gr αξιόπιστο; Ναι είναι. Γιατί, επειδή αναγνωρίζει ότι κάνει (πολύ λίγα) λάθη, έχει εγκαταστήσει διορθωτικό μηχανισμό μέσω του οποίου οι επισκέπτες και οι φίλοι του (αλλά και οι εχθροί του αν ασχοληθούν) υποδεικνύουν τα προβλήματα που ανακαλύπτουν. Η λειτουργία "Κάναμε Λάθος; Βοηθήστε μας να το διορθώσουμε" είναι εμφανής στην πρώτη σελίδα μας. Αυτού του είδους ο μηχανισμός δεν προσφέρεται (μέχρι τώρα!) από καμία άλλη ομοειδή ιστοσελίδα στην χώρα ούτε καν την κρατική - της ΡΑΑΕΥ (μπορεί το κράτος να κάνει λάθος; Η απάντηση θα σας εκπλήξει!).

Είναι το allazorevma.gr τέλειο; Όχι, είναι μακριά από την τελειότητα και είναι απίθανο να την φθάσει στο ορατό μέλλον. Είναι όμως σίγουρο ότι θα βελτιωθεί. Οι Έλληνες καταναλωτές, των οποίων είμαστε υπηρέτες, θα πρέπει να περιμένουν - και να απαιτούν - πολύ περισσότερα από μας.

* Μέχρι παρεξηγήσεως γιατί μας είναι αδύνατο να κατανοήσουμε την αδιαφορία μέχρι εχθρικότητα του κράτους σε μια επιχείρηση που παρέχει ένα δημόσιο αγαθό - όπως αυτό αναγνωρίζεται και από τις οδηγίες της ΕΕ.

** Ανεχόμενη στην πράξη την λειτουργία ιστοσελίδων ψευδο-σύγκρισης, πράγμα που υπονομεύει το πνεύμα της σχετικής οδηγίας της ΕΕ.

***Η πρώτη αναφορά του allazorevma.gr στις ρήτρες δημοσιεύτηκε στις 9/9/2015:  https://clarusesco-smartenergy.blogspot.com/2015/09/blog-post.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου