Η λίστα ιστολογίων μου

4/9/24

Δείκτης Τιμών Αυγούστου: Τον Συγκράτησε η Επιδότηση ή ο "Ανταγωνισμός";

To allazorevma.gr, η πρώτη ιστοσελίδα σύγκρισης τιμών ρεύματος στην χώρα, δημοσιεύει τον μηνιαίο Δείκτη Τιμών Ρεύματος που καταρτίζει, για τον Αύγουστο του 2024. Ο Δείκτης Τιμών Ρεύματος τον Αύγουστο εμφάνισε πτώση σε σχέση με τον δείκτη Ιουλίου 2024Από 230,01 έπεσε στα 215,98 ευρώ την μεγαβατώρα.

Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις του Αυγούστου περιλαμβάνουν μετά από 8 μήνες κρατική επιδότηση και έπεσαν από τα 74,98 στα 58,98 ευρώ την μεγαβατώρα.  Υπενθυμίζεται ότι το allazorevma,gr περιλαμβάνει τις επιδοτήσεις στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις - ως πίστωση.

Ο Δείκτης Ανταγωνιστικών Τιμών για οικιακούς καταναλωτές,  περιλαμβανομένου του ΦΠΑ, αυξήθηκε ελαφριά από 142, 09 σε 144,78 ευρώ την μεγαβατώρα τον Αύγουστο . Οι τιμές των εναλλακτικών Παρόχων τον Αύγουστο σε μέσο όρο ανέβηκαν στα 149,74 ευρώ την μεγαβατώρα αυξημένο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (137,48) ευρώ την μεγαβατώρα. Φαίνεται ότι οι ανταγωνιστικές χρεώσεις έμειναν σχετικά σταθερές τον Αύγουστο κυρίως λόγω της εμπορικής πολιτικής του παρόχου που δεσπόζει στην αγορά (και είναι υπό κρατικό έλεγχο). 

Στο Πίνακα που ακολουθεί φαίνεται η εξέλιξη του κόστους της αγοράς και των τιμών των εναλλακτικών και της ΔΕΗ τους τελευταίους 12 μήνες και στον επόμενο η εξέλιξη του Μικτού περιθωρίου των παρόχων.

Τον Αύγουστο η χονδρική τιμή μειώθηκε σε ποσοστό -3,98% σε σχέση με τον Ιούλιο και ο Δείκτης Λιανικής έπεσε κατά 6% περίπου. Η πτώση αυτή είναι πρακτικά ίση με την κρατική επιδότηση δεδομένου ότι οι ανταγωνιστικές χρεώσεις είχαν μικρή μόνο αύξηση (+1,89%). Ο Πίνακας με την εξέλιξη του Μικτού Περιθωρίου δείχνει ότι οι Πάροχοι τους δυο "καυτούς" μήνες του καλοκαιριού θυσίασαν τα υπερκέρδη τους των πρώτων έξη μηνών περνώντας μικρό μόνο μέρος της αύξησης της χονδρικής στην λιανική τιμή. Λειτούργησε συνεπώς ο ανταγωνισμός με "πρωτοβουλία" του δεσπόζοντα υπό κρατικό έλεγχο Παρόχου. Γιατί χρειαζόταν τότε η επιδότηση; Άγνωστες οι βουλές των κυρίων μας!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου