Η λίστα ιστολογίων μου

4/4/17

Τι Σημαίνουν για τους Καταναλωτές οι Εξελίξεις στην ΔΕΗ;

Οι Ελληνες καταναλωτές ρεύματος αναρωτιούνται τι συμβαίνει με την ΔΕΗ αλλά κυρίως τι επιπτώσεις θα έχουν οι εξελίξεις στην μεγάλη αυτή επιχείριση στην καθημερινότητά τους. Υπάρχουν δύο σενάρια κατά την γνώμη μας: Το καλό (για τους πολλούς) και το χειρότερο (για όλους).

Το καλό σενάριο προβλέπει την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ή τουλάχιστον την ταχύτατη μείωση του μεριδίου αγοράς της. Είναι καλό για τους πολλούς γιατί η πλήρως ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ θα σταματήσει την τακτική της αδράνειας έναντι των κακοπληρωτών και θα τους αντιμετωπίζει όπως ακριβώς οι ανταγωνιστές της. Εκτιμούμε ότι αυτοί είναι οι πολλοί. Στο σενάριο αυτό η μειοψηφία των κακοπληρωτών θα στριμωχτεί λιγάκι. 

Το χειρότερο σενάριο (και αφορά όλους - δίκαιους και άδικους) είναι να καταρρεύσει η ΔΕΗ δηλαδή να χρεοκοπήσει (για παράδειγμα λόγω εκτεταμένων χρονικά απεργιών του προσωπικού της) Αυτό θα σημαίνει ότι θα υπάρξουν περιορισμοί στην παροχή ηλεκτρισμού και ότι όσοι απομείνουν να πληρώνουν το λιγοστό ρεύμα θα πρέπει να καλύπτουν την ζημιά που προκαλούν οι υπόλοιποι. Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Έχει συμβεί - και έχει διαρκέσει χρόνια- σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης μετά την κατάρρευση του συστήματος. Μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι υπάρχει ζωή και χωρίς ρεύμα ή λιγοστό (π.χ 5 με  8 το απόγευμα).   

Δίνουμε μικρή πιθανότητα στο χειρότερο σενάριο. Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι στην ρίζα του προβλήματος βρίσκεται η απροθυμία (ή αδυναμία) της δημόσιας επιχείρισης να συλλέξει τα οφειλόμενα. Μόνο η πλήρης ιδιωτικοποίηση είναι η λύση στο πρόβλημα αυτό (αυτή ήταν η λύση και στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου