Μια ευχάριστη έκπληξη μας επιφύλασσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας μέσα στον Νοέμβριο: Αποφάσισε να θέσει κανόνες ώστε οι πάροχοι ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου να τηρούν χωριστά βιβλία για τις δύο δραστηριότητες - άλλα για το ρεύμα άλλα για το αέριο. Έτσι ώστε οι πάροχοι που παρέχουν ως "πακέτο" και τις δύο υπηρεσίες να μην μπορούν να πωλούν με ζημία την μία επιδοτώντας την άλλη. Αυτό, θεωρητικά θα μπορούσαν να το κάνουν πιο εύκολα αυτοί που έχουν δεσπόζουσα θέση σε μια από τις δύο αγορές - οι δύο εταιρίες φυσικού αερίου στο αέριο και η ΔΕΗ στο ρεύμα.
Αυτή είναι μια θαυμάσια εξέλιξη, γιατί φαίνεται ότι, για κάποιο λόγο που δεν είμαστε σε θέση να μαντέψουμε, η ΡΑΕ αποφάσισε ξαφνικά να ενεργήσει προς όφελος του ανταγωνισμού. Μπορεί συνεπώς βάσιμα κανείς να ελπίσει ότι ο δρόμος μπροστά είναι ανοικτός για ακόμα σημαντικότερες παρεμβάσεις:
Κατ΄αρχήν να ληφθεί επί τέλους υπόψιν ο "ελέφαντας στο δωμάτιο": η κυριαρχία της ΔΕΗ στο ρεύμα. Εδώ υπάρχουν τουλάχιστον δύο προβλήματα. Το πρώτο (και έλασσον) είναι ο έλεγχος της διαδικασίας λογιστικού διαχωρισμού της Εμπορίας (γιατί η ΔΕΗ είναι ήδη υποχρεωμένη εδώ και χρόνια στον λογιστικό διαχωρισμό). Είναι εξαιρετικά περίεργο το πως για δυο τουλάχιστον χρήσεις στις οποίες η επιχείρηση είχε προβλέψεις για ανεξόφλητα της τάξεως των 700 εκατομμυρίων παρουσίασε κέρδη στην Εμπορία ( η οποία προφανώς επιβαρύνεται με τις προβλέψεις). Το δεύτερο και σημαντικότερο είναι ότι η ΔΕΗ είχε ζημίες το 2017 στην Εμπορία - αυτό σημαίνει ότι στραγγαλίζει τα περιθώρια των μικρότερων ανταγωνιστών της απαγορεύοντας τους να μεγαλώσουν τα μερίδια αγοράς τους.
Παράλληλα, δεν είναι κακό η ΡΑΕ να ζητήσει από την διοίκηση της ΔΕΗ να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εισπράττει τα οφειλόμενα (τα καινούργια - ας αφήσει τα παλιά έτσι κι αλλιώς έχει πάρει προβλέψεις). Το πρόβλημα αυτό βάζει σε κίνδυνο όχι μόνο την ίδια την ΔΕΗ αλλά το σύνολο της αγοράς - ακόμα και την ασφάλεια και επάρκεια της ηλεκτροδότησης της χώρας.
Τέλος, αφού λύσει τα μεγάλα αυτά προβλήματα θα μπορούσε να ασχοληθεί με τα δευτερεύοντα και όχι τόσο επείγοντα;
- την απαίτηση για διαχωρισμό (λογιστικό αλλά και βαθύτερο) των λειτουργιών παραγωγής και εμπορίας για όλους τους κάθετα ολοκληρωμένους παίκτες της αγοράς (ακόμα κι γι' αυτούς που η παραγωγή τους αποτελείται από εγκαταστάσεις ΑΠΕ).
- την απαίτηση για διαχωρισμό (λογιστικό αλλά και βαθύτερο) για όλους τους οριζόντια ολοκληρωμένους παίκτες της αγοράς, ιδιαίτερα αυτούς που έχουν δεσπόζουσα θέση (π.χ λόγω δικτύων) σε άλλη αγορά εκτός της ενέργειας.
- να ελέγξει το κατά πόσο υπάρχουν σχέσεις κοινής μετοχικής ιδιοκτησίας μεταξύ των παικτών, ιδίως όταν βασικός μέτοχος περισσότερων από μιας επιχειρήσεων του κλάδου είναι το κράτος. Οι απαιτήσεις σε μείωση του μεριδίου αγοράς τουλάχιστον θα έπρεπε να προσαρμόζονται ανάλογα.
Αλλά ας μην μακρηγορούμε. Κάθε μεγάλη πορεία ξεκινά με ένα μικρό βήμα είχε πεί ο Πρόεδρος Μάο. Τώρα που η ΡΑΕ ξεκίνησε, ευχόμαστε όλοι να συνεχίσει με ορμή τον καλό αγώνα και εμείς από τις κερκίδες θα την χειροκροτούμε και θα ζητωκραυγάζουμε όπως ο μακαρίτης τηλεοπτικός σχολιαστής το Μεγάλο '87: "Τίποτα, τίποτα δεν την σταματά!"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου