Η λίστα ιστολογίων μου

5/1/12

Ευχάριστα νέα με την νέα χρονιά-απελευθερώθηκε η λιανική στον ηλεκτρισμό!

Το σκληρά εργαζόμενο προσωπικό του Smart Energy blog εύχεται καλή χρονιά στους αναγνώστες του! Στο μεταξύ με την νέα χρονιά έχουμε ευχάριστα νέα! Η λιανική αγορά ηλεκτρισμού επιτέλους απελευθερώθηκε.... στο New Jersey των ΗΠΑ. Θα μου πείτε τι μας νοιάζει εδώ στην Ελλαδίτσα μας. Έχουμε την άποψη ότι μας νοιάζει γιατί η αντιγραφή ορισμένων καλών ιδεών (και η αποφυγή κακών) εξοικονομεί χρόνο και χρήμα. Μερικές καλές ιδέες λοιπόν από το New Jersey:

  • Εκδίδεται για όλους τους καταναλωτές ένας και μόνο λογαριασμός.
  • Στο λογαριασμό εμφανίζονται δύο χρεώσεις (για τον ηλεκτρισμό-δεν υπάρχουν βέβαια ΕΡΤ δημοτικά τέλη, "χαράτσια" κλπ). Μια για την παροχή ("delivery") που αφορά την τοπική "ΔΕΗ"  και μία για την προμήθεια ("supply") που αφορά τον εναλλακτικό προμηθευτή.
  • Στο πεδίο της τιμής προμήθειας (Supply) παρουσιάζεται η τιμή του εναλλακτικού προμηθευτή και δίπλα αναφέρεται η ταυτότητά του. 
  • Ακριβώς κάτω από την τιμή του εναλλακτικού προμηθευτή αναφέρεται η ¨"τιμή σύγκρισης" Αυτή είναι η ελάχιστη τιμή στην οποία ο κύριος προμηθευτής (η τοπική "ΔΕΗ") μπορεί να πουλήσει με βάση απόφαση του ρυθμιστή. Προφανώς η τιμή του εναλλακτικού προμηθευτή είναι μικρότερη. Η διαφορά είναι προφανής και διαφανής.
  • Ο εναλλακτικός προμηθευτής διαφοροποιείται με ένα προϊόν (τιμολόγιο) που παρουσιάζεται ως "πράσινο". Χρεώνει κάτι παραπάνω και χρησιμοποιεί τα έσοδα για να αγοράσει "πράσινα πιστοποιητικά" από παραγωγούς που παράγουν από ανανεώσιμες πηγές.
Οι δύο τελευταίες ιδέες είναι άξιες περισσότερης συζήτησης. Η "τιμή σύγκρισης" ή "Price to Beat" όπως λέγεται στο πιο επιθετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον του Τέξας (που είναι η πρώτη, μεγαλύτερη και παλιότερη απελευθερωμένη αγορά στις ΗΠΑ), μπαίνει για να προστατεύσει τους νεοεισερχόμενους στην αγορά από αθέμιτο πόλεμο τιμών από τον ισχυρό κύριο προμηθευτή. Ισχύει δε για ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα (2-3 χρόνια). Είναι πράγματι καλή ιδέα? Είναι, όπως μας δείχνει η εμπειρία των ...τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα. Η ελληνική ρυθμιστική αρχή (ΕΕΤΤ) δεν έκανε τον κόπο να προστατεύσει τους εναλλακτικούς παρόχους όταν έπρεπε, επέτρεψε στον ΟΤΕ να κάνει επιθετική τιμολογιακή πολιτική, η αγορά συνετρίβη. Οι ανταγωνιστές του ΟΤΕ που απέμειναν είναι σοβαρά τραυματισμένοι και αναρωτιέται κανείς πώς (ή πόσο) θα επιβιώσουν. Δεν σχολιάζουμε την ελληνική αγορά λιανικής του ηλεκτρισμού.

Τα "πράσινα πιστοποιητικά"? Είναι καλή ιδέα? Ας μας επιτραπεί να μην εκφράσουμε άμεσα την άποψή μας. Απλώς να υποδείξουμε ότι είναι ένας εναλλακτικός τρόπος να εισπράττεται από τους καταναλωτές με ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ τρόπο κάτι που εδώ εμείς ονομάζουμε "Τέλος ΑΠΕ". Τίποτα περισσότερο.

Και πάλι Καλή Χρονιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου