Η λίστα ιστολογίων μου

21/6/16

Φως, Περισσότερο Φώς - στα Μερίδια Αγοράς στην Λιανική Ηλεκτρισμού

Με αφορμή τα δημοσιεύματα σχετικά με τα μερίδια αγοράς στην Λιανική αγορά ηλεκτρισμού της ΔΕΗ και των εναλλακτικών προμηθευτών, είναι αναγκαίο να γίνουν ορισμένες διευκρινίσεις. Προτείνουμε μάλιστα στο μέλλον όσοι αναφέρουν τις σχετικές πληροφορίες να λαμβάνουν υπόψη τους τις διευκρινίσεις αυτές για να "φωτίζονται" καλύτερα τα δεδομένα.

Πρώτη διευκρίνηση. Αν και το μερίδιο αγοράς των εναλλακτικών είναι πράγματι 9,21% (σε κιλοβατώρες) για τον μήνα Μάιο του 2016 (όπως δημοσιεύτηκε), το μερίδιο αγοράς για την περίοδο των πρώτων 5 μηνών του χρόνου (δηλαδή από 1/1/2016 έως 31/5/2016) είναι μικρότερο - μόλις 7,2%. 

Δεύτερη διευκρίνηση: Από το 9,21% μεριδίου στην συνολική αγορά, το 6% περίπου προέρχεται από πωλήσεις στην Μέση Τάση και το 3% αφορά πελάτες Χαμηλής Τάσης. Να σημειωθεί ότι το σύνολο των Πελατών Μέσης Τάσης είναι περίπου 10,000 και το σύνολο των πελατών Χαμηλής Τάσης είναι περισσότεροι από  7.000.000. Αυτό έχει ενδιαφέροντα παρεπόμενα:

Οι εναλλακτικοί έχουν "κατακτήσει" περίπου το 25% της αγοράς στην Μέση Τάση. Το ανάλογο μερίδιο στην Χαμηλή Τάση είναι μόλις 4%. Μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος του 4% αφορά μικρότερα βιομηχανικά/επαγγελματικά τιμολόγια και όχι οικιακά. Το ποσοστό των οικιακών πελατών που έχουν αλλάξει Πάροχο μέχρι στιγμής δεν πρέπει να ξεπερνά το 1% (περίπου 70,000 από τα περίπου 5,500,000).

Συμπέρασμα:  Το μερίδιο αγοράς των εναλλακτικών σε ευρώ (και όχι σε κιλοβατώρες) στους πρώτους 5 μήνες του χρόνου είναι μικρότερο από το 7,2% γιατί οι τιμές πώλησης στους πελάτες Μέσης Τάσης είναι χαμηλότερες από ότι στους οικιακούς. Το συμπέρασμα αυτό οδηγεί και στην πρόβλεψη: Ο ρυθμός αύξησης του μεριδίου αγοράς των εναλλακτικών θα τείνει μειούμενος από ένα σημείο και μετά, γιατί θα πρέπει να προσελκύσουν μεγάλο αριθμό μικρών καταναλωτών για να τον πετύχουν (ένας σχετικά μικρός καταναλωτής μέσης τάσης ισοδυναμεί με 200 οικιακούς/μικρούς επαγγελματικούς σε κιλοβατώρες-περισσότερους σε ευρώ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου