Η λίστα ιστολογίων μου

4/6/16

Η Εκπτωση της ΔΕΗ στους "Καλοπληρωτές": Cui Bono?

Το allazorevma.gr  υποστηρίζει την άποψη ότι η απόφαση της ΔΕΗ να δώσει έκπτωση 15% στους "καλοπληρωτές" πελάτες της είναι λάθος. Το δυσάρεστο και απογοητευτικό είναι ότι δεν υπάρχει - μέχρι στιγμής τουλάχιστον - αντίλογος. Αυτό που στην χώρα μας αποκαλούμε κατ' ευφημισμό "διάλογο". Επιμένουμε όμως να κάνουμε σαφή την άποψή μας εμπλουτίζοντας την παρουσίαση της με στοιχεία που θα βοηθήσουν τον "διάλογο" σε περίπτωση που κάποιος αποφασίσει να απαντήσει. Ο εμπλουτισμός αφορά την δήλωση των δικών μας στενών συμφερόντων ως επιχείρισης στο υπο συζήτηση θέμα δημόσιας πολιτικής.

Δήλωση συμφερόντων λοιπόν: Το allazorevma.gr ως ιστοσελίδα σύγκρισης τιμών, της οποίας η βιωσιμότητα και η κερδοφορία εξαρτάται απο τον ρυθμό της αλλαγής προμηθευτών, υφίσταται ζημία γιατί η πολιτική της ΔΕΗ θα μειώσει τον ρυθμό αυτό (η ανακοίνωση της προθέσεως και μόνο τον έχει μειώσει δραματικά).

Θα ωφεληθούν όμως οι καταναλωτές θα πεί κανείς - πολύ περισσότερο απο ότι θα ζημιωθεί το allazorevma.gr (αν υπήρχε λόγος να ασχοληθεί κανείς με το τελευταίο). Η απάντηση είναι ότι δεν θα ωφεληθούν. Ολοι οι καταναλωτές των οποίων η χρέωση θα μειωθεί κατά 15% απο την ΔΕΗ έχουν αυτή την στιγμή την δυνατότητα να μειώσουν την χρέωσή τους πολύ περισσότερο αν αλλάξουν απλώς προμηθευτή. Μια διαδικασία απλή, γρήγορη χωρίς κανένα κόστος. Η προσφορά της ΔΕΗ είναι δώρο άδωρο. Τα στοιχεία το αποδεικνύουν. Απο τον Οκτώβριο του 2015 που άρχισε την λειτουργία της η ιστοσελίδα μέχρι σήμερα οι τιμές του ρεύματος έχουν μειωθεί κατά 14% περίπου για τους μικρούς καταναλωτές που φεύγουν απο την ΔΕΗ. Οι δε μεγαλύτεροι καταναλωτές απολαμβάνουν στην ίδια περίοδο μειώσεις της τάξεως του 20% όταν αλλάζουν προμηθευτή.

Η ανάλυσή μας θα μπορούσε να σταματήσει εδώ (έχοντας ήδη αποδείξει με την ευκαιρία ότι το δικό μας συμφέρον ταυτίζεται με το κοινωνικό) γιατί η ωφέλεια του καταναλωτή είναι το μοναδικό κριτήριο της δημόσιας πολιτικής (ελπίζουμε να μην υπάρχει αντίρρηση στο ότι αποφάσεις αυτού του είδους της ΔΕΗ είναι δημόσια πολιτική). Ας πάμε όμως να δούμε την επίπτωση στους υπόλοιπους παίκτες του παιχνιδιού μήπως διαφωτίσουμε καλύτερα τον λόγο της απόφασης αυτής. Θέτουμε το ερώτημα: "Cui Bono?" Ποιός ωφελείται;

Ωφελείται η ΔΕΗ απο την πολιτική αυτή; Η ΔΕΗ είχε το 2015 ζημίες κυρίως λόγω των προβλέψεων που έπρεπε να κάνει για τους λογαριασμούς που δεν θα πληρωθούν. Η έκπτωση του 15% θα την επιβαρύνει με ένα ποσό της τάξεως των 350 εκατομμυρίων ευρώ. Η επιβάρυνση αυτή προς όφελος των καλοπληρωτών είναι επιπλέον των προβλέψων για τους κακοπληρωτες (γιατί εξ' ορισμού δεν είναι οι ίδιοι πελάτες) άρα προστίθεται στις προβλέψεις που θα πρέπει να κάνει και το 2016. Η ΔΕΗ είναι σε κίνδυνο να οδηγηθεί σε ζημιές και το 2016. Θα υπάρξει ο αντίλογος: Μα η ΔΕΗ με τον τρόπο αυτό θα κρατήσει δικούς της τους πελάτες που αν έφευγαν θα μείωναν τα κέρδη της. Η απάντηση είναι ότι χάνει τα κέρδη απο το (κατ΄εκτίμηση) 70% των "καλοπληρωτών" σε χρόνο "μηδέν" με την απόφασή της ενώ στη αντίθετη περίπτωση θα έχανε το 10-20% στα επόμενα 2-3 χρόνια. Κακή επιχειρηματική απόφαση με μια πρώτη ματιά.

Αν όμως η ΔΕΗ θεωρήσει τα 350 εκατομμύρια ως "επένδυση", θα πληρώσει τώρα για να κρατήσει το μερίδιο αγοράς της, να εξαφανίσει τον ανταγωνισμό (ή να τον περιορίσει σε επίπεδο ολιγοπωλίου) πράγμα που θα της επιτρέψει αργότερα να "πάρει πίσω" τα λεφτά που σήμερα χαρίζει με αύξηση των τιμών στον καταναλωτή (Σημειώστε μάλιστα ότι αργότερα δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι υπο το σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς). Αυτό θα βελτίωνε την επιχειρηματική λογική της απόφασης - θα ήταν όμως εις βάρος των καταναλωτών. Το συμπέρασμα είναι ότι η απόφαση της ΔΕΗ ζημιώνει είτε την επιχείριση είτε τον καταναλωτή.

Ας προχωρήσουμε στους υπόλοιπους παίκτες. Ωφελούνται ή ζημιώνονται απο την απόφαση αυτή οι εναλλακτικοί προμηθευτές;  Ρητορικό ερώτημα θα πεί κάποιος. Πως είναι δυνατόν να ωφελούνται; Στην καλύτερη περίπτωση θα αναγκασθούν να δώσουν νέες μειώσεις στα τιμολόγιά τους ή να αποδεχθούν μείωση του ρυθμού ανάπτυξης των δραστηριοτήτων τους. Πράγματι είναι δύσκολο να υποθέσει κανεις ότι θα ήταν δυνατόν να ωφελούνται - αλλά τότε γιατί δεν διαμαρτύρονται; Υπάρχουν πιθανές εξηγήσεις. Ορισμένοι απο αυτούς πιθανόν δεν βλέπουν με κακό μάτι την μείωση του ανταγωνισμού - ιδιαίτερα αυτών που έχουν σκοπό να εισέλθουν στη αγορά - και είναι πολλοί. Αλλη εξήγηση είναι ότι οι καθετοποιημένοι απο τους εναλλακτικούς έχουν τρόπο να διαχειρισθούν τις πιθανές ζημίες στην λιανική με "υπερκέρδη" απο την χονδρική. Σε κάθε περίπτωση, η οικονομική ιστορία την χώρας μας είναι γεμάτη με ιδιωτικές επιχειρήσεις που κατέστησαν "μηχανές άκοπης κερδοφορίας" ("έκοβαν μονέδα" επι το λαικότερο) παίρνοντας μικρά και σταθερά μερίδια σε αγορές κυριαρχούμενες απο ένα μεγάλο κακοδιαχειριζόμενο και αναποτελεσματικό κρατικό οργανισμό. 

Τέλος, υπάρχει κάποιος που έχει καθαρό και σημαντικό όφελος απο την απόφαση της ΔΕΗ. Το ποιός είναι θα το αφήσουμε στην κρίση (και την φαντασία γιατί όχι) των αναγνωστών μας. Για να παραφράσουμε τον ποιητή:  " Έτσι σοφοί που γίναμε, με τόση πείρα, ήδη θα το καταλάβαμε οι Ιθάκες τι σημαίνουν".




   

1 σχόλιο:

  1. Η ΔΕΗ φαίνεται να ελπίζει ότι αρκετοί "κακοπληρωτές" θα ρυθμίσουν τις οφειλές τους για να κερδίσουν την έκπτωση του 15%. Το πρόβλημα είναι ότι για τους καταναλωτές αυτούς θα είναι ακόμα καλύτερο να ρυθμίσουν με τη ΔΕΗ καί να αλλάξουν ταυτόχρονα προμηθευτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή