Η λίστα ιστολογίων μου

20/6/11

Φωτοβολταϊκά στις στέγες: Τι σκεφτόταν άραγε ο νομοθέτης…


Μερικές φορές αναρωτιέμαι τι σκεφτόταν ο νομοθέτης όταν σχεδίαζε το πρόγραμμα των φωτοβολταϊκών στις στέγες. Ιδού μερικά σημεία για να απορεί κανείς:

Ένας ιδιώτης μπορεί να βάλει Φ/Β σε ένα κτίριο του μόνο αν κατοικεί μέσα ο ίδιος. Δηλαδή μπορεί να βάλει μόνο στην οικία του και στο εξοχικό του. Αναρωτιέμαι γιατί κάποιος που έχει 3 σπίτια να μην μπορεί να βάλει και στα 3? Ή γιατί να μην μπορεί να βάλει κάποιος και στην οικία ενός τρίτου, με μία μακροχρόνια μίσθωση της ταράτσας/στέγης?

Για να μπει Φ/Β μέχρι 10KW από ιδιώτη (αλλά όχι από επιχείρηση!), το κτίριο πρέπει να έχει και ηλιακό θερμοσίφωνο. Δηλαδή αν θέλεις να προστατέψεις το περιβάλλον πρέπει να υποστηρίξεις και την αγορά ηλιακών θερμοσιφώνων!

Ένας ιδιοκτήτης εμπορικού κτιρίου, δεν μπορεί να βάλει ένα φωτοβολταϊκό 10KW στο κτίριο του με τα 55 cents / Kwh, αν δεν στεγάζεται η δική του επιχείρηση στο κτίριο. Γιατί άραγε?

Μία επιχείρηση που έχει πάνω από 10 εργαζομένους ή μεγάλο τζίρο δεν μπορεί να βάλει ένα φωτοβολταϊκό 10KW στο κτίριο της με τα 55 cents / Kwh. Δηλαδή αν μία μεγάλη επιχείρηση θέλει να κάνει μία μικρή επένδυση για να προστατέψει το περιβάλλον τοποθετώντας ένα δεκάρι σύστημα - είτε επειδή το κτίριο δεν χωράει περισσότερα KW είτε επειδή η επιχείρηση δεν μπορεί να επενδύσει περισσότερα χρήματα - τότε ο νόμος απλά δεν της επιτρέπει να το κάνει!  Απίστευτο? Και όμως αληθινό!

Μία επιχείρηση για να βάλει Φ/Β άνω των 10KW στη στέγη του κτιρίου της πρέπει να αλλάξει το καταστατικό της και να προσθέσει στη δραστηριότητά της την παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας! Δηλαδή να τρέξει με συμβολαιογράφους, πρωτοδικεία, δημοσιεύσεις στο ΦΕΚ με ότι αυτό συνεπάγεται σε έξοδα και χρόνο. Σε αυτό το στάδιο σταματούν πολλοί ενδιαφερόμενοι…

Και τέλος γιατί 10 KW?  Γιατί όχι 30 όπως είναι στην Γερμανία?

Παρόλα αυτά, αν δεν σας ενοχλούν τα παραπάνω, τα Φ/Β σε κτίρια είναι μία έξυπνη και πολύ αποδοτική επένδυση. Και συνεισφέρουν σημαντικά στην πράσινη ανάπτυξη, παρόλο που ο νομοθέτης ήταν κατά την γνώμη μου λίγο απρόσεκτος. Εκτιμώ ότι αν δεν υπήρχαν τα παραπάνω εμπόδια η αγορά των μικρών Φ/Β σε κτίρια θα ήταν πολυ μεγαλύτερη απ’ ότι είναι σήμερα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου