Η λίστα ιστολογίων μου

9/6/16

Πόσο Κοστίζει η Έκπτωση 15% στους Καλοπληρωτές στην ΔΕΗ;

Η Διοίκηση της ΔΕΗ δεν έδωσε εκτίμηση του κόστους της απόφασής της να επιβραβεύσει τους καλοπληρωτές πελάτες της - τουλάχιστον δεν την είδαμε στις αναφορές του τύπου. Επίσης η εκτίμηση απουσίαζε από τις αναφορές αναλυτών επενδυτικών οίκων. Το μόνο που τόλμησε να αναφέρει αριθμούς ήταν το παρόν ιστολόγιο, του οποίου η εκτίμηση ήταν στα 350 εκατομμύρια σε ετήσια βάση.

Επανερχόμαστε με μια νεώτερη εκτίμηση που φθάνει στο ποσό των 600 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο το οποίο δεν πρέπει να χρεωθεί ως μείωση εσόδων μόνο αλλά ως μείωση κέρδους, δεδομένου ότι η έκπτωση αφορά μείωση τιμών και όχι ποσοτήτων - άρα δεν μειώνει το μεταβλητό κόστος της Επιχείρισης (μια είναι η Επιχείριση).

Η εκτίμησή μας αυτή βασίζεται σε δημόσια διαθέσιμα στοιχεία όπως:  Το ότι η ΔΕΗ πουλά ετησίως περίπου 44,000,000 μεγαβατώρες τον χρόνο σε πελάτες Μέσης (23%) και Χαμηλής (77%) Τάσης  με μέση τιμή στο ανταγωνιστικό σκέλος 80 και 105 ευρώ την μεγαβατώρα αντίστοιχα σε μέσο όρο (περιλαμβάνονται πάγια, χρέωση ισχύος κλπ). Με βάση τα δεδομένα αυτά και αν επιπρόσθετα υποθέσουμε ότι το 90% των πελατών της ΔΕΗ (σε όγκο πωλήσεων) αρχίσει να πληρώνει στην ώρα του, το συνολικό κόστος της πολιτικής επιβράβευσης φθάνει τα 600 εκατομμύρια ευρώ περίπου τον χρόνο.

Αν οι παραπάνω υπολογισμοί είναι έστω και σε τάξη μεγέθους σωστοί (και παρακαλούμε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο να τους αντικρούσει) τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν το μέγεθος της τόλμης της Διοίκησης της ΔΕΗ. Έχουμε ήδη συγκρίνει το ποσό με τον συνολικό κύκλο εργασιών των ανταγωνιστών της ΔΕΗ - τα 600 εκατομμύρια είναι ο συνολικός τους κύκλος εργασιών του 2015 επί δύο. Αυτό θα περιμέναμε να το παρατηρήσει ο Ρυθμιστής. Τα 600 εκατομμύρια όμως εξασφαλίζουν με μεγάλη πιθανότητα ζημιές για την ΔΕΗ το 2016 (ή όσο διαρκέσει η πολιτική). 

Υπάρχουν δύο στοιχεία στα οποία φαίνεται ότι βασίζεται η Διοίκηση για την ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης της ΔΕΗ. Πρώτον ότι το κόστος της παραγωγής θα μειωθεί ακόμα λόγω πτώσης της τιμής των καυσίμων. Αυτό συνέβη στο παρελθόν αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα συνεχιστεί στο μέλλον (και βέβαια η ΔΕΗ είναι εξ ορισμού ο μόνος παραγωγός που δεν θα ωφεληθεί από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ). Το δεύτερο ότι πολλοί νυν κακοπληρωτές θα ρυθμίσουν με αποτέλεσμα εισροή ρευστού στα ταμεία της επιχείρισης. Δεν είναι σίγουρο. Πολλοί κακοπληρωτές θα αγνοήσουν το κίνητρο, άλλοι θα ρυθμίσουν και ταυτόχρονα θα αλλάξουν Πάροχο και η μειοψηφία μόνο θα πληρώσει. 

Η επιλογή της Διοίκησης της ΔΕΗ ήταν είτε α) να κόψει το ρεύμα στους κακοπληρωτές (για τους οποίους ο ίδιος ο Διοικητής είπε ότι δεν έχουν καμία δικαιολογία να μην πληρώνουν) είτε β) να τους εξαγοράσει. Επέλεξε το δεύτερο (εξαγοράζοντας και τους καλοπληρωτές που δεν χρειάζονταν κίνητρο να πληρώνουν). Η απόφασή της δεν είναι σωστή κατά την γνώμη μας από οικονομική ή επιχειρηματική πλευρά. Είναι λογικό συνεπώς να υποθέσουμε ότι η Διοίκηση αποφάσισε λαμβάνοντας και άλλους παράγοντες υπόψη της. Ίσως ότι στον ηλεκτρισμό δεν χωρά "κερδοσκοπία". Αν είναι έτσι, προσφέρω την προσωπική μαρτυρία από ηλεκτρικά συστήματα που λειτουργούσαν χωρίς σκοπό το κέρδος στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Μην το εύχεστε ούτε στον εχθρό σας.

1 σχόλιο:

  1. Καλύτερη και πιο μετριοπαθής εκτίμηση: Περίπου 420 εκατομμύρια τον χρόνο (67% χαμηλή τάση, 22% Μέση Τάση, 65% καλοπληρωτές-η Υψηλή Τάση δεν περιλαμβανεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή