Η λίστα ιστολογίων μου

7/4/17

Είδες η ΔΕΗ; Και Κέρδη και Επενδύσεις!

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα για το 2016. Για τους κοινούς θνητούς, που ακούν συνεχώς τελευταία ότι η εταιρεία βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, οι αριθμοί ήταν μεγάλη έκπληξη. Η ΔΕΗ όχι μόνο ανακοίνωσε κέρδη το 2016 (έναντι ζημιών το 2015) αλλά και επενδύσεις 870 εκατομμυρίων ευρώ (αυξημένες κατά 100 περίπου εκατομμύρια από το 2015). Πως είναι δυνατόν μια κερδοφόρα επιχείριση να έχει πρόβλημα χρηματοδότησης (το οποίο δεν κρύβεται από τους τραπεζίτες και τους προμηθευτές της!) και μάλιστα χωρίς αύξηση (αντίθετα μείωση) του κύκλου εργασιών της;  

Υπάρχουν πιθανές εξηγήσεις. Ένα μεγάλο μέρος των δαπανών για μισθοδοσία για παράδειγμα, "κρύβεται" στις επενδύσεις. Από τα 950 εκατομμύρια της μισθοδοσίας η ΔΕΗ καταλογίζει ένα μέρος στις επενδύσεις και όχι στις δαπάνες της τρέχουσας χρήσης - μπορεί και 200 εκατομμύρια. Μια άλλη (πιο προφανής) εξήγηση είναι οι προβλέψεις. Η διοίκηση προβλέπει φέτος πολύ μικρότερες ζημιές από τους απλήρωτους λογαριασμούς χωρίς να εξηγεί τον λόγο (συνήθως η δικαιολόγηση βρίσκεται στην ιστορία - πως πήγαν οι προβλέψεις των προηγουμένων χρήσεων σε σχέση με τις πραγματικές απώλειες;). Η διαφορά εδώ είναι πολύ μεγάλη. Πέρυσι η Διοίκηση έκανε πρόβλεψη για 900 εκατομμύρια φέτος για 450. Αν αθροίσει κανείς την διαφορά στις προβλέψεις και το ποσό για μισθοδοσία που (πιθανόν) καταλογίστηκε στις επενδύσεις φθάνει κανείς σε ένα νούμερο (700 εκατομμύρια) που είναι θηριώδες μπροστά στα κέρδη (των 100 εκατομμυρίων) που ανακοινώθηκαν και τους βάζει ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Δεν υπονοούμε κάτι, δεν έχουμε καμία σχετική πληροφορία, ούτε την ειδίκευση να βγάλουμε συμπεράσματα. Αλλά παρόμοιοι λογιστικοί χειρισμοί (βελτίωση των αποτελεσμάτων με καταλογισμό λειτουργικών εξόδων σε επενδύσεις παγίων) απεδείχθησαν προβληματικοί για τον κύριο Ebbers το 2002 (Διευθύνοντα Σύμβουλο της MCI-Worldcom) στις ΗΠΑ. Προβληματικοί της τάξεως των 25 ετών κάθειρξη.



   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου