Η λίστα ιστολογίων μου

18/3/12

Είμαστε όλοι - ακόμα και οι μηχανικοί - υπέρ των αγορών τώρα!


Γιατί πρέπει να απελευθερωθεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας; Η ελληνική κοινή γνώμη και οι πολιτικοί/διανοούμενοι που την διαμορφώνουν λειτουργούν με την σιωπηρή υπόθεση ότι είναι κάτι σαν το μουρουνέλαιο. Οι πολιτικοί μας ενεργούν και τα ΜΜΕ σχολιάζουν με τρόπο που φαίνεται ότι το κάνουμε γιατί:
  • Μας το επιβάλει η τρόικα και η Μέρκελ (για λόγους σαδομαζοχιστικούς?)
  • Το απαιτεί  το μονοπωλιακό (πάντα) κεφάλαιο για  να χτυπηθεί η εργατιά.

Μπορεί,  αλλά όχι κατ΄ ανάγκη. Η αγορά  φέρει ένα βαρύ ιδεολογικό βάρος (και όχι μόνο, αλλά ιδιαίτερα στην χώρα μας).  Προτείνουμε να την αποφορτίσουμε απο το βάρος αυτό και να την δούμε ως τον αποτελεσματικότερο μηχανισμό που έχουν "εφεύρει" οι κοινωνίες  για  να πετυχαίνουν τον συντονισμό των μεταξύ μας «απρόσωπων»  σχέσεων (πέραν του σχέσεων με τους συγγενείς και φίλους).  Αυτός ο μηχανισμός  έχει ορισμένα πλεονεκτήματα σε σχέση με τον εναλλακτικό, που είναι ο συντονισμός μέσω πολιτικών μηχανισμών (δημοκρατικών ή αυταρχικών).  Ας  παρουσιάσουμε δύο από αυτά:

Πρώτον, δημιουργεί τα κατάλληλα κίνητρα ώστε να εξομαλύνονται οι επιπτώσεις των αναπόφευκτων αλλαγών στους εργαζόμενους από την τεχνολογική πρόοδο και την  αύξηση της παραγωγικότητας. Αυτό μπορεί να φανεί περίεργο και σίγουρα είναι αντίθετο από την κυριαρχούσα άποψη. Η πραγματικότητα όμως δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης :

Παράδειγμα πολιτικού μηχανισμού :Η ελληνική κυβέρνηση πήρε εντολή από την τρόικα να  απολύσει 200,000 δημόσιους υπαλλήλους. Δεν υπάρχει τρόπος αυτό να γίνει χωρίς σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή πολλών ανθρώπων και το χειρότερο χωρίς να μπορεί να γίνει στην ουσία διαχωρισμός μεταξύ «δικαίων» και «αδίκων» (δηλαδή χρήσιμων και έντιμων έναντι πλεοναζόντων και/ή διεφθαρμένων).

Παράδειγμα μηχανισμού της αγοράς: Η Θάτσερ πριν 30 χρόνια απελευθέρωσε (και μετά ιδιωτικοποίησε) τον κλάδο του ηλεκτρισμού στην Μεγάλη Βρετανία. Μέσα σε 5 περίπου χρόνια οι εργαζόμενοι στον κλάδο μειώθηκαν από 120.000 σε 60.000 δηλαδή στους μισούς. Δεν υπήρξε πολιτική εντολή «Απολύστε τους»! Η (έμμεση) εντολή ήταν μόνο «Προσαρμοστείτε στους κανόνες για να κερδίσετε». Οι νέοι ιδιοκτήτες αντέδρασαν επενδύοντας στην ομαλή μετάβαση στην νέα κατάσταση με αποτέλεσμα να μην δημιουργηθεί κοινωνικό πρόβλημα (και χωρίς να επιβαρυνθεί σκανδαλωδώς το κοινωνικό σύνολο όπως έγινε στην Ελλάδα με τον ΟΤΕ).

Δεύτερο αλλά σημαντικότερο πλεονέκτημα του μηχανισμού της αγοράς: Είναι ο καλύτερος τρόπος που έχουν εφεύρει μέχρι τώρα οι ανθρώπινες κοινωνίες για την υιοθέτηση καινοτομιών. Καλύτερος τρόπος σημαίνει ταχύτερος, αποτελεσματικότερος και με καλύτερο λόγο κοινωνικού κόστους προς ωφέλεια. Ας θυμηθούμε γιατί η καινοτομία είναι καλό πράγμα: Γιατί εξοικονομεί πόρους και ιδιαίτερα τον σημαντικότερο από αυτούς τον χρόνο μας. Γιατί μας οδηγεί από την  εποχή της  αλλοτρίωσης  (της αναγκαιότητας) στην εποχή της ελευθερίας (σύμφωνα με έναν διάσημο θαυμαστή των αγορών και του καπιταλισμού του 19ου αιώνα-ποιός είναι? Απαντήστε σωστά στα σχόλια και κερδίστε έκπτωση 5% στην φωτοβολταική εγκατάσταση του σπιτιού σας απο την Clarus ESCo).  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου