Η λίστα ιστολογίων μου

14/4/16

Πράσινο Ρεύμα; Ας Τολμήσουμε να Ρωτήσουμε τους Καταναλωτές.

Ο Λογαριασμός του ΛΑΓΗΕ για τις ΑΠΕ έχει πάλι έλλειμμα. Η λύση (λέγεται ότι) βρέθηκε από την πολιτική μας ηγεσία. Θα πληρώσουν οι προμηθευτές ρεύματος μια και έχουν κερδοσκοπήσει τόσο καιρό λόγω της πτώσης της τιμής χονδρικής. Δεν είναι έτσι. Οι προμηθευτές δεν θα πληρώσουν τίποτα (εξ΄άλλου πόσο να μειώσουν τα περιθώρια - ο κυρίαρχος της αγοράς με μερίδιο 94% έχει λειτουργικές ζημίες). Θα τα πληρώσουν οι καταναλωτές. Η μόνη διαφορά είναι το εάν θα τα πληρώσουν με την θέλησή τους ή όχι. 

Όπως είναι η κατάσταση σήμερα, οι Έλληνες καταναλωτές (οικιακοί και επιχειρήσεις) πληρώνουν θέλουν δεν θέλουν περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ ακριβότερο το ρεύμα τους για να υποστηρίξουν την παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές. Δεν έχουν άλλη επιλογή. Δεν προσφέρονται στην αγορά "πράσινα τιμολόγια" μέσω των οποίων ένας οικολογικά ευαίσθητος καταναλωτής (ιδιώτης ή επιχείριση) θα μπορούσε να επιλέξει να πληρώσει λίγο παραπάνω για να σώσει τον πλανήτη από την καταστροφή. Το ειδικό τέλος για την στήριξη των ΑΠΕ, το ΕΤΜΕΑΡ, επιπίπτει επί "δικαίων και αδίκων" κατανεμημένο με απόφαση της ΡΑΕ. ¨"Πονηρή" απόφαση γιατί αναγκάζει τις επιχειρήσεις να πληρώνουν υψηλότερη τιμή από ότι οι οικιακοί. Μετά (χωρίς να βλέπει η ΡΑΕ) οι επιχειρήσεις το μετακυλίουν στους πελάτες τους δηλαδή τους οικιακούς καταναλωτές. Αφού πρώτα οι μεγαλύτερες και ισχυρότερες πάρουν πίσω ένα κομμάτι με τα περίφημα διακοπτόμενα τιμολόγια αμειβόμενες για υπηρεσίες που (για να το πούμε κατ΄ευφημισμό) κινούνται στα όρια μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας.

Παρόλα αυτά δεν προτείνεται να πρωτοτυπήσουμε στην Ευρώπη (μακριά από μας τέτοιες φιλοδοξίες). Αυτό που προτείνεται (και είναι πρακτική που ακολουθείται για παράδειγμα στην Γερμανία) είναι σε εθελούσια βάση ορισμένοι παραγωγοί ΑΠΕ να πωλούν ένα μέρος της ετήσιας παραγωγής τους όχι στον ΛΑΓΗΕ αλλά στην αγορά. Σε προμηθευτές που θα μεταπωλούν σε τελικούς καταναλωτές την παραγωγή αυτή με την μορφή πράσινων τιμολογίων σε οικολογικά ευαίσθητους καταναλωτές. Η παραγωγή των ΑΠΕ είναι περίπου 8 εκατομμύρια μεγαβατώρες τον χρόνο και κοστίζει περίπου 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ στον ΛΑΓΗΕ. Αν ένα 10% πωλούνταν στην  αγορά, αυτό θα σήμαινε μείωση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ  κατά περίπου 120 εκατομμύρια. Οι 800,000 μεγαβατώρες πράσινης ενέργειας (10% των 8 εκατομμυρίων) που θα πωλούντο στους προμηθευτές και μέσω αυτών σε τελικούς καταναλωτές είναι περίπου το 1,6% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρισμού στην Ελλάδα. Θα βρίσκονταν καταναλωτές να αγοράσουν την ποσότητα αυτή της πράσινης ενέργειας σε λίγο υψηλότερες τιμές; Ας τολμήσουμε να τους ρωτήσουμε. Ίσως εκπλαγούμε ευχάριστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου