Η λίστα ιστολογίων μου

1/5/24

Είναι Δυνατόν; Το Κράτος "Χαϊδεύει" τους Μπαταχτσήδες στο Ρεύμα;

Κι όμως φαίνεται ότι έτσι είναι. Προσπαθώντας να θέσει κανόνες ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των ανείσπρακτων λογαριασμών ρεύματος, το Κράτος δυσχεραίνει την προσπάθεια των Παρόχων να εισπράξουν. Στο παράδοξο αυτό συμπέρασμα έφθασαν σχεδόν ομόφωνα οι Πάροχοι ρεύματος απαντώντας στην σχετική διαβούλευση της ΡΑΑΕΥ για την τροποποίηση του Κανονισμού Προμήθειας. Την οποία οι ίδιοι προκάλεσαν απαιτώντας ρυθμίσεις ώστε να μειωθεί ο περίφημος "ενεργειακός τουρισμός". Ο σοφός λαός περιγράφει καταστάσεις σαν κι αυτές με την παροιμία: "Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι".

Οι απαντήσεις των Παρόχων στην διαβούλευση είναι μια ανέξοδη - για έναν τρίτο - πηγή διασκέδασης. Όπου με πολύπλοκες "νομικίστικες" διατυπώσεις και έντεχνες λεκτικές φιοριτούρες προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα (τι λέτε βρε παιδιά - είστε σοβαροί;) κρύβοντας τα βαθύτερα συναισθήματά τους - υποθέτουμε αισθήματα απογοήτευσης και τρόμου.

Δεν διαθέτουμε επαρκή ενσυναίσθηση για να συμμεριστούμε το πρόβλημα των Παρόχων. Άλλωστε οι ίδιοι προκάλεσαν την τύχη τους. Αυτοί όμως που θα πρέπει να ανησυχούν είναι οι πολίτες - καταναλωτές. Αν είναι αλήθεια αυτό που κατανοούν οι Πάροχοι (που ξέρουν καλύτερα τα προβλήματα της αγοράς) τι συμπέρασμα θα πρέπει να βγάλουν οι πολίτες για την συμπεριφορά του κράτους; Πως είναι δυνατόν το κράτος να υποστηρίζει στην πράξη τους λίγους που δεν θέλουν να πληρώνουν το ρεύμα εις βάρος των πολλών που το πληρώνουν; Πως συμβιβάζεται αυτό με την ρητορική εναντίον της ρευματοκλοπής;

Φαίνεται ότι αυτό που θέλει να αποφύγει το κράτος με κάθε θυσία είναι οι διακοπές στο ρεύμα όσων δεν πληρώνουν (και το κάνει προσποιούμενο ότι προστατεύει το δικαίωμα των καταναλωτών για επιλογή Παρόχου). Είναι τόσο ισχυρή η φοβία των πολιτικών (όλων των παρατάξεων) για το υποτιθέμενο πολιτικό κόστος των διακοπών ηλεκτροδότησης, που δεν δέχονται να συζητήσουν καν την εναλλακτική λύση να τοποθετούνται μετρητές προπληρωμής στους κακοπληρωτές. Μια πολιτισμένη πρακτική που είναι δοκιμασμένη σε πολλές πολιτισμένες χώρες.

Οι τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν θα έχουν πιθανότατα το πρακτικό αποτέλεσμα να επιρριφθεί στους συνεπείς καταναλωτές η αδυναμία των Παρόχων να εισπράξουν και του κράτους να τους υποστηρίξει στην προσπάθειά τους. Γιατί είναι αυτό πιθανό; Γιατί είναι αυτό που ήδη συμβαίνει. Αυτή την στιγμή (31/12/23) υπάρχουν 209.000 καταναλωτές που "εκπροσωπούνται" από προμηθευτές "Καθολικής Υπηρεσίας" (την 31/12/19 ήταν 127.000) Το 80% από αυτούς (λένε οι Πάροχοι που τους εκπροσωπούν) έχουν σταματήσει να πληρώνουν. Κάποιος όμως πρέπει να πληρώσει το ρεύμα που καταναλώνουν και αυτός τελικά είναι ο συνεπής καταναλωτής. 

Αυτή η πρακτική όμως είναι φαύλος κύκλος. Γιατί αργά ή γρήγορα θα υποπτευθούν και οι συνεπείς ότι δεν δρουν ορθολογικά πληρώνοντας το ρεύμα στην ώρα του. Η υπό κρατικό έλεγχο δεσπόζουσα επιχείρηση έχει σχετική εμπειρία. Έχασε περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ την τελευταία φορά που έγινε μαζική συνήθεια το "δεν πληρώνω". Κάποιος πολιτικός πρέπει να φροντίσει να μην επαναληφθεί η εμπειρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου