Από την 1η Φεβρουαρίου του 2025, το ωράριο του διζωνικού τιμολογίου ρεύματος - το πρώην νυκτερινό - άλλαξε. Το επίσημο όνομα είναι πλέον διζωνικό αλλά το χαιδευτικό του είναι μεσημβρινό. Αυτό γιατί η χρησιμότητά του για τους καταναλωτές επικεντρώνεται στις ώρες 1100 ή 1200 - 1500. Η νυκτερινή ζώνη (0200 έως 0400 ή 0500) θα μπορούσε να αποκληθεί και "γερμανική" κατ' αναλογίαν της δυσκολότερης βάρδιας στον στρατό.
Η αλλαγή έγινε για να μετατοπιστεί η κατανάλωση (των καταναλωτών που έχουν διζωνικό μετρητή) στις ώρες που η παραγωγή των ΑΠΕ "ρίχνει" την χονδρική τιμή του ρεύματος (φωτοβολταικά το μεσημέρι - αιολικά στην γερμανική βάρδια). Είναι ώρα να αναρωτηθούμε αν τα αποτελέσματα της παρέμβασης ήταν προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Υπενθυμίζοντας την άποψη που είχε διατυπώσει ο γράφων πριν εφαρμοστεί ότι η αλλαγή θα έκανε μια "τρύπα στο νερό". Για δύο λόγους: α) Γιατί δυσκολεύει - σχεδόν απαγορεύει- την αξιοποίηση της νυκτερινής (γερμανικής) ζώνης από τους καταναλωτές και β) γιατί οι πάροχοι δεν έχουν κανένα κίνητρο να περάσουν την χαμηλότερη τιμή της χονδρικής στην λιανική.
Η περιέργεια λοιπόν οδήγησε τον γράφοντα (που διαθέτει διζωνικό μετρητή) να καταγράψει και να συγκρίνει τις δικές του καταναλώσεις μεταξύ του 5μηνου (Φεβρουάριος - Ιούνιος) του 2025 και του ίδιου 5μηνου του 24. Τα αποτελέσματα φαίνονται στον παρακάτω πίνακα. Σημειώνεται ότι το τιμολόγιο δεν είναι διζωνικό. Δεν δίνει κίνητρο να μετατοπισθεί η κατανάλωση στις ώρες χαμηλής χρέωσης. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ελεγχθεί μόνο ο ένας απο τους παράγοντες που θα μπορούσαν να καταστήσουν το νέο ωράριο μη αποδοτικό. Η γερμανική βάρδια.
Όπως λοιπόν φαίνεται στον παρακάτω Πίνακα, η συνολική κατανάλωση στα δύο έτη έμεινε σχεδόν σταθερή. Αυτή όμως η σταθερότητα είναι το αποτέλεσμα της μείωσης της κατανάλωσης στην χαμηλή ζώνη και της αύξησης στην υψηλή. Η συμπεριφορά μου ως καταναλωτή δεν επηρεάστηκε καθόλου. Το νέο ωράριο όμως - μόνο του, αυτόματα - μετέφερε μέρος της κατανάλωσής μου στην ζώνη υψηλής χρέωσης. Πράγμα που για μένα ως καταναλωτή είναι αδιάφορο. Αλλά οι καημένες οι ΑΠΕ; Που, από ότι μαθαίνουμε, παράγουν τόσο πολύ το μεσημέρι που περισσεύει και τις κόβουμε; Τι έκανε για αυτές το νέο ωράριο;
Είναι προφανές ότι η "έρευνα" αυτή του ενός δείγματος είναι εντελώς ανεπαρκής για να αξιολογηθεί η επιτυχία ή όχι της παρέμβασης. Από την άλλη μεριά ενίσχυσε την αρχική μου άποψη για "τρύπα στο νερό"* κυρίως γιατί, όπως είχα προβλέψει, οι Πάροχοι δεν βιάστηκαν να δώσουν επαρκή κίνητρα. Αναμένω λοιπόν την πλήρη, επαρκώς τεκμηριωμένη αξιολόγηση του μέτρου από αυτούς που το εμπνεύστηκαν και το σχεδίασαν (μια καλή ιδέα θα ήταν να βάλουν με την ευκαιρία και την υπογραφή τους!). Υποθέτω ότι δεν είναι κοινοί θνητοί οπότε έχουν μια ελπίδα να πάρουν τα στοιχεία από τον μυστικοπαθή ΔΕΔΔΗΕ. Είμαι σίγουρος ότι έχουν και αυτοί την περιέργεια.
* Είναι χειρότερο απο "τρύπα στο νερό". Υπάρχει κόστος ευκαιρίας - καταναλώθηκαν σπανίζοντες πόροι. Χρόνος και φαιά ουσία των εμπνευστών και σχεδιαστών του μέτρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου