Η λίστα ιστολογίων μου

26/8/11

Πόσο κοστίζει η λειτουργία και συντήρηση των φωτοβολταικών εγκαταστάσεων?

Υπάρχει η άποψη ότι τα φωτοβολταικά συστήματα δεν έχουν σημαντικά λειτουργικά κόστη. Ανεκδοτολογικού χαρακτήρα πληροφορίες αναφέρουν ότι εγκαταστάτες φωτοβολταικών σε στέγες αποχωρώντας μετά την κατασκευή ενημερώνουν τον ιδιοκτήτη ως εξής: «Μην ανησυχείς - συντήρηση δεν χρειάζονται. Δυό φορές τον χρόνο θα τα πλένεις μόνος σου με την μάνικα - αυτό είναι όλο!». Επειδή το θέμα μας αφορά, το ερευνήσαμε στη διεθνή τεχνική βιβλιογραφία. Το σημαντικότερο εύρημά μας συνοψίζεται στον παρακάτω Πίνακα (περισσότερα στην επόμενη σελίδα):



Πράγματι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του EPRI (Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Ηλεκτρική Ενέργεια που χρηματοδοτούν οι αμερικανικές εταιρείες ηλεκτρισμού), το κόστος συντήρησης και λειτουργίας των φωτοβολταικών εγκαταστάσεων είναι μικρό σε σχέση με άλλης τεχνολογίας εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρισμού αλλά όχι μηδαμινό. Το ελάχιστο κόστος εκτιμάται στα 47 δολλάρια ανά εγκαταστημένο KW τον χρόνο (σταθερής βάσης πολυκρυσταλλικό). Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 340 ευρώ τον χρόνο για μια εγκατάσταση 10 KW.

Ορισμένα απο τα στοιχεία του Πίνακα με τις σχετικές επεξηγήσεις που περιλαμβάνονται στην Εκθεση έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον:
  • Υποθέτουν ότι γίνεται προληπτική συντήρηση (scheduled maintenance). Η προληπτική συντήρηση όμως δεν αφορά μόνο καθαρισμό των πλαισίων αλλά κυρίως επιθεώρηση της ηλεκτρικής εγκατάστασης (με θερμοκάμερα κλπ).
  • Προυπολογίζονται πέραν της προληπτικής συντήρησης και μη προγραμματισμένες επεμβάσεις (Unscheduled maintenance) λόγω βλαβών.
  • Προυπολογίζεται αποθεματικό για την αντικατάσταση των μετατροπέων. Αυτό είναι σημαντικό γιατί επιβεβαιώνει την ευαισθησία του συγκεκριμένου εξοπλισμού και την ανάγκη να προυπολογισθεί το σχετικό κόστος. Το αποθεματικό υπολογίζεται με την προδιαγραφή αλλαγής του μετατροπέα στα 15 χρόνια (με πιθανότητα 100%).
  • Περιλαμβάνει την ασφάλιση και ορισμένους φόρους περιουσίας.
  • Το κόστος της τηλεπαρακολούθησης περιλαμβάνεται στην γενική κατηγορία “owners costs
Προσαρμόζοντας τα παραπάνω στοιχεία στην δική μας πραγματικότητα θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι oι υπολογισμοί του EPRI  αφορούν μεγάλα συστήματα (utility scale) όπου υπάρχουν οικονομίες κλίμακας. Είναι συνεπώς συντηρητικά για μικρές εγκαταστάσεις. Απο την άλλη μεριά και δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του κόστους είναι εργατικά, θα πρέπει να προσαρμοσθεί προς τα κάτω για τα καθ’ ημάς.
Το πλήρες κείμενο της έκθεσης του EPRIείναι στην διάθεση όποιου ενδιαφέρεται απο την Clarus ESCo.



1 σχόλιο:

  1. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΛΟΙΠΟΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ Η CLARUS, EINAI OTI META TA 10 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ/ΤΩΝ INVERTER/S. ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΧΕΙ ΥΠΟΨΗ ΤΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΒΛΕΠΕΙ ΜΟΝΟ ΤΗ ΜΙΚΡΗ ΤΙΜΗ ΠΑΚΕΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ "ΜΕ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ" ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ? ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ, ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟ ΚΡΥΒΟΥΝ ΕΠΙΜΕΛΩΣ ΑΦΟΥ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΓΓΥΗΘΟΥΝ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ. ΒΕΒΑΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 15 ΧΡΟΝΙΑ "ΠΟΙΟΣ ΖΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ". ΠΟΣΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟΤΕ...ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ. ΟΠΟΤΕ ΠΕΔΙΟΝ ΔΟΞΗΣ ΛΑΜΠΡΟΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή