Η λίστα ιστολογίων μου

21/11/17

Τα Μερίδια Αγοράς στο Ρεύμα - Ακόμα Μια Φορά

Με την ευκαιρία της δημοσίευσης των στοιχείων του ΛΑΓΗΕ για τον Οκτώβριο θα θέλαμε να επισημάνουμε ακόμα μια φορά ότι η προσοχή είναι προτιμότερο να εστιάζεται στα σωρευτικά μεγέθη μέσα  στην χρονιά και όχι σε αυτά του συγκεκριμένου μήνα. Επίσης νομίζουμε ότι πρέπει να υιοθετηθεί η άποψη της ΔΕΗ και να αφαιρούνται από την βάση υπολογισμού των μεριδίων αγοράς οι πωλήσεις στην Υψηλή Τάση.

Με βάση τα σωρευτικά μεγέθη λοιπόν, το μερίδιο αγοράς των εναλλακτικών (σε κιλοβατώρες) μέχρι τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο 13,26%. Αν αφαιρεθεί - όπως είναι πιο σωστό - η Υψηλή Τάση, το μερίδιο των εναλλακτικών φθάνει στο 15%.

Τα μηνιαία στοιχεία είναι χρήσιμα για να μας δείξουν τάσεις. Στην διάρκεια του 2017 λοιπόν και ενώ οι πρώτοι τέσσερις μήνες ξεκίνησαν με γοργό ρυθμό, από τον Μάιο μέχρι και τον Αύγουστο παρατηρήθηκε στασιμότητα στα μηνιαία μερίδια αγοράς των εναλλακτικών γύρω στο 14% κάθε μήνα. Ο ρυθμός αυτός επιταχύνθηκε πάλι τους δύο πρόσφατους μήνες.  Γιατί αυτή η επιβράδυνση στο μεσαίο τετράμηνο; Δεν είμαστε σε θέση να προσφέρουμε -προς το παρόν- μια εξήγηση εκτός της προφανούς θερινής ραστώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου