Η λίστα ιστολογίων μου

26/6/11

Ιδέες για την πώληση ασημικών – Δίκτυο ΔΕΗ: Πρόσθετα στοιχεία.


Σε συνέχεια προηγούμενου σημειώματος για την πώληση του δικτύου της ΔΕΗ, κάναμε μια μικρή έρευνα για να επιβεβαιώσουμε αυτά που περιληπτικά αναφέραμε σχετικά με την ιδιωτικοποίηση επι Θάτσερ στην Μ. Βρετανία το 1990. Λοιπόν: (στην επόμενη σελίδα)



Το δίκτυο χωρισμένο σε 12 περιφέρειες (τα πρώην Αrea Βoards), πουλήθηκε πρώτο τον Ιούνιο του 1990. Ακολούθησαν περίπου ένα χρόνο μετά οι εταιρείες παραγωγής.

Πριν την ιδιωτικοποίηση είχε σχεδιασθεί πλήρως το ρυθμιστικό καθεστώς. Οι αγοραστές ήξεραν εκ των προτέρων τους κανόνες της αγοράς (Οπως αναφέρθηκε στο προηγούμενο σημείωμα ο Κώδικας Διαχείρισης Δικτύου Διανομής εκρεμμεί ακόμη στην Ελλάδα).

Το ποσό που εισέπραξε τελικά το Βρετανικό δημόσιο απο το δίκτυο ήταν μεγαλύτερο απο το 50% των εσόδων απο την πώληση του συνόλου του κλάδου του ηλεκτρισμού (12 δις δολλάρια έναντι συνόλου 21 δις).

Τα 12 δις δολλάρια του 1990 αντιστοιχούν με μια απλοποιημένη αναγωγή σε περίπου 15 δις σημερινά ευρώ. Ητοι πουλήθηκε περίπου έναντι 600 ευρώ ανα καταναλωτή.

Αυτό θα έδινε κατ΄αναλογία ένα ποσό περίπου 4,5 δις ευρώ για το ελληνικό δίκτυο. Ο υπολογισμός είναι πολύ πρόχειρος (και τυχαίνει να δίνει αξία ίση με την τρέχουσα λογιστική αξία) αλλά δίνει μια πρώτη εκτίμηση της ελάχιστης αξίας του δικτύου.

Ελάχιστης, εκτός των άλλων, γιατί στην Βρετανία το δίκτυο πουλήθηκε κατα κοινή ομολογία πολύ φθηνά για να προσελκύσει μικρούς ιδιώτες επενδυτές (τον “Sid” της σχετικής διαφήμησης). Το δίκτυο της ΔΕΗ βέβαια ήδη ανήκει έμμεσα (μέσω των μετοχών της ΔΕΗ) κατα 49% σε ιδιώτες.

Μέσα σε 5 χρόνια (και όχι 10 που αναφέρθηκε στο πρώτο σημείωμα) το προσωπικό του δικτύου μειώθηκε απο 87.000 εργαζομένους σε 47.000.

Ο ρυθμιστής επέβαλε μείωση τιμών στα 5 πρώτα χρόνια σε ποσοστό μέχρι και 2,5% μικρότερο του πληθωρισμού στις εταιρείες δικτύου. (Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος μειώθηκαν σε πραγματική αξία μέσα στα 5 χρόνια ιδιωτικοποίησης).

Παρ’ ολ΄αυτά οι εταιρείες είχαν υπερκέρδη, ισχυρή ένδειξη ότι είχαν πουληθεί πολύ φθηνά. Μόλις ο Blair ήρθε στην εξουσία τα φορολόγησε με την συναίνεση των ίδιων των εταιρειών με έκτακτη εισφορά αφού τους υποσχέθηκε ότι δεν θα το ξανακάνει (windfall tax).

Οι μετοχές πουλήθηκαν κατα 55% σε ιδιώτες, 35% σε θεσμικούς επενδυτές και 15% σε διεθνείς επενδυτές. Να μια καλή ιδέα για να μαζευτούν ξανά στην Ελλάδα μερικές απο τις καταθέσεις στην Ελβετία.

Οι πηγές για τα παραπάνω είναι δημόσια διαθέσιμες εδώ και εδώ.

Συνοπτικά : Το Ελληνικό Δημόσιο με μια προσεκτικά σχεδιασμένη διαδικασία μπορεί να περιμένει ένα ποσό που στην χειρότερη περίπτωση θα είναι απο 2 μέχρι 3 δις ευρώ απο την πώληση του 50% του δικτύου. Απο τα δύο (παλιά) λιγνιτικά εργοστάσια δεν θα πιάσει ούτε 500 εκατομμύρια. Σε ποιό χρονικό διάστημα? Το 2001 το Ελληνικό Δημόσιο πούλησε τις άδειες τρίτης γενιάς στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για 700 εκατ. ευρώ (σημερινό 1 δις) σε τρείς μήνες. Γίνεται, πιστέψτε με. Είμαστε αυτόπτες μάρτυρες και ίσως λίγο συνεργοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου