Η λίστα ιστολογίων μου

8/8/17

Ο Ηλεκτρισμός στα Προεκλογικά Προγράμματα στην Γερμανία

Όπως είναι γνωστό στην Γερμανία έχουν εκλογές τον Σεπτέμβριο. Η Verivox, που είναι  η μεγαλύτερη ιστοσελίδα σύγκρισης τιμών ηλεκτρισμού (και όχι μόνο) στην Γερμανία, ανέλαβε να συνοψίσει για τους συνδρομητές της τα σημεία των προεκλογικών προγραμμάτων των κομμάτων που αφορούν τον ηλεκτρισμό - κυρίως σε θέματα κόστους. Αυτή είναι και η πρώτη έκπληξη για τον Έλληνα αναγνώστη. Τα κόμματα αποφεύγουν τα ιδεολογήματα και τις κούφιες κουβέντες και πηγαίνουν κατ΄ ευθείαν στο ψητό: στο πώς σκοπεύουν (ή προτείνουν) να κάνουν το ρεύμα πιο φθηνό.

Είναι αλήθεια ότι οι πολιτικοί επεμβαίνουν στο κόστος του ρεύματος στην Γερμανία περισσότερο ίσως από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη. Οι Γερμανοί για τον λόγο αυτό πληρώνουν την δεύτερη ακριβότερη κιλοβατώρα (μετά τους Δανούς). Οι φόροι, τα διάφορα τέλη και  κρατικές επιβαρύνσεις αποτελούν περισσότερο από το 55% της συνολικής δαπάνης για ρεύμα για  ένα γερμανικό νοικοκυριό (638 ευρώ έναντι συνόλου 1,136 ευρώ για 4,000 κιλοβατώρες τον χρόνο). Τι προτείνουν λοιπόν τα κόμματα;

Οι Αριστεροί (Die Linke) και οι Φιλελεύθεροι (FDP) ομονοούν και προτείνουν κατάργηση του φόρου ηλεκτρισμού. Οι Γερμανοί πληρώνουν  ένα ξεχωριστό φόρο ηλεκτρισμού (πέραν του ΦΠΑ κλπ) που η κατάργησή του θα ωφελούσε το μέσο νοικοκυριό κατά 80 ευρώ τον χρόνο.

Οι Φιλελεύθεροι (FDP) και οι Ακροδεξιοί (AfD) προτείνουν την κατάργηση του γερμανικού ΕΤΜΕΑΡ (του τέλους για τις ανανεώσιμες πηγές). Ο φόρος αυτός στοιχίζει περίπου 275 ευρώ τον χρόνο για το μέσο νοικοκυριό και αποτελεί το 24% της δαπάνης για ρεύμα. Η Verivox  σημειώνει ότι τα δύο κόμματα δεν εξηγούν που θα βρεθούν τα χρήματα για να αποζημιωθούν με τις εγγυημένες τιμές οι ΑΠΕ μέχρι το 2037 που αυτές ισχύουν.  

Οι Αριστεροί (Die Linke) και οι Πράσινοι προτείνουν την κατάργηση των εξαιρέσεων των ενεργοβόρων βιομηχανιών από τον φόρο για τις ανανεώσιμες πηγές (το δικό μας ΕΤΜΕΑΡ όπως προαναφέρθηκε). Η εξαίρεση αυτή επιβαρύνει τους οικιακούς καταναλωτές κατά 55 ευρώ τον χρόνο.

Τέλος, η ανάλυση της Verivox καταλήγει με την απαισιόδοξη νότα ότι  κανένα από τα κόμματα δεν προτείνει μείωση του ΦΠΑ, που σήμερα είναι στο 19% και αποτελεί το 16% της συνολικής δαπάνης του μέσου γερμανικού νοικοκυριού για ρεύμα. Αν το χαμήλωναν στο 7%, που είναι ο ΦΠΑ για τα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, η δαπάνη του μέσου νοικοκυριού θα ήταν μικρότερη κατά 155 ευρώ.

Μετά από αυτή την εμπειρία, το allazorevma.gr  υπόσχεται να υποβάλει στους χρήστες του ανάλογη έκθεση πριν τις επόμενες εκλογές την Ελλάδα- αν καταφέρει να ανακαλύψει διαφορές (στα νούμερα) στα προγράμματα των ελληνικών κομμάτων. Είμαστε έτοιμοι μάλιστα να βάλουμε και ένα στοίχημα: Όλα τα προγράμματα θα περιλαμβάνουν την υπόσχεση (copy paste) ότι θα υλοποιηθεί άμεσα η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου