Η λίστα ιστολογίων μου

16/3/17

Τα Ασχημα Νέα Πουλάνε αλλά Δεν Λένε Πάντα Ολη την Αλήθεια

Οι Έλληνες τηλεθεατές είδαν πρόσφατα έγκριτο δημοσιογράφο σε σοβαρό τηλεοπτικό κανάλι να παρουσιάζει με ιδιαίτερη ζέση στοιχεία που έδειχναν ότι οι λογαριασμοί ρεύματος αυξήθηκαν κατά 42% μεταξύ του ....2005 και του 2017. Η παρουσίαση αυτή έχει ένα βασικό πρόβλημα: Είναι άχρηστη και δημιουργεί μόνο εντυπώσεις ακριβώς γιατί αναφέρεται στο 2005 ως έτος βάσης. Είναι όμως και παραπλανητική , παρ' ότι ακριβής, για τους εξής λόγους.
  • Δεν εξηγεί τον λόγο της αύξησης. Ο κυριότερος λόγος είναι η αύξηση στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, δηλαδή αυτές που καθορίζονται (στην ουσία) από πολιτικές και ρυθμιστικές αποφάσεις - μεταξύ άλλων την επιδότηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. 
  • Το κυριότερο όμως είναι ότι αγνοεί το ότι στην πιο πρόσφατη περίοδο, από το τέλος του 2015 και μετά, λόγω του ανοίγματος της αγοράς και του έντονου ανταγωνισμού, το "ανταγωνιστικό" σκέλος του τιμολογίου έχει μειωθεί δραστικά. Ένας μέσος Έλληνας καταναλωτής μπορεί αυτή την στιγμή να αγοράσει ρεύμα με σχεδόν 72 λεπτά την κιλοβατώρα έναντι 100 λεπτών που αγόραζε πριν 2 χρόνια - εξοικονομώντας έτσι περισσότερα από 100 ευρώ τον χρόνο από τον λογαριασμό του.
Υπάρχουν πραγματικά καλά νέα. Η αγορά ηλεκτρισμού ανοίγει σιγά σιγά (ίσως αργότερα από ότι θα ήθελαν οι....Θεσμοί) και προσφέρει σημαντική ωφέλεια στους καταναλωτές. Στα καλά αυτά νέα, για λόγους που δεν κατανοούμε, τα μέσα μαζικής επικοινωνίας φαίνεται ότι δεν δίνουν προτεραιότητα παρά μόνο όταν οι εταιρείες του κλάδου τους πληρώνουν για διαφημίσεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου