Η λίστα ιστολογίων μου

26/11/17

Υπάρχει Πλέον Ανταγωνισμός στο Ρεύμα - Όπως στα Ρούχα και τα Παπούτσια!

Ρίξαμε μια γρήγορη ματιά στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για να δούμε τι ποσό δαπανά το μέσο ελληνικό νοικοκυριό σε ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν βρήκαμε το νούμερο σε ευρώ αλλά το βρήκαμε σε κιλοβατώρες. Είναι 333 κιλοβατώρες τον μήνα - που με βάση τις τρέχουσες τιμές ισοδυναμεί με περίπου 60 ευρώ τον μήνα. Αν αναγάγουμε τα ποσά στον χρόνο τότε έχουμε κατανάλωση 4,000 κιλοβατωρών και δαπάνη 720 ευρώ (Προσοχή! αυτό δεν περιλαμβάνει δημοτικά τέλη ΕΡΤ κλπ αλλά περιλαμβάνει τον ΦΠΑ). 

Μας φάνηκε ενδιαφέρον να συγκρίνουμε το ποσό αυτό με άλλες οικογενειακές δαπάνες.Το μάτι μας έπεσε στις δαπάνες για ένδυση/υπόδηση. Με ενδιαφέρον είδαμε ότι οι δαπάνες αυτές είναι στην ίδια τάξη μεγέθους - αλλά λίγο υψηλότερες από την δαπάνη για ρεύμα. Βρίσκονται στα 83 ευρώ. Τα στοιχεία είναι του 2015 αλλά είναι αξιοσημείωτη η πτωτική τάση - το ποσό ήταν 112 ευρώ τον μήνα το 2011! Τα 83 ευρώ την μήνα είναι περίπου 1,000 ευρώ τον χρόνο ανά νοικοκυριό. 

Γιατί συγκρίνουμε τα δύο είδη οικογενειακών δαπανών; Για να υπενθυμίσουμε ότι και τα δύο αγαθά πωλούνται πλέον σε ανταγωνιστικές αγορές και ότι η εξοικονόμηση που έκαναν οι Έλληνες στην ένδυση/υπόδηση είναι δυνατόν να επιτευχθεί και στο ρεύμα. Μάλιστα, χωρίς να μειωθεί η κατανάλωση όπως έγινε προφανώς στα ρούχα και τα παπούτσια. Όπως η δαπάνη για αυτά έπεσε απο 112 σε 83 ευρώ τον μήνα, έτσι και στο ρεύμα, εκμεταλλευόμενα τον ανταγωνισμό, τα ελληνικά νοικοκυριά μπορούν να εξοικονομήσουν περίπου 40 - 60 ευρώ τον χρόνο από την δαπάνη για ρεύμα (για το μέσο νοικοκυριό - μπορεί να φθάσει και τα 200 ευρώ για μεγάλους καταναλωτές). Είναι εύκολο να επιβεβαιωθεί με μια επίσκεψη στην πρώτη ιστοσελίδα σύγκρισης τιμών ρεύματος στην Ελλάδα - το allazorevma.gr! Θα πάρει πολύ λιγότερο χρόνο από μια βόλτα στην αγορά (αν και συμφωνούμε ότι η βόλτα έχει και άλλες χάρες!)   



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου