Η λίστα ιστολογίων μου

6/11/17

Μια Αγελάδα που Γίνεται Ταύρος!

Υπάρχει μια ομοφωνία ανάμεσα στους παρατηρητές της κυρίαρχης επιχείρισης στον ηλεκτρισμό, της ΔΕΗ, ότι δεν "πάει καλά". Πολλοί φθάνουν να προβλέπουν ότι επίκειται σύντομα χρεωκοπία. Συμμεριζόμαστε αυτή την απαισιόδοξη άποψη μέχρις ότου - από απλή περιέργεια ρίξαμε μια ματιά στις ταμειακές ροές της επιχείρισης το 2016. 

Η παρατήρησή μας με δυο λόγια: Μέσα στο 2016 η ΔΕΗ εισέπραξε ένα ποσό μεγαλύτερο από ένα (1) δισεκατομμύριο ευρώ περισσότερα από όσα ξόδεψε για την λειτουργία της. Αυτό είναι ζεστό χρήμα - ρευστό  - δεν είναι λογιστικά κέρδη. Τι έκανε με αυτό το δισεκατομμύριο η Επιχείριση; Είναι απλό: Τα μισά τα έκανε επενδύσεις και τα άλλα μισά τα χρησιμοποίησε για να μειώσει τον δανεισμό της.

Η μείωση τού δανεισμού (αποπληρωμή χρέους) είναι μια λογική και αναμενόμενη κίνηση για μια επιχείριση της οποίας ο κύκλος εργασιών μειώνεται συνεχώς τα τελευταία 5 χρόνια και προβλέπεται να μειωθεί περισσότερο στο μέλλον. Ισχύει ακριβώς το ίδιο με τις επενδύσεις. Για τους ίδιους ακριβώς λόγους οι επενδύσεις της ΔΕΗ θα έπρεπε να μειώνονται τουλάχιστον ως ποσοστό των πωλήσεών της. Κι όμως αυξάνονται το 2016 σε σχέση με το 2015 και δεδομένου ότι οι πωλήσεις μειώνονται στην ίδια περίοδο, αποτελούν μεγαλύτερο ποσοστό των πωλήσεων (14,5%) σε σχέση με αυτές του 2015 (11%).

Ένα δικό μας συμπέρασμα και ένα ερώτημα: 

Το συμπέρασμα: H ΔΕΗ εξακολουθεί να είναι μια απύθμενη δεξαμενή ρευστού (πραγματική αγελάδα - cash cow) που της δίνει κυριαρχία στην αγορά για πολύ καιρό ακόμη. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη ρυθμιστικής παρέμβασης γιατί με την δύναμη αυτή μπορεί και ενεργεί ως ταύρος σε υαλοπωλείο - τουλάχιστον στην λιανική του ηλεκτρισμού. 

Και το ερώτημα: Σε τι ακριβώς επενδύει τα περίπου 720 εκατομμύρια τον χρόνο αυτή η επιχείριση; Έχει αναρωτηθεί κανείς; Πάντως όχι σε έξυπνους μετρητές. Αυτό είναι σίγουρο γιατί από ότι ακούγεται δεν αγοράζει ούτε μετρητές για το νυχτερινό ρεύμα. Από την άλλη μεριά μπορεί να δεί κανείς το ποτήρι γεμάτο. Να μια επιχείριση που επενδύει και μάλιστα μεγάλα ποσά παρά την μείωση των εσόδων της. Επενδύσεις δεν θέλουμε για να έρθει η ανάπτυξη; Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα της ΔΕΗ! Τι όχι;

2 σχόλια: