Η λίστα ιστολογίων μου

23/3/24

Fake News: Αυξήθηκε ο Ανταγωνισμός στην Αγορά Ρεύματος

Διάβασα δηλώσεις από το υψηλότερο κλιμάκιο της κυβέρνησης - το ίδιο τον Πρωθυπουργό  - ότι (αντιγράφω από δημoσογραφική πηγή) : "'Eχουμε έντονα πτωτικές τάσεις στις τιμές του ρεύματος, πράγμα το οποίο οφείλεται και στην παρέμβαση την οποία κάναμε, η οποία διευκολύνει τον ανταγωνισμό και την διαφάνεια στην τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος". Στην δήλωση αυτή, για να μην χαρακτηριστεί ως fake news (δηλαδή ψευδής), θα πρέπει το "και στην παρέμβαση" να αντικατασταθεί από το "παρά την παρέμβαση" και το " διευκολύνει" από το "δυσκολεύει".

Τα νούμερα που παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα (και είναι απλή, άμεσα κατανοητή και διαφανής επεξεργασία δημόσια διαθέσιμων) είναι συντριπτικά. Οι Πάροχοι ρεύματος, με προεξάρχοντα τον δεσπόζοντα, μέχρι και το Μάρτιο τουλάχιστον, ΔΕΝ πέρασαν στις λιανικές τιμές όλη την πτώση των τιμών της χονδρικής. Πτώση λόγω εξελίξεων στις διεθνείς αγορές για την οποία η κυβέρνηση προφανώς δεν "ευθύνεται". Τα μικτά περιθώρια κέρδους τους τριπλασιάστηκαν.

Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και με τις δηλώσεις αυτού του είδους η κυβέρνηση κατά την άποψή μου προκαλεί την τύχη της - γιατί οι αγορές "γυρίζουν". Το μόνο ερώτημα είναι πόσο μεγάλη είναι η κυβερνητική ευθύνη για την κατάσταση αυτή. Έχω παρουσιάσει πολλές φορές την άποψή μου (έχει την κύρια ευθύνη) αλλά περιμένω να ακούσω και την αντιπολίτευση*, κάποιο ανεξάρτητο ειδικό - "Πανεπιστημιακό" κατά προτίμηση - ή ακόμα καλύτερα, την ΡΑΑΕΥ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ίσως και μία ατρόμητη Λειτουργό του Τύπου που έχει ορκιστεί να ελέγχει την εξουσία. Σιωπή του Τάφου μέχρι στιγμής. Αυτό είναι και το πιο ανησυχητικό για τους Έλληνες πολίτες.


* Για να είμαι δίκαιος διαβάζω ότι έχει υποβληθεί επερώτηση στην Βουλή σχετικά (μεταξύ άλλων) με την έρευνα που ξεκίνησε πριν δυο χρόνια η Επιτροπή Ανταγωνισμού για την αγορά ρεύματος. Μάλλον δεν πρόφτασαν να εξηγήσουν στον ερωτώντα βουλευτή πως γίνεται η δουλειά. Παρόλα αυτά περιμένω την εξέλιξη με κομμένη ανάσα.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου