Η λίστα ιστολογίων μου

25/8/16

Τα "Φέσια" στην ΔΕΗ - και η Ρίζα του Κακού

Βομβαρδιζόμαστε τελευταία με τρομακτικά νούμερα σχετικά με τα "φέσια" στην ΔΕΗ. Γράφουν οι εφημερίδες και αχός σηκώνεται στο διαδίκτυο για 3 δισεκατομμύρια ευρώ - ο μισός ετήσιος κύκλος εργασιών της επιχείρισης! Κατανοεί κανείς ότι οι δημοσιογράφοι - πόσο μάλλον οι ερασιτέχνες του διαδικτύου - δεν είναι λογιστές. Θα έπρεπε όμως να κάνουν μια έρευνα ρωτώντας αυτούς που ξέρουν. Κατά τεκμήριο οι ειδήμονες είναι οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ. Φαίνεται όμως ότι και αυτοί δεν έχουν τα σωστά κίνητρα για να διαφωτίσουν τους κοινούς θνητούς.

Να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε αφού πρώτα δηλώσουμε ότι α) είμαστε ερασιτέχνες στην λογιστική και β) έχουμε πρόσβαση μόνο σε δημόσια διαθέσιμα στοιχεία. Τα 3 αυτά δισεκατομμύρια (εφόσον αληθεύουν) δεν είναι κατ΄ανάγκη όλα "χασούρα". Είναι απλώς ληξιπρόθεσμα. Εχει περάσει δηλαδή η ημερομηνία εξόφλησής τους έστω και κατά μια ημέρα. Αν ταξινομήσουμε αυτά τα 3 δισεκατομμύρια σε "κουτάκια" του ενός μηνός καθυστέρησης το καθένα, ένα μεγάλο ποσοστό - ίσως και το 30%, θα βρεθεί στον πρώτο μήνα καθυστέρησης. Απο αυτά ένα μεγάλο ποσοστό θα πληρωθεί. Βεβαίως ένα ποσοστό θα βρεθεί στο πιο καθυστερημένο "κουτάκι" που είναι ας πούμε τα καθυστερημένα πέραν του έτους. Αυτά είναι και τα λιγότερο πιθανό να πληρωθούν. 

Εχουμε κάποια ιδέα για το πόσα είναι αυτά τα τελευταία; Δηλαδή τα λιγότερο πιθανό να πληρωθούν; Εχουμε - γιατί κάθε χρόνο η Διοίκηση της ΔΕΗ σε συνεργασία με του ορκωτούς ελεγκτές της επιχείρισης αποφασίζουν το ποσό των ανείσπρακτων για την χρονιά για να το χρεώσουν στα αποτελέσματα ως πρόβλεψη.  Το ποσό αυτό για το 2015 ήταν περίπου 350 εκατομμύρια - περίπου το 15% των ληξιπρόθεσμων που στο σύνολό τους ήταν περίπου 2,5 δισεκατομμύρια την 31/12/2015. Απο τα 5,7 δισεκατομμύρια του κύκλου εργασιών της ΔΕΗ το 2015 συνεπώς, μόνο το 6% θεωρήθηκε απο την Διοίκησή της ότι δεν θα εισπραχθεί ποτέ.

Είναι πρόβλημα για την ΔΕΗ αυτό; Μικρότερο απο ότι φαίνεται - γιατί η ΔΕΗ είναι σχεδόν μονοπωλητής - δεν έχει συνεπώς πρόβλημα να περάσει με μια ισόποση αύξηση της τιμής το κόστος των ανείσπρακτων στους πελάτες της. Επίσης έχει μεγάλη ισχύ απέναντι στους πελάτες της - η απειλή διακοπής του ρεύματος είναι δοκιμασμένο όπλο. Έτσι λύνει (το έλυνε σε "κανονικούς" καιρούς και θα μπορούσε να το λύσει και τώρα) το πρόβλημα κερδοφορίας. 

Μα θα πεί κάποιος δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητος; Υπάρχει, αλλά η ΔΕΗ είναι η ελληνική επιχείριση που κατά τεκμήριο έχει την καλύτερη ρευστότητα για πολλούς λόγους. Πρώτον ένα πολύ μεγάλο μέρος του κόστους της κάθε χρόνο αποτελείται απο αποσβέσεις παγίων - δεν ξοδεύει ρευστό. Δεύτερον γιατί η μονοπωλιακή της θέση στην αγορά της δίνει και σχεδόν μονοψωνιακή ισχύ στις προμήθειές της - έχει τεράστια ισχύ απέναντι στους προμηθευτές της. Τρίτον (συγκυριακό αλλά υπαρκτό) σε εποχές πτώσης τη ζήτησης μπορεί να περιορίσει πολύ τις επενδύσεις της. Τέταρτο (συγκυριακό επίσης) η πτώση της τιμής του φυσικού αερίου έχει περιορίσει σημαντικά τις ανάγκες σε ρευστό.

Ποιός ο λόγος συνεπώς για τον πόνο και τον σπαραγμό; Ενας ισχυρός μονοπωλητής (έστω ολιγοπωλητής) λειτουργώντας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια - ακόμα και υπο αυστηρό ρυθμιστικό έλεγχο - θα αύξανε τις τιμές του, θα διέκοπτε την παροχή στους κακοπληρωτές (οι απειλές θα αρκούσαν) θα "στρίμωγνε" λιγάκι τους προμηθευτές του και θα ετεροχρόνιζε τις επενδύσεις του. Η Ρίζα του Κακού είναι ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να κάνει τίποτα από αυτά (στην πράξη κάνει τα αντίθετα) γιατί εξακολουθεί να είναι (όπως πάντα ήταν) το δουλικό του Κράτους. Υπο κανονικές συνθήκες αυτό λειτουργούσε. Στις παρούσες συνθήκες κρίσεως το Κράτος  απειλεί να την στραγγαλίσει (απο αγάπη-ισχυρίζεται). Δεν έχουν άδικο ορισμένοι όταν παρουσιάζουν τον στραγγαλισμό της ΔΕΗ ως καταστροφή (αν και είναι σκληρό καρύδι). Αρκεί να κατανοούν την Ρίζα του Κακού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου