Η λίστα ιστολογίων μου

1/2/24

Αυξήθηκαν ή Μειώθηκαν οι Χρεώσεις Δικτύου Διανομής για το 2024;

Μετά την δραματική και πρωτοφανή αύξηση της χρέωσης Δικτύου Διανομής του 2023 κατά περίπου  70% για τους μικρούς καταναλωτές (που εφαρμόζεται από 1/5/23 στους λογαριασμούς) η απόφαση της ΡΑΑΕΥ για τις χρεώσεις του 2024 αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τι αποφάσισε λοιπόν η ΡΑΑΕΥ; Η ανάλυση του allazorevma.gr παρουσιάζεται στους πίνακες παρακάτω.

Για τον μέσο καταναλωτή (των 3.500 κιλοβατωρών τον χρόνο) τα νέα είναι καλά. Ούτε κρύο ούτε ζέστη. Θα πληρώσει περίπου τα ίδια το 2024. Για τον μεγάλο καταναλωτή (και όσο πιο μεγάλος τόσο καλύτερα), τα νέα είναι ακόμα καλύτερα. Θα πληρώσει λιγότερα για το δίκτυο το 2024. Για τον μικρό όμως καταναλωτή τα νέα δεν είναι το ίδιο καλά. Η χρέωση δικτύου για αυτόν θα αυξηθεί. Πράγμα που δεν είναι ευχάριστο γιατί αυτή αντιπροσωπεύει περίπου το 25% του λογαριασμού του.

Κάνει καλά η ΡΑΑΕΥ που μειώνει την χρέωση ενέργειας και αυξάνει την (πάγια) χρέωση ισχύος; Από την πλευρά της οικονομικής αποτελεσματικότητας και των στόχων της διείσδυσης των ΑΠΕ της αποθήκευσης και της "ηλέκτρισης των πάντων" ναι είναι η σωστή κίνηση (που άρχισε ήδη το 2023). Από την άλλη πλευρά, είναι έντονα αντιστρόφως αναδιανεμητική. Γιατί επιβαρύνει τους μικρότερους καταναλωτές που κατά τεκμήριο είναι και οι οικονομικά ασθενέστεροι. Τροφή για προβληματισμό των κυβερνώντων. Φαίνεται ότι, αν χρειάζονται επιδοτήσεις, αυτές είναι προτιμότερο να μειώνουν (ισόποσα για όλους για μην έχουμε προβλήματα τύπου Καλιφόρνιας) τις πάγιες χρεώσεις και όχι τις μεταβλητές δηλαδή την τιμή της κιλοβατώρας.

 


 



 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου