Η λίστα ιστολογίων μου

17/2/24

Δύσκολο Να Μάθεις σε Γέρικο Σκυλί Νέα Κόλπα...

Η επιχείρηση που διατηρούσε το κρατικό μονοπώλιο στον κλάδο του Ηλεκτρισμού μέχρι το 2001, η γνωστή ΔΕΗ, εφάρμοζε συστηματικά την τακτική της σταυροειδούς επιδότησης. Χρέωνε τους βιομηχανικούς και εμπορικούς πελάτες με υψηλότερες τιμές από ότι τους οικιακούς παρότι το κόστος που αυτοί επέφεραν στο ηλεκτρικό σύστημα ήταν χαμηλότερο. Η πρακτική αυτή,  συνεχίστηκε με την ΔΕΗ υπό κρατικό έλεγχο και δεσπόζοντα Πάροχο μετά την "απελευθέρωση" της αγοράς και εγκαταλείφθηκε μόλις το 2010. Χρειάστηκε όμως για να γίνει αυτό η προτροπή - εντολή της "Τρόικας" (ή αλλιώς των "Θεσμών"). 

Προκαλεί έκπληξη λοιπόν το ότι, σύμφωνα με πρόσφατη Έκθεση της Eurostat για τις τιμές ρεύματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση*, το φάντασμα της σταυροειδούς επιδότησης στην Ελλάδα εμφανίζεται ξανά. Η τιμή για τους οικιακούς καταναλωτές το 2023 στην Ελλάδα ήταν στα 23,3 λεπτά την κιλοβατώρα** - χαμηλότερη από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο των 29,0 λεπτών την κιλοβατώρα. Για τους εμπορικούς- βιομηχανικούς πελάτες*** όμως η τιμή ήταν στα 27,2 λεπτά την κιλοβατώρα, υψηλότερη από την τιμή για τους οικιακούς και υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 24,2 λεπτών την κιλοβατώρα. 

Το πιθανότερο είναι ότι η εικόνα αυτή οφείλεται στο ότι η επιδότηση μέσα στο 23 - χρονιά κρίσης - εστιάστηκε στους οικιακούς καταναλωτές, δεν αποτελεί αυτό όμως ελαφρυντικό στην κατηγορία της παραπλάνησης. Ότι κερδίζουν οι πολίτες από το "φθηνότερο" ρεύμα, το πληρώνουν ως καταναλωτές με τις αυξημένες τιμές ρεύματος που επιρρίπτουν οι επιχειρήσεις στα υπόλοιπα αγαθά. Φαίνεται ότι η λαϊκή σοφία έπεσε μέσα ακόμα μια φορά προβλέποντας σωστά την αδυναμία των γέρικων σκυλιών να μάθουν νέα κόλπα.

Η έκθεση της Eurostat περιέχει και ορισμένα άλλα στοιχεία που έχουν ενδιαφέρον. Σταχυολογούμε ορισμένα από αυτά.

  • Το ρεύμα στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκε κατά 28,4% τα τελευταία 10 χρόνια (από το 2014). Στην Ελλάδα ο ρυθμός ήταν λίγο μεγαλύτερος (+31%).
  • Η γειτονική μας Βουλγαρία είχε (το 2023) την χαμηλότερη τιμή ρεύματος σε όλη την Ευρώπη με 11,4 λεπτά την κιλοβατώρα. Κάτι καλό κάνουν οι γείτονες - μήπως να μας το πουν και σε εμάς (ή να μας δώσουν λίγο από το δικό τους); Δεύτερη χαμηλότερη η Ουγγαρία με 11,6 λεπτά την κιλοβατώρα.
  • Αντίθετα η Ρουμανία είχε την  τρίτη υψηλότερη τιμή στη Ευρώπη (και την υψηλότερη σε όρους αγοραστικής δύναμης) στα 41 λεπτά την κιλοβατώρα και όχι μόνο για τους μικρούς καταναλωτές- έχουν την  υψηλότερη τιμή στη  Ευρώπη και για τους εμπορικούς βιομηχανικούς στα 38 λεπτά την κιλοβατώρα. Πως το αντέχουν αυτό οι Ρουμάνοι; Ίσως και αυτοί έχουν  κάτι να μας μάθουν. Με την ευκαιρία - τι επίπτωση έχει άραγε αυτό στην νεοεισελθούσα στην ρουμανική αγορά Βαλκανική πρωταθλήτρια ΔΕΗ;
  • Οι Γερμανοί έχασαν την πρώτη θέση στην ακρίβεια - την κέρδισαν οι Ολλανδοί οι οποίοι πλήρωσαν το 2023 την κιλοβατώρα με 47,5 λεπτά, έναντι μόλις 41,2 λεπτών των Γερμανών.
  • Τέλος, σύμφωνα με τη Eurostat η Ελλάδα δεν ήταν η πρωταθλήτρια στις επιδοτήσεις. Η Ιρλανδία με 82%(!)  επιδότηση της τιμής, το Λουξεμβούργο και η Πορτογαλία με 44% ήταν πιο γενναιόδωρες.

Το 2023 ήταν μια χρονιά κρίσης για την Ευρώπη. Όλες οι χώρες μέλη αναγκάστηκαν να πάρουν μέτρα για να μειωθεί η επίπτωση στους μικρούς κυρίως καταναλωτές. Ο τρόπος που οι περισσότερες το έκαναν ήταν να μειώσουν τους φόρους και τα τέλη που επιβαρύνουν την τιμή του ρεύματος. Στον μέσο όρο η επιβάρυνση αυτή μειώθηκε από το 36% της τελικής τιμής στο 15%  το 2022 και στο 19% το 2023.

Ένα στοιχείο που δεν περιλαμβάνεται στην Έκθεση της Eurostat*** είναι ότι η τιμή του ρεύματος στις ευρωπαϊκές χώρες είναι στον μέσο όρο διπλάσιες από αυτές στις ΗΠΑ. Αυτό όμως είναι ένα ζήτημα για μια άλλη μέρα. 

* Πηγή:  https://strom-report.com/strompreise-europa/

** Η τιμή των 23,3 λεπτών την κιλοβατώρα για το 2023 της Eurostat για την Ελλάδα είναι ακριβώς η ίδια (23,3) με το μέσο όρο του Δείκτη Τιμών ρεύματος που υπολογίζει κάθε μήνα το allazorevma.gr για την ίδια περίοδο. Έτυχε ή πέτυχε;

*** Η Eurostat τους ορίζει ως Εμπορικούς και Βιομηχανικούς καταναλωτές με ετήσια κατανάλωση από 20 έως 500 Μεγαβατώρες. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου