Η λίστα ιστολογίων μου

18/8/17

Ένας Ιδιόρρυθμος Πάροχος -που Δίνει Ρεύμα στους Ανεπιθύμητους

Όλοι ξέρουμε τον μεγαλύτερο Πάροχο ρεύματος στην Ελλάδα και αν ανατρέξουμε στις μηνιαίες εκθέσεις του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) θα βρούμε και τους υπόλοιπους εναλλακτικούς Παρόχους. Ανάμεσά τους και ένας που το όνομά του θυμίζει κάτι (PPC - αυτή είναι η ΔΕΗ στα αγγλικά) αλλά έχει ακόμα μια χαρακτηριστική σύντμηση PPC_USS. Τι να΄ναι αυτό το _USS αναρωτιέται ο απλός Έλληνας πολίτης συνηθισμένος στην διαφάνεια και διαύγεια των δημόσιων στοιχείων στην χώρα του. Η έκθεση του ΛΑΓΗΕ δεν βοηθάει. 

Ας κάνουμε λοιπόν μια δική μας υπόθεση. Αυτό το USS είναι τα αρχικά της φράσης στα αγγλικά Universal Service Supplier που θα μεταφραζόταν σε Πάροχο (Προμηθευτή) Καθολικής Υπηρεσίας. Εκεί μπαίνουν όλοι οι πελάτες που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν οι υπόλοιποι Πάροχοι.  Κάποτε οι περισσότεροι ανήκαν στην δεύτερη κατηγορία (που οι Πάροχοι δεν μπορούσαν να τους προμηθεύσουν) γιατί οι ίδιοι χρεοκόπησαν (η Energa και η Hellas Power). Τώρα πια ανήκουν στην πρώτη κατηγορία. Οι Πάροχοι τους (κυρίως η ΔΕΗ) δεν τους θέλουν πια γιατί προφανώς δεν πληρώνουν. Βεβαίως εξακολουθούν να ηλεκτροδοτούνται από την ΔΕΗ, η οποία συνεχίζει να απαιτεί τα χρήματα που της οφείλονται. Υποτίθεται όμως ότι η παραμονή στον ιδιόρρυθμο αυτό Πάροχο είναι προσωρινή (και στοιχίζει πιο ακριβά).  Ο πελάτης πρέπει να επιλέξει νέο Πάροχο σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πόσοι είναι αυτοί οι πελάτες; Η ΔΕΗ αναγκάζεται να αγοράζει στην χονδρική περίπου 5,000 μεγαβατώρες τον μήνα γι' αυτούς (στοιχεία Ιουνίου '17) με κόστος περίπου 260 χιλιάδες ευρώ. Δεν είναι εύκολο να γίνει ο υπολογισμός του αριθμού των πελατών (τον ξέρει μόνο ο ΔΕΔΔΗΕ και τον λέει κάθε τρίμηνο στην ΡΑΕ που με την σειρά της τον κρατάει εδώ και χρόνια μυστικό) αλλά μπορεί να πλησιάζει τους 10,000. Αριθμό που θα ζήλευαν πολλοί εναλλακτικοί Πάροχοι. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό λοιπόν - οι Ανεπιθύμητοι!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου