Η λίστα ιστολογίων μου

10/6/11

Ιδέες για πώληση ασημικών - φωτοβολταικά

Η Ελλάδα πρέπει να πωλήσει ασημικά ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ενα απο αυτά θα μπορούσε να είναι τα δικαιώματα που απορρέουν σε ιδιώτες και επιχειρήσεις που κατασκευάζουν υποδομή σε ανανεώσιμες πηγές.
Το ελληνικό κράτος έχει σχεδιάσει και θεσμοθετήσει ένα ρυθμιστικό περιβάλλον στο οποίο δημιουργούνται δικαιώματα μέσω μακροχόνιων συμβάσεων για πώληση στο ηλεκτρικό σύστημα ρεύματος απο ανανενώσιμες πηγές ενέργειας. Τα δικαιώματα αυτά έχουν μεγάλη επενδυτική αξία. Αν περιοριστεί κανείς μόνο στα ΦΒ, και μόνο για στέγες μικρότερες των 10 KW, η αξία αυτή είναι τουλαχιστον 1 δισ ευρώ τα επόμενα 2-3 χρόνια. Συνολικά σε ΦΒ θα μπορούσε να φθάσει σε ποσά της τάξεως των 5-10 δισ ευρώ.
Δεδομένου ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την σχετική ζήτηση, οι Γερμανικές και Γαλλικές τράπεζες θα μπορούσαν να επέμβουν και να καλύψουν την χρηματοδότηση των επενδύσεων αυτών υποκαθιστώντας (ή εμπλουτίζοντας) κεφάλαια που θα δίνονταν για την αγορά άλλων περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα[1].
Στην περίπτωση της KfW[2], της γερμανικής ΕΤΒΑ, αυτό δεν θα ήταν παρά η απλή επέκταση της σχετικής δραστηριότητάς της στην Γερμανία. Οταν ένας ιδιώτης θέλει να εγκαταστήσει ΦΒ στην στέγη του στην Γερμανία, πάει στην Τράπεζά του η οποία τον βοηθάει να ετοιμάσει την αίτηση του για δάνειο απο την KfW (Η τράπεζά του συμμετέχει και αυτή σε μικρό ποσοστό).
Η KfW θα μπορούσε να κάνει το ίδιο με τις ελληνικές τράπεζες και μάλιστα προς κοινό όφελος. Και αυτό γιατί και τώρα το ίδιο κάνει χρηματοδοτώντας τις έμμεσα με ενέχυρο ομόλογα του όχι και τόσο αξιόπιστου ελληνικού κράτους ενω στα ΦΒ θα το κάνει με ενέχυρο τις “συμβάσεις συμψηφισμού” με την ΔΕΗ/ΔΕΣΜΗΕ -πολύ καλύτερης ποιότητας “χαρτί”.
Είναι σαφές ότι για όλους τους εμπλεκόμενους είναι μια πολύ καλή λύση, αν σκεφθεί κανείς τις εναλλακτικές (πώληση λιμανιών, αεροδρομίων, νησιών, της Ακρόπολης). Ας παρακολουθήσουμε την πορεία του χρήματος. Η KfW δίνει ευρώ στον έλληνα ιδιώτη , ο οποίος με τη σειρά του πληρώνει :
· τον γερμανό χονδρέμπορα και προμηθευτή
· τον έλληνα εγκαταστάτη
· τους φόρους του στο ελληνικό κράτος (μην το υποτιμάμε, είναι τουλάχιστον το 30% του συνολικού ποσού)
Μακροπρόθεσμα, ο έλληνας ιδιώτης αποπληρώνει το δάνειο της ΚfW μέσω του λογαριασμού του ρεύματος που παράγει - λίγο λίγο και όταν βγαίνει η άφθονη αυτή ελληνική πλουτοπαραγωγική πηγή ο ήλιος μας. Δεν είναι τέλειο?[3]


[1] Το σχέδιο αυτό είναι μια απλοική παραλλαγή των debt/equity swaps που έκαναν την δεκαετία του 80 οι Χιλιανοί με μεγάλη επιτυχία.
[2] Kreditanstalt fur Wiederaufbau Πιστωτικό Ιδρυμα για την Ανοικοδόμηση – όνομα και πράγμα!!
[3] Δεδομένων των εναλλακτικών : φόροι αεροδρομίου/λιμανιών/διοδίων αλλά και χειρότερα: ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, εισητήρια εισόδου στα νησιά κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου