Παρακολουθώντας τις δραστηριότητες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (και Αποβλήτων και Υδάτων!) - αναγκαστικά γιατί με αφορά η αγορά ρεύματος και αερίου- παρατηρώ ότι ο κρατικός αυτός οργανισμός αποφεύγει να κάνει την δουλειά του. Την απλή καθημερινή δουλειά ρουτίνας αλλά και την σημαντική δουλειά, που είναι ο έλεγχος και η ρύθμιση των αγορών. Συγκεκριμένα αρχίζοντας από τα θέματα ρουτίνας και περνώντας στα θέματα ελέγχου της αγοράς.
Η ΡΑΑΕΥ με είχε εκπλήξει θετικά στο μακρινό παρελθόν (το 2021) όταν μου έδωσε αριθμό πρωτοκόλλου για μήνυμα που είχα στείλει με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Τελευταία όμως διαπίστωσα ότι η καλή αυτή συνήθεια έχει χαθεί. Δεν δίδεται ούτε καν επιβεβαίωση ότι παρελήφθη το ηλεκτρονικό έγγραφο. Πλήρες blackout. Αναρωτιέμαι αν είμαι ο μόνος στον οποίο συμπεριφέρεται η Αρχή με τον τρόπο αυτό.
Η ΡΑΑΕΥ δεν έχει εκδώσει Έκθεση Πεπραγμένων τα τελευταία δύο χρόνια. Η πιο πρόσφατη έκδοση είναι αυτή του 2021. Μήπως υπάρχει νομοθετική ρύθμιση που απαλλάσσει την ΡΑΑΕΥ από το να εκδίδει Πεπραγμένα; Αμφιβάλω. Τότε γιατί δεν τηρεί την υποχρέωσή της; Υπενθυμίζω ότι η Έκθεση αυτή περιλαμβάνει στοιχεία (έστω και με καθυστέρηση ετών) που είναι απαραίτητα για την ανάλυση των αγορών.
Η ΡΑΑΕΥ αποφάσισε την περασμένη χρονιά (2023) να δημοσιοποιεί κάθε μήνα αναφορές για την λιανική αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου (που είναι μια ελαφριά επεξεργασία των πρωτογενών στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ). Οι αναφορές αυτές είναι σαν τα θαύματα που συμβαίνουν μόνο μια φορά. Γιατί, για λόγους που δεν είναι προφανείς, έπαψαν να εκδίδονται το 2024. Η Clarus ESCo έχει ζητήσει εγγράφως επανειλημμένα τις αναφορές αυτές ξεκινώντας ήδη από το 2016. Η έκδοσή τους το 2023 μου είχε προκαλέσει ενθουσιασμό - έστω και αν μετά από τόσα χρόνια η ΡΑΑΕΥ και ο ΔΕΔΔΗΕ (για λόγους που μου είναι άγνωστοι) αρνούνται να ικανοποιήσουν το αίτημά μου να αναφέρεται και ο αριθμός των αλλαγών παρόχου που έγιναν σε κάθε περίοδο*. Γιατί σταμάτησαν;
Τα παραπάνω είναι πταίσματα μπροστά στον τρόπο που η ΡΑΑΕΥ χειρίζεται το θέμα της ιστοσελίδας σύγκρισης τιμών - του energycost.gr. Έχω κάνει αλλού λεπτομερή κριτική και προτάσεις σχετικά με την σελίδα αυτή. Αυτό που επισημαίνω εδώ είναι η πλήρης αδιαφορία της Αρχής για το γεγονός ότι η εφαρμογή αυτή έχει τεθεί στην διάθεση του κοινού χωρίς να έχει υποστεί στοιχειώδη έλεγχο. Την στιγμή που γράφεται το παρόν, η σελίδα, ένα μήνα μετά την ανάρτηση της στο διαδίκτυο, έχει προφανή λάθη και παραλείψεις. Είναι όχι μόνο παραπλανητική αλλά και επικίνδυνη για τον καταναλωτή που θα προσπαθήσει να την χρησιμοποιήσει. Η αδιαφορία της ΡΑΑΕΥ για την κατάσταση αυτή κατά την άποψη μου φθάνει στα όρια της παρανομίας. Παραβιάζει αν όχι το γράμμα πάντως το πνεύμα της Ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας.
Στις αναφορές που δημοσιοποίησε το 2023 (και σταμάτησε το 2024) η ΡΑΑΕΥ παρείχε στοιχεία μεριδίων αγοράς ανά μήνα στην λιανική αγορά ηλεκτρισμού. Τα στοιχεία αυτά έδειχναν ότι το μερίδιο αγοράς της υπό κρατικό έλεγχο δεσπόζουσας επιχείρησης, της ΔΕΗ, ήταν στην Χαμηλή Τάση στο 63% στις πωλήσεις (κιλοβατώρες) και στο 73% σε αριθμό μετρητών. Αυτό που δεν έδειχναν οι αναφορές αυτές είναι η εξέλιξη των μεγεθών αυτών στον χρόνο. Αν έδειχναν τα στοιχεία αυτά, θα φαινόταν ότι τα μερίδια της ΔΕΗ δεν διαφέρουν από αυτά του 2021. Εδώ και 3 τουλάχιστον χρόνια, η λιανική αγορά στην Χαμηλή Τάση δεν έχει διαφοροποιηθεί. Η ένταση του ανταγωνισμού (όπως μετριέται από τον Herfindahl Hirschman Index) παραμένει στο επίπεδο του δυοπωλίου. Η ΡΑΑΕΥ που είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο του ανταγωνισμού στις αγορές ενέργειας (και έχει, αν δεν κάνω λάθος, πριν από χρόνια υπογράψει σχετικό μνημόνιο συνεργασίας με την Επιτροπή Ανταγωνισμού) δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο αυτό. Έχει παραλείψει να κάνει το καθήκον της.
Ο προσεκτικός αναγνώστης θα παρατηρήσει ότι η κριτική που ασκείται παραπάνω αφορά πράγματα που η ΡΑΑΕΥ παραλείπει να κάνει. Δεν αφορά θέματα για τα οποία ενήργησε. Η άποψή μου και η κριτική μου σχετικά με τα θέματα αυτά (χρωματιστά τιμολόγια, ενεργειακός τουρισμός κλπ.) έχουν αναφερθεί αλλού. Γενικά η δική μου αξιολόγηση είναι ότι η ΡΑΑΕΥ (που έχει στην πράξη με το κράτος μια υπαλληλική σχέση) δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα όταν ενεργεί παρά όταν αμελεί να ενεργήσει (με εξαίρεση την ρύθμιση του ανταγωνισμού που θα αποτελούσε και το litmus test της - ανύπαρκτης - ανεξαρτησίας της). Είναι κρίμα λοιπόν να δημιουργείται η αρνητική εντύπωση ότι η Αρχή κάνει ένα είδος "Λευκής απεργίας" στα θέματα ρουτίνας τα οποία θα μπορούσε να καλύψει εύκολα, γρήγορα και φθηνά με την βοήθεια εξωτερικών συνεργατών (το allazorevma.gr - που δεν έχει την δυνατότητα να απεργήσει έναντι κανενός - έχει προτείνει να αναλάβει τόσο την ιστοσελίδα όσο και τις αναφορές έναντι αμελητέου τιμήματος).
Αυτά τα θέματα ρουτίνας δεν λύνουν τα στρατηγικά προβλήματα της αγοράς αλλά διευκολύνουν κάπως τους καταναλωτές. Για αυτούς δεν εργαζόμαστε όλοι;
* Τον αριθμό αυτό για το 2023 θα τον μάθουμε (επισήμως γιατί ανεπισήμως κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα) στην Έκθεση Πεπραγμένων της ΡΑΑΕΥ που με τα σημερινά δεδομένα θα εκδοθεί το 2025.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου