Η λίστα ιστολογίων μου

1/6/16

Η ΔΕΗ Δίνει Εκπτώσεις - Που Είναι ο Ρυθμιστής (Οέο;)

Διαβάζουμε τις ανακοινώσεις της διοίκησης της ΔΕΗ και τις αναλύσεις δημοσιογράφων και άλλων σχετικά με τις εκπτώσεις σε "καλοπληρωτές". Ορισμένες παρατηρήσεις επί των αναλύσεων και των ανακοινώσεων. 

Δεν ακούμε σχόλια από τον Ρυθμιστή Ενέργειας. Η ΔΕΗ έχει μερίδιο αγοράς 92% στην λιανική. Ο όρος "δεσπόζουσα θέση" δεν αρκεί για να αποδώσει την τραγική πραγματικότητα που διαφοροποιεί την χώρα μας από όλες τις προηγμένες χώρες της Δύσης. Αποφασίζει να μειώσει κατά 15% την ανταγωνιστική τιμή στους "καλοπληρωτές". Η "επένδυση" αυτή της ΔΕΗ, κατά την εκτίμησή μας, ξεπερνά τα 350 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο (στα οποία πρέπει να προστεθούν και τα 400 εκατομμύρια των προβλέψεων για τούς "κακοπληρωτές"). Τα 350 εκατομμύρια ευρώ είναι περίπου ίσα με τον ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΥΚΛΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ των υπόλοιπων Προμηθευτών. Αυτό εκ πρώτης όψεως μοιάζει με προσπάθεια στραγγαλισμού του περιθωρίου των ανταγωνιστών (εκ "πρώτης όψεως" ο ελέφαντας απειλεί να πατήσει τα κουνούπια)  Προτίθεται ο Ρυθμιστής να κάνει κάτι σχετικά; Τι επίπτωση θα έχει η τακτική αυτή στον μνημονιακό στόχο να απωλέσει η ΔΕΗ το 25% της αγοράς τα επόμενα 2 χρόνια; Να το πούμε και αλλιώς: το είπανε στο κουαρτέτο;

Πολλοί αναλυτές/δημοσιογράφοι προτρέχουν και εμμέσως δικαιολογούν τις μειώσεις με την προοπτική πτώσης της χονδρικής μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ που θα γίνουν τον επόμενο Σεπτέμβριο. Ίσως έχουν δίκιο. Αλλά αρμόδιος να το κρίνει αυτό είναι ο Ρυθμιστής και όχι οι αναλυτές/δημοσιογράφοι. 

Επίσης οι αναλυτές/δημοσιογράφοι έμπλεοι επιχειρηματικού ζήλου, αναφέρονται στην ΔΕΗ σαν να πρόκειται για μια συνηθισμένη ιδιωτική επιχείριση. Το ότι η διοίκησή της παίρνει εντολές από τους πολιτικούς της προισταμένους των οποίων οι στόχοι δεν είναι κατ΄ανάγκη ταυτόσημοι με της επιχείρισης (ποτέ στην διάρκεια της ζωής της ΔΕΗ δεν ήταν) δεν φαίνεται να απασχολεί τους αναλυτές/δημοσιογράφους. Μα, θα μας πούν οι αναλυτές δημοσιογράφοι, οι στόχοι της επιχείρισης - ιδιαίτερα μιας με μονοπωλιακή δύναμη, δεν ταυτίζονται κατ' ανάγκη με το κοινωνικό όφελος - γι' αυτό παρεμβαίνουν οι πολιτικοί. Σωστό εν μέρει. Επειδή όμως οι πολιτικοί έχουν σχετικά βραχυπρόθεσμο ορίζοντα στις αποφάσεις τους,  οι προηγμένες χώρες (στις οποίες ανήκει και η Ελλάδα) έχουν αναθέσει τον έλεγχο αυτό σε ανεξάρτητους ρυθμιστές, οι οποίοι, σε αντίθεση με τους πολιτικούς, δεν έχουν πρόσκαιρα μικροπολιτικά κίνητρα - ιδιαίτερα σε αποφάσεις που οι επιπτώσεις τους ξεπερνούν  σε διάρκεια τον εκλογικό κύκλο. Συμπέρασμα: Που είναι ο Ρυθμιστής (Οέο;).









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου